Erzurum ilindeki korunan alanların mevcut durum analizi

Öz Korunan alanlar ile ilgili çalışmalar çok eski zamanlara kadar uzanmaktadır. Ancak ciddi anlamda ve resmi statüdeki koruma çalışmaları 1872 Yılında ABD’de Yelowstone’nun ilk Milli Park ilan edilmesiyle başlamıştır. Geçen yüzyılın başlarından itibaren hızlanan çalışmalar dünya geneline yayılmıştır. Türkiye’de ise ilk koruma alanı 1958 yılında ilan edilen Yozgat Çamlığı’dır. Daha sonra dünyadaki gibi Türkiye’de de korunan alanlar üzerine değişik çalışmalar yapılmıştır. Türkiye’de korunan alanlar Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlıklarınca korunmaktadır. Çalışma, Erzurum ilindeki korunan alanların mevcut durumunun belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla Erzurum ilindeki korunan alanlarının alan büyüklüklerinin ülke ve dünya ortalamalarına göre durumu incelenmiştir. Çalışmanın sonucunda Erzurum ilinde 9 ayrı statüde toplam 25 adet korunan alanın olduğu belirlenmiştir. Bu alanların toplam 193896,1 ha alan kapladığı, bunu ise il yüzölçümünün %7,72’si olduğu bulunmuştur. Türkiye’deki korunan alanların toplam yüzölçümünün %8,65’i olduğu düşünüldüğünde il genelindeki alan büyüklüğünün yeterli sayılabileceği, ancak dünyadaki korunan alanların oranının %13 olduğu düşünüldüğünde ise yetersiz olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca çalışmanın sonunda ise Türkiye’deki korunan alanlar için önem arz eden konular hakkında bilgi verilmiştir.

___

  • Anonim, 2011. Erzurum Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü 2011 Yılı İl Çevre Durum Raporu, s. 279, Erzurum. Anonim, 2015. IUCN website. [Online]. Available: http://www.iucn.org. (Erişim Tarihi: 11.12.2015).
  • Anonim, 2016a. http://erzurum.yerelnet.org.tr/il_ ilce_nufus.php?iladi=ERZURUM. (Erişim Tarihi: 08.08.2016).
  • Anonim, 2016b. https://tr.wikipedia.org/wiki/Erzurum. (Erişim Tarihi: 08.08.2016).
  • Anonim, 2016c. http://www.erzurum.gov.tr/cografi-yapi. (Erişim Tarihi: 08.08.2016).
  • Anonim, 2016d. http://www.milliparklar.gov.tr/korunan alanlar/korunanalan1.htm (Erişim Tarihi: 12.07.2016).
  • Anonim, 2016e. https://www.google.com.tr/search?q= cografyaharita&source=lnms&tbm (Erişim Tarihi: 12.08.2016).
  • Anonim, 2016f. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü.
  • Anonim, 2016g. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü.
  • Ant H., Stipproweit A, 1985. “Natur-und Umweltschundsein uraltes Problem”. LÖFLL-Mitteilungen, 10, Heft 3, Landwirtschaftsverlag GmbH, Münster- Hiltrub, 24-26.
  • Çolak A.H, 2001. Ormanda Doğa Koruma. Milli Parklar ve Av-Yaban Hayatı Genel Müdürlüğü Yayını, Lazer Ofset Matbaası, 354 s., Ankara.
  • Demir M., Özer S, 2014. Evaluation of Tortum Waterfall According to the Criteria Used in the Selection of Protected Areas in TurkeyPol. J. Environ. Stud. Vol. 23(5):1555-1563.
  • Demirel Ö, 2005. “Doğa Koruma ve Milli Parklar”. Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörlüğü Genel Yayın No. 219, 424 s., Trabzon.
  • Doğanay H, 1983. Erzurum’un Şehirsel Fonksiyonları ve Başlıca Planlama Sorunları. Atatürk Üniversitesi (Basılmamış Doçentlik Tezi), Erzurum.
  • Emerton L., Bishop J., Thomas L., 2006. “Korunan Alanların Sürdürülebilir Finansmanı: Güçlükler ve Seçenekler Üzerine Kapsamlı Bir x + 97 p., 2006.
  • Gök Y. 2000. Çevre Yollarının Erzurum Peyzajına Etkileri. Türk Coğrafya Dergisi. Sayı:35, 155-172.
  • MacKinnon K.J, 1986. “Managing Protected Areas in the Tropics”. International Union for Conservation of Nature and Natural Resources and the United Nations Environment Programme, Gland, Switzerland.
  • Özer S., Demircan N, 2015. Current Status and Problems of The Protected Areas in Turkey. September, International Conference on Environmental Science and Tecnology, (ICOEST), 55-61, Sarejova
  • Yılmaz, S., Özer, S, 2003. Narman Peri Bacalarının Tabiat Anıtı Kriterlerine Göre Değerlendirilmesi. Ekoloji, 12 (48): 26-31.
  • Yücel M, 1994. “Doğa Koruma Alanları ve Planlaması”. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları Yayın No. 104; 255 s., Adana.
Akademik Ziraat Dergisi-Cover
  • ISSN: 2147-6403
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2012
  • Yayıncı: Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Ordu ve Samsun yörelerindeki fındık bahçelerinin bor beslenme durumunun belirlenmesi

