İŞ GÜVENLİĞİİLE MOTİVASYON, İŞ DOYUMU VE İŞTEN AYRILMA İLİŞKİLERİNİN ULUSLARARASI LOJİSTİK FİRMASI ÇALIŞANLARI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Dünyada ve ülkemizde lojistik giderek daha fazla önem kazanıyor. Özellikleküreselleşmenin yaygın etkileri neticesinde uluslararası firmaların dünya ticaretindedaha fazla söz sahibi olmaları bu etkiyi arttırmaktadır. Bununla birlikte iletişimkanallarının yaygınlaşması küçük firmaların da uluslararası ya da ulusal çapta satışyapmalarına olanak sağlamaktadır. Bu da lojistiğin önemini daha da arttırmaktadır.Tüm bu gelişmelere paralel ülkemizin uluslararası standartlara ulaşma çabasıneticesinde iş sağlığı ve iş güvenliği alanlarında yaptığı düzenlemeler Lojistikfirmalarını ve çalışanlarını doğrudan etkilemektedir. Uzun mesafe yolculuktankaynaklı ortaya çıkabilecek problemlerin yanı sıra motivasyon ve iş doyumundameydana gelebilecek değişimler çalışanlar için önem arz etmektedir. İş güvenliğikonusunda alınan önlemlerin yeterli olup olmaması çalışanın işten ayrılma düşüncesinietkileyebileceği düşünülmektedir. Çalışmanın önem noktası, İş güvenliğifarkındalığının belirlenmesi, iş doyumu, işten ayrılma ve motivasyon arasındakiilişkinin incelenmesidir. Araştırmada veriler anket yöntemi kullanılarak toplanmıştır.Anketler uluslararası taşımacılık yapan firmaların çalışanları tarafındandeğerlendirilmiştir. İş güvenliği ile motivasyon, iş doyumu ve işten ayrılma arasındakiilişkiler istatistiki analiz yöntemleri kullanılarak hipotezler test edilmiştir. Araştırmadaiş güvenliğini iş doyumu ve işten ayrılma değişkenlerinin etkilediği sonucunavarılmıştır.

THE EFFECT OF RELATIONSHIPS OF JOB SECURITY AND MOTIVATION, JOB SATISFACTION AND QUITTING ON THE EMPLOYEES OF INTERNATIONAL LOGISTICS COMPANIES

Logistics is becoming more and more important in the world and in our country.Especially, as the result of the widespread effects of globalization, the fact thatinternational firms have more voice in world trade increases this effect. However, thespread of communication channels allows small companies to sell internationally ornationally. This further increases the importance of logistics. Parallel to all thesedevelopments, our country’s efforts to reach international standards as a result of theregulations made in the fields of occupational health and safety directly affect logisticscompanies and employees. In addition to the problems that may arise from longdistance journeys, changes in motivation and job satisfaction are important for theemployees. It is thought that whether the measures taken in the field of occupationalsafety are sufficient or not, may affect the employees idea of leave from job. Theimportant point of the study is the determination of occupational safety awareness, therelationship between job satisfaction, quitting and motivation.The data in the studywere collected by using the survey method. The surveys have been evaluated by theemployees of the companies engaged in international transportation. The relationshipsbetween occupational safety and motivation, job satisfaction and quitting the job usingstatistical analysis methods hypothesises were tested. In the study, it was concludedthat job satisfaction and turnover variables affect job security.

___

  • Acar, H. (2019). İş güvenliği liderliği, iş güvenliği iklimi ve iş güvenliği davranışı arasındaki ilişki: Metal üretim sektöründe bir araştırma. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Akıncı, Z. (2002). Turizm sektöründe işgören iş tatminini etkileyen faktörler: Beş yıldızlı konaklama işletmelerinde bir uygulama. Akdeniz İİBF Dergisi, 4, 1-25.
  • Akkaya, M. (2017). Bilgi merkezlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin önemi ve uygulanabilirliğine ilişkin bir durum değerlendirmesi. Türk Kütüphaneciliği, 31 (4), 501-509.
  • Altay, S. (2015). Türkiye’de iş sağlığı ve güvenliğinin iş tatmini üzerine etkisi: Çimento sektöründe bir uygulama. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Erzurum.
  • Arslan, S. (2014). İş sağlığı ve güvenliği kanunu’na göre işverenin genel yükümlülükleri. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi, 20 (1), 767-807.
