Gıda Güvenliği Açısından COVID-19 Etkeni SARS-CoV-2 ve Korunma Yöntemleri Hakkında Tüketici Bilinci

Amaç: Bu araştırmanın amacı, ülkenin her bölgesinden tüketicilerin, gıda güvenliği açısından COVID-19 etkeni SARS-CoV-2 virüsünü değerlendirmesinin ve bu virüsten korunmak için uyguladığı yöntemlerin belirlenmesidir. Materyal ve Yöntem: Araştırma sonucunda ulaşılan veriler Minitab programı ile ortalama, olasılık değeri (p değeri), yüzde değerleri ve ki-kare (X^2) önemlilik testi kullanılarak değerlendirme yapılmıştır. Araştırma Bulguları: Yapılan anket sonuçlarından 1006 kişiden %74,35’i SARS-CoV-2virüsünün COVID-19’a neden olan virüs olduğunu bilmektedir. COVID-19’a neden olan SARS-CoV-2virüsünün gıda aracılığı ile bulaştığını %41,25’i düşünmektedir. Tüketicilerin %65,90’ı genel hijyen kurallarının tamamına uyarak ve %53,67’si de açıkta satılmayan paketli gıdayı tercih ederek SARS-CoV-2 virüsünden korunacağını düşünmektedir. Sonuç: Yapılan anket sonuçları baz alındığında COVID-19 virüsünün gıdayla bulaşabileceği düşünülmüş fakat bu bilginin doğruluğu kesin olarak kanıtlanamamıştır.

Consumer Awareness about COVID-19 Agency SARS-CoV-2 and Protection Methods in Food Safety

Objective: The aim of this research is to determine the methods used by consumers from all regions of the country to evaluate the COVID-19 factor SARS-CoV-2 virus in terms of food safety and to protect against it. Materials and Methods: The data obtained as a result of the research were evaluated using the mean, probability value (p value), percentage values and squared (X^2) importance test with the Minitab program. Results 74.35% of the 1006 people know that SARS-CoV-2Virus is the virus that causes COVID-19.41.25% think that the SARS-CoV-2virus that causes COVID-19 is transmitted through food.65.90% of consumers think that SARS-CoV-2virus will be protected by following all general hygiene rules and 53.67% by opting for packaged food that is not sold in the open. Conclusion: Based on the results of the survey, it was thought that the COVID-19 virus could be transmitted through food, but the accuracy of this information could not be definitively proven.

___

  • Akkemik, Y. Güner, A. (2020). COVID-19 salgını bir gıda güvenliği tehlikesi midir?. Turkish Studies, 15(4),15-23.
  • Çakıroğlu, K.I., Pirtini, S., & Çengel, Ö. (2019). COVID-19 sürecinde ve post-pandemi döneminde yaşam tarzı açısından tüketici davranışlarının değişen eğilimi üzerine kavramsal bir çalışma. İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi COVID-19 Sosyal Bilimler Özel Sayısı, 37, 81-103.
  • Çetin, S. A., & Şahin, B. (2017). Gıda güvenliğine ait risk faktörleri ve hijyenin önemi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 5(2), 310-321.
  • Erdoğan, M.G. (2020). COVID-19 döneminde e-ticaret ve dijital reklam yatırımları. Selçuk İletişim Dergisi, 13(3), 1296-1318.
  • Ergün, E., Ergün, Ş., & Çelebi, İ. (2020). Acil sağlık hizmetleri personellerinin COVID-19 hakkında bilgi, korunma düzeyleri ve etkileyen etmenler. Paramedik ve Acil Sağlık Hizmetleri Dergisi, 1(1), 16-27.
  • Sağdıç, O., Kayacan, S., Dertli, E., & Arıcı, M. (2020). Gıda güvenliği açısından COVID-19 etmeni SARS-CoV-2’nin değerlendirilmesi ve korunma yöntemleri. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, 18, 927-933.
  • Şengün, İ.Y., Kırmızıgül, A., Kılıç, G., & Öztürk, B. (2020). Gıda işletmelerinde COVID-19 salgınına yönelik alınması gereken önlemler ve etkin dezenfeksiyon uygulamaları. Gıda, 45(4), 646-664.
  • Topuzoğlu, A., Ay, P., İkiışık, H., Hıdıroğlu, S., & Önsüz, F. (2007). Tüketicilerin gıda ürünleri ile ilgili bilgi düzeyleri ve sağlık risklerine karşı tutumlar. TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni, 6(4), 253-258.
Akademik Ziraat Dergisi-Cover
  • ISSN: 2147-6403
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2012
  • Yayıncı: Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Nar kabuklarının su ve metanol ekstraktlarının antioksidan ve antimikrobiyal özelliklerinin incelenmesi

Filiz UÇAN TÜRKMEN, Fatma Esen SARIGÜLLÜ ÖNALAN, Hatice Aysun MERCİMEK TAKCI

Yabancı Otlarla Mücadele Yöntemlerinin Mısır Bitkisinde (Zea mays L.) Verim Ve Verim Ögleri Üzerine Etkileri

Nuri YILMAZ, Olgun AYDIN

Atmosfer kontrollü modül sisteminin soğukta muhafaza süresince sultani çekirdeksiz üzüm çeşidinde meyve kalitesi ve SO2 kalıntısı üzerine etkisi

Seda SEVİNÇ ÜZÜMCÜ, Atakan GÜNEYLİ, Mehmet Ali KOYUNCU, Cemile Ebru ONURSAL

Ağrı Eleşkirt Yöresi Tarım Topraklarına Vermikompost İlavesinin Mısır Bitkisinde Mikro Besin Elementi İçeriği Üzerine Etkisi

Tülay DİZİKISA, Nesrin YILDIZ, Kadriye URUÇ PARLAK

Trabzon İli Beşikdüzü İlçesinde Farklı Arazi Kullanımı Altındaki Toprakların Özellikleri ve Verimlilik Durumunun Belirlenmesi

Damla BENDER ÖZENÇ, Şaziye YAZICI

Yürünebilirlik Kavramı ve Çevresel Faktörler Odağında Yaya Kullanımı: Ordu- Akyazı Mahallesi Örneği

İsra Nur ALKAN, Murat YEŞİL

Gıda Güvenliği Açısından COVID-19 Etkeni SARS-CoV-2 ve Korunma Yöntemleri Hakkında Tüketici Bilinci

Eda KILIÇ KANAK, Nurşah VATANDAŞ, Şevval BAYRAM, Havva DİRİKOLU, Halime Bengisu SEÇKİN, Suzan ÖZTÜRK YILMAZ

Sivas ve Tokat İllerinden Toplanan Akasya Bitkisi Yapraklarının (Robinia pseudoacacia L.) Bazı Besin Elementi Konsantrasyonları ve Antioksidan Enzim Aktivitelerinin Belirlenmesi

Handan SARAÇ, Hasan DURUKAN, Ahmet DEMİRBAŞ

Gidya uygulamalarının ekmeklik ve makarnalık buğdayların kadmiyum ve besin elementi alımı üzerine etkisi

Suat AKGÜL, Özlem ETE AYDEMİR, Faruk ÖZKUTLU

İkinci ürün soya yetiştiriciliğinde genotip x çevre etkileşiminin araştırılması

Mustafa YAŞAR, Mehmet SEZGİN