Faruk ÖZKUTLU, Kürşat KORKMAZ, Özge ŞAHİN, Mehmet AKGÜN, Özlem ETE, Burak TAŞKIN, Bayram ÖZCAN, Ahmet AYGÜN

Bıldırcın (Coturnix coturnix japonica) yetiştiriciliğinde yem katkı maddesi olarak bazı Ulva türlerinin kullanımı ve bağırsak mikrobiyal florasına etkisinin incelenmesi

Işıl KURT, Ömer ERTÜRK, Mehmet Akif ÖZCAN, Beyhan TAŞ

Bazı vertisol alt grup topraklarının fizikokimyasal ve ısısal özelliklerinin incelenmesi

Orhan DENGİZ, İmanverdi EKBERLİ

Erzurum ilindeki korunan alanların mevcut durum analizi

Serkan ÖZER

Balıkesir yöresinde yetiştirilen sanayi domateslerinin makro besin elementleri ile beslenme durumlarının incelenmesi

Erdinç UYSAL, Özlem Bengü DAŞ KILIÇ, Oğuz Fehmi ŞEN, Nalan RAHMANOĞLU, Barış ALBAYRAK, Mustafa BIYIKLI, Gülşah ÜĞLÜ

Karayemiş (Laurocerasus officinalis Roemer) meyvesinin kuruma karakteristiğinin incelenmesi

Fatih GÜLEÇ, Gülistan Deniz TURHAN ÖZDEMİR

Heracleum platytaenium Boiss. ve Myrtus communis L. bitki uçucu yağlarının Alternaria solani Ell. and G. Martin ve Monilia laxa Aderh. and Ruhl. (Honey) üzerine antifungal aktivitesinin araştırılması

Yusuf BAYAN, Melih YILAR, Abdurrahman ONARAN

Samsun ekolojik koşullarında bazı iki sıralı arpa (Hordeum vulgare conv. distichon) çeşitlerinin verim, verim unsurları ile bazı kalite özelliklerinin incelenmesi

Abdulveli SİRAT, İsmail SEZER

Ordu ve çevresinde bulunan Trifolium resupinatum var. resupinatum (Fabaceae) türünün mikromorfolojik ve anatomik özellikleri

Öznur ERGEN AKÇİN, Şükran ÖZTÜRK, Tuğba BAYRAK ÖZBUCAK

Kivi (Actinidia deliciosa A. Chev) tohumlarının çimlenmesi üzerine PEG-6000 uygulamaları ve değişik pH seviyelerinin etkileri

Emine YAZICIOĞLU, Muharrem ÖZCAN