  • Atay, F. (2006). Endüstri alanında çalışan bireylerin iş doyumu düzeylerinin iş güvenliği algıları açısından incelenmesi. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.
  • Ay, F. A. & Keleş, K. (2017). Etkileşimci ve dönüşümcü liderlik tarzlarının işten ayrılma niyeti ve iş performansı üzerinde etkisi. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 6 (4), 193-203.
  • Bingöl, D. (2003). İnsan kaynakları yönetimi. Beta Basım Yayım Dağıtım.
  • Bowen, D. E. (1982). Some unintended consequences of intention to quit. Academy Of Management Rewiev, 7 (2), 205-211.
  • Cani, A.T. (2020). Sağlık çalışanlarında iş sağlığı, iş güvenliği, iş doyumu. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). İstanbul Rumeli Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Çakır, Z. (2019). Örgüt kültürü bağlamında motivasyon ve işten ayrılma niyeti ilişkisi: Çalışan anneler üzerine bir araştırma. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Bahçeşehir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Çeltik, Ç. (2020). Motivasyonun iş sağlığı ve güvenliği üzerine etkisi. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Hasan Kalyoncu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Gaziantep.
  • Çivilidağ, A., Yanar, A., Kızılırmak, B. & Denizli, T. (2018). Mesleki benlik saygısı, sürekli kaygı ve yaşam doyumu düzeylerinin incelenmesi. Yaşam Becerileri Psikoloji Dergisi, 2 (3), 45-60.
  • Davis, K. & Netrom, J.W. (1985). Human behavior at work: Organizational behavior. McGraw Hill Higher Education.
  • Demir, E. (2018). İnşaat İşçilerinin iş doyumu düzeyleri ile iş güvenliği algıları arasındaki ilişkinin incelenmesi. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Friedrich, A. (2010). Personalarbeit in organisationen sozialer arbeit theorie und praxis der professionalisierung. VS Verlag für Sozialwissenschaften.
  • Gafa, İ. (2019). Sınıf öğretmenlerinin iş doyumu ve iş yaşamındaki yalnızlık düzeylerinin incelenmesi. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kırşehir.
  • Griffeth, R. W., Hom, P. W. & Gaertner, S. (2000). A Meta-analysis of antecedents and correlates of employee turnover: Update, moderator tests, and research implications for the next millennium. Journal Of Management, 26 (3), 463-488.
  • Gültay, H. (2019). Hava yollarında çalışan kabin memurlarının iş sağlığı ve güvenliği algılarının incelenmesine yönelik bir araştırma. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Güngör, E. (2008). İş sağlığı ve güvenliği kavramının toplam kalite yönetimi açısından irdelenmesi ve talaşlı üretim sanayisinde iş sağlığı ve güvenliği üzerine bir araştırma. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Ilgaz, S. M. (2019). Mermer ve taş ocağı işletmelerinde çalışanların iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin algılarının belirlenmesi. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kütahya.
  • Kalaycı, Ş. (2005). SPSS Uygulamalı çok değişkenli istatistik teknikleri. Asil Yayın.
  • Karagöz, Y. (2016). SPSS ve AMOS 23 uygulamalı istatistiksel analizler. Nobel Yayınevi.
  • Karcıoğlu, F. & Bakan S. (2016). İş sağlığı ve güvenliği uygulamalarının düzeyi ile iş tatmini arasındaki ilişki. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 31 (5), 1289-1299.
  • Kayış, A. (2018). Güvenilirlik analizi. İçinde Ş. Kalaycı., (Ed.), SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri, (ss: 404-421). Dinamik Akademi.
  • Keskin, B. (2008). Çalışanların performanslarını arttırmada bir araç olarak motivasyon ve motivasyon teknikleri. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Atılım Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Kılıçcı, M. (2016). İtfaiyelerde iş güvenliği algısının iş doyumu üzerindeki etkisi: Ankara büyükşehir belediyesi örneği. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Türk Hava Kurumu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Kıray, İ. (2019). Motivasyon faktörlerinin satış personelinin motivasyonu ve performansı üzerindeki etkisini incelemeye yönelik bir araştırma. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Onsekiz Mart Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Çanakkale.
  • Koç, H., Yazıcıoğlu, İ. & Hatipoğlu, H. (2009). Öğretmenlerin iş doyum algıları ile performansları arasındaki ilişkinin belirlenmesine yönelik bir araştırma. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 28, 13-22.
