Voleybolcuların Başarı Algısı: Türkiye Sultanlar Ligi Örneği

Sporcunun sporculuk yaşamında nasıl başarılı olabileceğine yönelik birçok farklı bilimsel ve felsefi taktikler vardır. Ancak sporcu için en yararlı yol, başarıya olan bakış açısını geliştirmektir. Çünkü başarının ne olduğuna dair kişisel tanımlar değişebilir. Ayrıca sporda başarılı olmanın tek bir geçerli yolu yoktur. Bir sporcu için yarar sağlayan bir yol başka sporcu için yararlı olmayabilir. Dolayısıyla bu çalışmanın amacı, 2021-2022 sezonunda Türkiye Sultanlar Liginde oynayan Türk voleybolcuların başarıya ilişkin görüş ve düşünceleri incelenmektedir. Araştırmanın çalışma grubu, kolay ulaşılabilir durum örneklemesi yöntemiyle seçilen ve araştırmaya gönüllü olarak katılan 31 sporcudan oluşmaktadır. Sporcuların başarı algısını belirlemek için veri toplama aracı olarak iki adet açık uçlu sorudan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Görüşme sonunda toplanan veriler, içerik analizi tekniği yardımı ile yorumlanmış ve doğrudan alıntılarla desteklenerek sunulmuştur. Sonuçlar, profesyonel voleybolcuların “Başarı nedir?” sorusuna genelde hedef temalı yanıtlar verdiklerini göstermektedir. Bununla birlikte voleybolcuların geneli başarının en temel ölçütü olarak performansı ifade etmişlerdir. Bu çalışmanın bulguları, voleybolcular açısından başarının ne olduğuna dair kişisel tanımların belirlenmesinde ve başarı ölçütlerinin ortaya net olarak konulmasında yararlı olacağı düşünülmektedir. Ayrıca bu çalışmanın başarı algısı konusunda benzer çalışmalara örnek olacağı tahmin edilmektedir. Çünkü literatürde voleybolcuların başarı algısı üzerine yapılan çalışma sayısı çok azdır.

Volleyball Players' Perception of Success: Turkish Sultans League Sample

There are many different scientific and philosophical tactics on how the athlete can be successful in his/her sports life. However, the most beneficial way for the athlete is to develop his/her perspective on success. Because personal definitions of what success is can change. Also, there is no single valid way to be successful in sports. What works for one athlete may not be beneficial for another. Therefore, the aim of this study is to examine the opinions and thoughts on success of Turkish volleyball players playing in the Turkish Sultans League in the 2021-2022 season. The study group of the research consists of 31 athletes selected by using easily available situation sampling method and voluntarily participated in the research. In order to determine the success perception of the athletes was used a semi-structured interview form that included two open-ended questions. The data collected at the end of the interview were interpreted with content analysis and presented with direct quotations. The results show that professional volleyball players ask "What is success?" It shows that they usually give target-themed answers to the question. However, most of the volleyball players expressed performance as the most basic criterion of success. It is thought that the findings of this study will be useful in determining personal definitions of what success is for volleyball players and in revealing the success criteria clearly. In addition, it is estimated that this study will be an example for similar studies on perception of success. Because the number of studies on the perception of success of volleyball players is very few in the literature.

