Sosyo-Kültürel Farklılıkların Mekân Kullanımına Etkilerine Karşılaştırılmalı Bir Örnek: Kültür ve Gülveren Mahalleleri

Kültür, toplumların tarih boyunca ürettikleri maddi ve manevi değerlerin bütününü ifade eder. İnsanların mekânları oluşturma ve kullanma şekilleri de kültürün birer yansıması olan ögelerdir. Değişik sosyo-kültürel yapı ve anlayışa sahip toplulukların, mekânsal ihtiyaçlarında ve mekânı kullanım şekillerinde farklılıklar olduğu düşünülmektedir. Bu amaçla, sosyo-kültürel farkların, yan yana bulunan iki mahallede, mekânlara olan etkilerinin ne düzeyde olduğunu araştırmak ve bu konuda literatürde var olan eksiliğin giderilmesine katkı sağlamak istenmektedir. Bu çalışmada Antalya'nın mahalle bazındaki sosyokültürel farklarının mekân kullanımına etkisi incelenmiştir. Araştırma sahası olarak kültürel farkların olduğu düşünülen Kepez ilçesine bağlı, Kültür ile Gülveren mahalleleri seçilmiştir. Konu ve araştırma sahası hakkında içerik analizi yapılmış, gözlem ve görüşmeler sonucunda ortaya çıkan bilgilerle birlikte, söz konusu mahalleler karşılaştırılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, daha iyi bir ekonomik yapının bulunduğu ve üniversite öğrencilerinin yoğunluğuyla birlikte kültürel bir çeşitliliğe de sahip olan Kültür Mahallesi'nde mekânların türleri, sayıları ve kullanım şekillerinin, Gülveren Mahallesi'ne göre oldukça gelişmiş bir durumda olduğu görülmektedir. Sonuç olarak, sosyo-kültürel farkların (ekonomik gelir, eğitim durumu, kültürel alışkanlıklar vb.) Kültür ve Gülveren mahallelerinde, mekân kullanımında önemli değişiklikler ortaya çıkarttığı tespit edilmiştir.

A Comparative Sample of the Effects of Socio-Cultural Differences in the Use of Place: The "Kültür" and "Gülveren" Neighbourhoods

Culture expresses the whole material and moral values that societies have produced in their history. The types of people's constituting and using places are also one of the items that reflection the culture. It is thought that the need for place and the variations in using places have differences among those communities having different socio-cultural structures and attitudes. For the purpose of this research, 2 neighborhoods that are (in a side by side position),were researched for the effects of sociocultural differences in the use of sites, also in this respect, to overcome the lack of this research in the literature. In this study; the effect of socio-cultural differences in the usage of place in Antalya in terms of neighbourhoods, has been studied. Being loyal to the district of "Kepez", "Kültür" and "Gülveren" neighbourhoods, where it was thought there are cultural differences, was the chosen field of research. Content analysis was made about the topic and the area of research, the neighbourhoods were compared, together with the information supplied through observations and from meetings. According to the finds obtained; it is seemed that; in the "neighbourhood of Kültür", where there has been a better economic structure and cultural variety, together with density of university students, the types, numbers and usages of places are in a quite advanced structure, in comparison with the "neighbourhood of Gülveren". As a result; it has been determined that the socio-cultural differences in the Kültür and Gülveren neighbourhoods of Antalya, result in important differences in the use of place.

___

  • Arslanoğlu İ. (2000). "Kültür ve Medeniyet Kavramları". Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi 15 (2000) 370-391.
  • Crang M. (1998). Cultural Geography. Routledge 1998.
  • Erdoğan İ. (2004). "Popüler Kültürün Ne Olduğu Üzerine". Bilim ve Aklın Aydınlığında Eğitim Dergisi 57 (2004) 1-18.
  • Erkal M. (1982). Sosyoloji (Toplumbilim). Trabzon 1982.
  • Hacısalihoğlu Y. (2000). Küreselleşme Mekânsal Etkileri ve İstanbul. İstanbul 2000.
  • Hofmann S. G. (2006). "The Importance of Culture in Cognitive and Behavioral Practice". Cognitive and Behavioral Practice 13/4 (2006) 243-245.
  • Işık Ş. (2008). "Türkiye'de Üniversitelerin Kentleşme Üzerine Etkileri". Ankara Üniversitesi Türkiye Coğrafya Araştırma ve Uygulama Merkezi TÜCAUM, V. Ulusal Coğrafya Sempozyumu 2008 Bildiriler Kitabı (16-17 Ekim 2008). Ankara (2008) 123-134.
  • Limon B. (2012). "Kültürel Değişim Sürecinde Popüler Kültür ve Kitsch Kavramı". İdil Sanat ve Dil Dergisi 1/3 (2012) 106-115.
  • Özey R. (2014). Kültürel Coğrafya. İstanbul 2014.
  • Şahin M. C. (2005). "Türkiye'de Gençliğin Toplumsal Kimliği ve Popüler Tüketim Kültürü". Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi 25/2 (2005) 157-181.
  • Tümertekin E. & Özgüç N. (2010). Beşeri Coğrafya İnsan, Kültür, Mekân. İstanbul 2010.