  • Koslowsky, M., Sagie, A., Krausz, M. & Singer, A. D. (1997). Correlates of employee lateness: Some theoretical considerations. Journal Of Applied Psychology, 82, 79-88.
  • Küçüksille, E., (2018). Çoklu doğrusal regresyon modeli. İçinde Ş. Kalaycı., (Ed.), SPSS uygulamalı çok değişkenli istatistik teknikleri, (ss: 259-273). Dinamik Akademi.
  • Min, H. (2015). The essentials of supply chain management new business concepts and applications. Pearson Education.
  • Mottaz, C. J. (1985). The relative importance of intrinsic and extrinsic rewards as determinants of work satisfaction. The Sociological Quarterly, 26 (3), 365-385.
  • Mowday, R. T., Porter, L.W. & Steers, R. M. (1982). Organizational linkages: the psychology of commitment: Absenteeism and turnover. Academic Press, 13 (1), 90-91.
  • Muchinsky, P. M. (2002). Psychology applied to work. Wadsworth Publishing Company.
  • Mutlu, S. (2018). Hastane personelinin iş tatmini ve kurumsal güvenin motivasyon üzerine etkisi: Bir özel hastane örneği. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Ortak, B. (2014). Sağlık çalışanlarında iş sağlığı, iş güvenliği ve iş doyumu. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Beykent Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  • Özgen H., Öztürk, A. & Yalçın, A. (2001). Temel işletmecilik bilgisi. Nobel Kitabevi.
  • Rusbelt, C. A., Farrell, D., Rogers, G. & Mainous, A. (1988). Impact of exchange variables on exit, voice, loyalty and neglect: An integrative model of responses to decline job satisfaction. Academy Of Management Journal, 31 (3), 599-627.
  • Saraç, Ç. K. (2016). İş sağlığı ve güvenlik kültürü algısının iş tatmini ile ilişkisinin incelenmesi. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Nişantaşı Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Simons, S. (2008). Workplace bullying experienced by massachusetts registered nurses and the relationship to intention to leave the organization. Advances İn Nursing Science, 31 (2), 48–59.
  • Şengül, A. (2008). İş doyumu ve tüketici tatmini ilişkisi kamu ve özel kesim sağlık hizmetlerinde hekimlerin iş doyumunun hasta tatminine etkisi üzerine bir araştırma. (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Manisa.
  • Tekin, Ö. I. (2019). Kâğıt endüstrisinde iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin değerlendirmeler ve iyileştirme önerileri. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
  • Temizbaş, G. (2018). İş sağlığı ve güvenliğinin çalışan motivasyonuna etkisi. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Bahçeşehir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Uslu, E. (2019). Doğrudan pazarlama çalışanlarında duygusal zekâ, performans algısı, motivasyon ilişkisi: Ankara ili çağrı merkezi çalışanları örneği. (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kırıkkale.
  • Üngören, E. & Koç, T. S. (2015). İş sağlığı ve güvenliği uygulamaları performans değerlendirme ölçeği: Geçerlik ve güvenirlik çalışması. Sosyal Güvenlik Dergisi, 5 (2), 124-144.
  • Ünsar, A. S., İnan, A. & Yürük, P. (2010). Çalışma hayatında motivasyon ve kişiyi motive eden faktörler: Bir alan araştırması. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 12 (1), 248-262.
  • Wayne, J., Shore, L. M. & Linden, R. C. (1997). Perceived organizational support and leader member exchange: A social exchange perspective. Academy Of Management Journal, 40, 82-111.
  • Williamson, A. M., Feyer, A. M., Caims, D. & Biancotti, D. (1997). The development of a measure of safety climate: The role of safety perceptions and attitudes. Safety Science, 25, 15-27.
  • Wright, T. A. & Cropanzano, R. (1998). Emotional exhaustion as a predictor of job performance and voluntary turnover. Journal Of Applied Psychology, 83 (3), 486493.
  • Yelboğa, A. (2012). Örgütsel adalet ile iş doyumu ilişkisi: Ampirik bir çalışma. Ege Akademik Bakış, 12 (2), 171- 182.
  • Yener, S. (2014). Özel ortaöğretim kurumlarında paylaşılan liderlik davranışı ve işten ayrılma niyeti arasındaki ilişkide psikolojik güvenlik algısının aracı değişken ilişkisinin araştırılması. (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Haliç Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.