___

  • Abele, A. E., ve Alfermann, D. (2001). Sport and exercise psychology: Overview. In N.J. Smelser & P. B. Baltes (Editors-in Chief). International Encyclopedia of the Social & Behavioral Sciences, Amsterdam: Elsevier, pp. 14909-14913.
  • Adler, A. (1985). İnsanı tanıma sanatı. Çeviren: Kamuran Şipal, Say Kitap Pazarlama. İstanbul.
  • Allen, N. J., ve Meyer, J. P. (1990). The measurement and antecedents of affective, continuance and normative commitment to the organization. Journal of Occupational Psychology,63(1), 1-18.
  • Andrews, B. D. (2017). Success by failure. About Campus, 22(4), 13-19.
  • Atkinson, J. W. (1964). An Introduction to motivation, New York, D. Van Nostrand company.
  • Bompa, T. O. (1999). Periodizition training for sports. Human Kinetics, Champaign IL.
  • Briggs, J. D. (1994). Relations of selected variables and perception of success in volleyball. Perceptual And Motor Skills, 79(1), 539-544.
  • Cameron, K. S. (1986). Effectiveness as paradox: Consensus and conflict in conceptions of organizational effectiveness. Management Science,32(5), 539-553.
  • Cannon, J. R., ve Scharmann L. C. (1996). Influence of a cooperative early field experience on preservice elementary teachers' science self‐efficacy. Science Education, 80(4), 419-436.
  • Ceglie, F. (2019). Dispositional factors and sportsmanship in italian athletes. Sport Mont, 17(3), 109-112.
  • Cüceloğlu, D. (2021). Var mısın? Güçlü bir yaşam için öneriler. Kronik Kitap.
  • Çetin, A., ve Özman, C. (2019). Koşucuların ultra-maraton etkinliklerine katılmalarındaki motivasyonel boyutlar ve bu boyutların onların yaşam doyumları ve başarı algılarıyla karşılaştırılması. Spormetre Beden Eğitimi ve Spor BilimleriDergisi, 17(2), 177-187.
  • De Courberive, J. (1952). Comment sortir du complexe d'inferiorite:(par) J. de courberive. Aubanel.
  • Duda, J. L., ve White, S. A. (1992). Goal orientations and beliefs about the cause of sport success among elite skiers. The Sport Psychologist, 6, 334-343.
  • Genç, Ş. (2022). Antrenörlerin spor eğitimi yoluyla kazanılan değerlere ve sporda değer değişimine yönelik görüşleri. Necmettin Erbakan Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Konya.
  • Goffman, E. (2018). Günlük yaşamda benliğin sunumu. (Çev: B. Cezar). Ankara: Metis Yayınları
  • Hernon, P., ve Schwartz, C. (2015). A view of successor adviceto developing scholars. Library &Information Science Research, 37(4), 277-384.
  • Karaaslan Ördek, H. (2018). Kamu yönetimi alanında çalışan akademisyenlerin başarı algısı ve onları başarıya götüren etmenler: Ankara’daki Devlet Üniversiteleri Örneği. Hacettepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı, Ankara.
  • Karabanova, O. A., ve Bukhalenkova, D. A. (2016). Perception of success in adolescents. Procedia-Social and Behavioral Sciences, 233, 13-17.
  • Knoblochova, M., Mudrak, J., ve Slepicka, P. (2021). Achievement goal orientations, sport motivation and competitive performance in beach volleyball players.Acta Gymnica, 51, 1-8.
  • Koontz, H., Weihrich, H., ve Cannice, M. (1999). Administración una perspectiva global(14. b.). México: McGraw- HillL/Interamericana Editores S.A. De C.V. A Subsidiary of The McGraw-Hill Companies, Inc
  • Mc Clelland, D. C. (1961). The acheving society. Princeton, Van Nostrand.
  • Moran, A. (2004). Sport and exercise psychology. A Critical Introduction. New York: Roudledge.
  • Morris, R. L., ve Kavussanu, M. (2008). Antecedents of approach-avoidance goals in sport. Journalof Sports Sciences, 26(5), 465-476
  • Murray, H. A. (1938). Explorations in personality: A clinical and experimental study of fifty men of college age., New York; London (Oxford University Press), 80–81.
  • Nicholls, J. (1989). The competitive ethos and democratic education. Cambridge, M. A:Harvard University Press.
  • Roberts, G. C., Treasure, D. C., ve Balague, G. (1998). Achievement goals in sport: The development and validation of the Perception of Success Questionnaire.Journal of SportsSciences, 16(4), 337-347.
  • Ryckman, R. M., ve Hamel, J. (1993). Perceived physical ability differences in the sport participation motives of young athletes. International Journal of Sport Psychology, 24, 270-283.
  • Sapp, M., ve Haubenstricker, J. (1978). Motivation for joining and reasons for not continuing in youth sports programs in Michigan. In American Alliance for Health, Physical Education, Recreation and Dance National Convention, Kansas City, MO.
  • Seibel, H. D. (1974). The Dynamics of achievement: Paradical Perspective.Newyork :The bobbs-Merrill Com.Inc.
  • Vollmer, F. (1986). The relationship between expectancy and academic achievement - How can it be explained.British Journal of Education Psychology, 56(1), 64-74.
  • Zhang, T., Solmon, M. A., Gao, Z., ve Kosma M. (2012). Promoting school students’ physical activity: a social ecological perspective. Journal of Applied Sport Psychology, 24(1), 92-105.
Akdeniz Spor Bilimleri Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2018
  • Yayıncı: Hasan ŞAHAN
Sayıdaki Diğer Makaleler

Tekerlekli Sandalye Basketbolunda Sürat Performansı ile Üst Ekstremite Anaerobik Güç ve Kol Uzunluğu Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Alperen ŞANAL, Gökmen ÖZEN, Özdemir ATAR

Akut Yüksek Doz Taurin Takviyesinin Tükenme Zamanına Kadar Yapılan Koşu Performansına Etkisi

Derya ÇETİN SARIŞIK, Hülya ANDRE, Erkan TORTU, Gökhan DELİCEOĞLU

Spor Eğitimi Alan Öğrencilerin Eğitim Programı Okuryazarlıklarının Değerlendirilmesi

Murat KORUCUK, Metin OZLU

Üniversite Öğrencilerinin Serbest Zaman İlgilenimleri ile Sosyal ve Duygusal Yalnızlık İlişkisinin İncelenmesi

Emine BAL TURAN, Doğukan Batur Alp GÜLŞEN

Okçuluk Sporunun Çocuklarda Motor Beceri Ve Dikkat Üzerine Etkisinin Araştırılması

Zehra GÖZEL

Yüksek Yoğunluklu Egzersiz Sonrası Pasif Dinlenme ve Spor Masajı Toparlanma Yöntemlerinin Kan Laktat Klerensine Etkisi

Hamza BUDAK

Antrenör Eğitim Sistemlerinin Ülkeler Arası Karşılaştırılması: Almanya, Belçika, Birleşik Krallık, Estonya, Fransa, Finlandiya, İspanya, İsviçre, İtalya, Portekiz ve Türkiye

Yasemin GÖK, Murat ASLAN

Hentbolcularda Pliometrik Ve Patlayıcı Kuvvet Antrenmanlarının Uygulama Sırasının Atletik Performansa Etkisi

Tahir KILIÇ, Hamit ÖKSÜZ

Voleybolcuların Başarı Algısı: Türkiye Sultanlar Ligi Örneği

Ersin AFACAN, Meltem IŞIK AFACAN

Malta'da Genç Futbol Antrenmanlarında Oyuncuların Wellness, Mental ve Fiziksel Yoğunluğu Arasındaki İlişki Üzerine Nicel Bir Çalışma

Michael Anthony BALDACCHINO, Renzo KERR CUMBO, Ender ŞENEL