KÜRESEL PAZARLARDA TÜRKİYE DERİ SANAYİSİNİN ROLÜ VE LOJİSTİK SEKTÖRÜ İLİŞKİSİ

Öz Deri sanayisi son yıllarda küresel pazarlarda giderek artan bir öneme sahip olmaya başlamıştır. Türkiye, deri sanayisinde yıllardan beri süregelen tecrübesi, kalifiye işçisi ve modern OSB merkezlerindeki kurulu tesisleri ile küresel pazarlarda önemli üretici ve ihracatçı ülkelerden biri olmuştur. Bu nedenle Türkiye deri sanayisinde sahip olduğu yetkinlik, rekabet gücü ve üretim kapasitesi ile bir yandan ülke ekonomisine önemli döviz girdisi sağlarken, diğer yandan da küresel pazarlardaki en büyük üretici ve ihracatçı ülkelerden biri olmayı başarabilmiştir. Bu çalışmada, Türkiye’nin önemli sanayi kollarından biri olan deri sanayisi genel hatlarıyla ele alınmış, küresel pazarlardaki mevcut durumu tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu kapsamda, Türkiye’nin deri sanayisindeki mevcut ihracat pazarları ve ihracatı yapılan başlıca deri mamulleri analiz edilmiştir. Çalışmada ayrıca sektörel gelişmeye paralel olarak ortaya çıkan taşıma, dağıtım vb. işlemler kapsamında deri sanayisinin lojistik sektörü ile olan ilişkisi incelenmiştir.

___

Akçacı, T., Çınaroğlu, M. S., Çavuşoğlu, A. (2020). Kilis İlinin Lojistik Açıdan Değerlendirilmesi ve Kurulması Düşünülen Medine Pazarı’nın Şehre Etkileri. Asia Minor Studies, 8 (2), 575-590.

Akbulak, C. (1999). Türkiye’de Deri Sanayii ve Biga Deri Sanayii’ne Coğrafi Bir Bakış. İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Beşeri ve İktisadi Coğrafya Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.

Özdemir, M. (2004). Geçmişte ve Günümüzde El Sanatları Çerçevesinde Üretilen Deri Ürünleri Bir Araştırma. Ankara Üniversitesi, Ev Ekonomisi (El Sanatları) Anabilim Dalı Doktora Tezi, Ankara.