Moda Uzamı ve Toplumsal Uzam: Diesel Reklamlarında Uzamın Görsel Tasarımının İdeolojik Etkisi

Coğrafya incelemeleri insan toplulukları ve bunları çevreleyen fiziksel ve kültürel çevre arasındaki meseleler üzerine sosyal bilimler alanı içinde genişleyen bir alanyazına sahiptir. Bu bağlamda, kültürel coğrafya içindeki tüketim uzamları, tüketim kültürünün toplumsal ilişkileri nasıl düzenlediğini ve toplum üyeleri üzerinde nasıl bir ideolojik bir etki yarattığını göstermek üzere akademisyenler tarafından incelenmektedir. Moda ve reklam uzamları üzerine coğrafya incelemeleri de tüketim kültürü içinde özel bir alan olarak önem kazanmaktadır. Moda uzamı özel alandan kamusal alana kadar uzanan biçimde toplumsal ilişkilerin düzenlenmesinde önemli bir rol oynadığı için, moda uzamı ile sosyo-ekonomik-kültürel ve ideolojik uzamlar arasındaki ilişkileri incelemek mümkündür. Bu çalışma moda uzamının kuramsal açıklaması üzerine yoğunlaşmakta ve moda uzamlarının kültürel coğrafya içindeki ideolojik etkisini Diesel moda markasının “Live Fast/Hızlı Yaşa” kampanyasının reklamlarını kullanarak incelemektedir. Çalışma, bu moda reklamlarındaki görsel tasarımın kapitalizmin ideolojisini yansıtan toplumsal ilişkiler ve pratikler için nasıl uzamlar yarattığını incelemeyi amaçlamaktadır. Diesel’in reklamlarının görsel tasarımının analizi, bu görsellerin kapitalist ideolojinin kendisini sürdürme ve meşrulaştırmasına yardımcı olan bir politik-kültürel etki yarattığını ve tüketiciye kültürel coğrafya içinde zihinsel bir harita sağladığını göstermektedir. Reklamların görsel tasarımında sunulan uzamlar ve “hız” teması, hız-kapitalizminin “hızlı” üretim karakteristiği ile uyum sağlamaktadır. 

___

  • Artz, L. (2015). Global Entertaintment Media: A Critical Introduction. Chichester: John Wiley and Sons.
  • Berger, J. (1986). Görme Biçimleri, (Y. Salman, Çev.). İstanbul: Metis Yayınları.
  • De Certau, M. (2009). M. Gündelik Hayatın Keşfi-I: Eylem, Uygulama. Üretim Sanatları. (L. A. Özcan, Çev.). Ankara: Dost Yayınları.
  • Glezos, S. (2012). The Politics of Speed: Capitalism, The State and War in an Accelerating World. New York: Routledge.
  • Goss, J. (1996). The Magic of the Mall’: an Analysis of Form, Function, and Meaning in the Contemporary Retail Built Environment, Stephen Daniels and Roger Lee (Ed.). Exploring Human Geography: A Reader. New York: Routledge.
  • Potvin, J. (2009). Introduction: Inserting Fashion into Space. John Potvin (Ed.). The Places and Spaces of Fashion, 1800-2007. New York: Routledge.
  • Shurmer-Smith, P. (2002). Introduction. Pamela Shurmer-Smith (Ed.). Doing Cultural Geography. London: Sage Publications.
  • Sklair, L. (2015). Sociology of the Global System. Frank J. Echner, John Boli, (Ed.). The Globalization Reader. Chichester:John Wiley and Sons.
  • Soja, E. W. (2003). Postmodern Geographies: The Reassertation of Space in Critical Social Theory. New York: Verso.
  • Zieleniec, A. J. L. (2008). Space and Social Theory. London: Sage Publications.