ÂŞIK VEYSEL’İN ŞİİRLERİNDE SOSYAL ELEŞTİRİ

Âşık Veysel Şatıroğlu, sazın ve sözün ustası olarak bilinen âşıkların, 20. yüzyıldaki en önemli temsilcilerindendir. Görmeyen gözlerine rağmen sahip olduğu ilim ve irfan ile milletinin bilinçlenmesine öncülük eden bir sanatçıdır. Onun şiirlerinde göze çarpan birçok ifadenin anlam bakımından, çağları aşan bir değere sahip olduğu açıkça görülmektedir. Bu anlam yüklü şiirlerinde, yaşadığı topluma karşı büyük bir duyarlılığa sahip olduğunu da ortaya koymaktadır. Şiirlerinde toplumsal hayatın aksayan yönlerini ince bir hassasiyetle gün yüzüne çıkaran Âşık Veysel’in bireysel ve toplumsal varoluşunu, bilincinin aydınlık düzlemine konumlandırdığı da ortadadır.            Bireylerin bir araya gelerek oluşturdukları toplumsal hayatın olumlu tarafları olduğu gibi çeşitli olumsuzluklar içerdiği de yadsınamaz bir gerçektir. Bu gerçekliği fark eden Âşık Veysel, sözü kullanmadaki gücü ile sosyal yaşamın aksayan yönlerini eleştirel bir bakışla dile getirmiştir. O, sahip olduğu dünya görüşü doğrultusunda, insanlar arasındaki eşitsizliğe, birlik ve beraberliğin göz ardı edilmesine, bireylerin toplum tarafından hoş karşılanmayacak davranışlarına ve kültürel hayatın yozlaşmasına karşı çıkmış, bu gibi durumları eleştirmekten geri kalmamıştır. Âşık Veysel engin hoşgörüsü dâhilinde, şiirlerinde eleştirinin yapıcı olan taraflarını benimsemiştir.             Bu makalede, toplum hayatında ortaya çıkan olumsuzlukların Âşık Veysel’in şiirlerine yansımaları ele alınmıştır.  Ayrıca Veysel’in dünya görüşü doğrultusunda şiirlerinde yer alan sosyal eleştiri ortaya konularak değerlendirilmiştir.

___

  • Alptekin, Ali Berat (2004); Âşık Veysel-Türküz Türkü Çağırırız, Akçağ Yayınları, Ankara.
  • Alptekin, Ali Berat (2009); Âşık Veysel, Atatürk Kültür Merkezi Yayınları, Ankara.
  • Çeribaş, Mehmet (2011), “Âşık Veysel’in Duygu ve Düşünce Dünyasında Toprak”, Bilim ve Aklın Aydınlığında Eğitim, S. 134, 70-72.
  • Çetindağ Süme, Gülda (2017); “Âşık Veysel’in Şiirlerine Varoluşçu Yaklaşım” Dünya Ozanı Âşık Veysel Sempozyumu Bildirileri, 2. Cilt, Sivas, 95-103.
  • Çıblak, Nilgün (2008); Âşık Şiirinde Taşlamalar, Ürün Yayınları, Ankara.
  • Kaya, Doğan (1998); “Âşık Veysel’de Vatan Sevgisi”, Âşık Veysel Selam Olsun Kucak Kucak (Yazan: Kutlu ÖZEN), Sivas, 90-93.
  • Kur’an-ı Kerim Meâli (2008); Diyanet İşleri Başkanlığı, Ankara.
  • Oğuzcan, Ümit Yaşar (1999); Âşık Veysel, Dostlar Beni Hatırlasın; Özgür Yayınları, İstanbul.
  • Şenocak, Ebru (2017); “Âşık Veysel’in Şiirlerinde Toprak Ana” Turkish Studies, Vol. 12/21, 503-518.
  • Şimşek, Esma (2016); “Âşık Veysel’in Âşıklık Geleneği İçerisindeki Yeri Üzerine Bir Değerlendirme” AKRA Kültür Sanat ve Edebiyat Dergisi, s. 9, Ağustos 2016, 117-126.