Tarih ve Tekerrür

Bu çalışmamızda öncelikle Tarihin neliği sorgulanmış ve tanımsal olarak tarihin ne denli değişken anlamlar içerdiği tespit edilmiştir.Tüm zamanlarda tarihin çok farklı tanımlarının yapılması ondaki anlam arayışının bir ürünü olsa gerektir.Tarihin temel yapıtaşları olay, olgu, kişi, zaman ve mekandır.İnsanın varoluşuyla başlatılan modern tarihçilik esasen insanın yapıp ettiklerinin bir hikayesi olarak uzun zaman ele alınmış fakat özellikle olayların salt yazımının bir kenara bırakılması ile tarihin anlamsal ve kavramsal anlamlandırılmasına başlanmıştır.Tekerrür kavramı da bu anlam içinde ele alınmış ve tarih tekerrürden ibaret midir değil midir? Bahsi 19. yy’da gelişme kat eden tarih felsefesinin konuları içinde yer almış ve bu tartışma çalışmamızda da vurgulandığı gibi günümüze kadar sürmüştür. Bu bağlamda çalışmamızda tekerrüre konusuna da literatür ekseninde açıklama getirilmiş ve inceleme ve yorumlama yöntemiyle anlatım yapılmıştır.
Anahtar Kelimeler:

Tarih, Tekerrür, Olay, Olgu

History and Repetition

In our this study, first of all, we questioned quality of history and determined how history contains changeable meanings definitionally. Very different definitions of history at all times must be a product of quest for meaning in it. Basic constituents of history are event, fact, person, time and space. Started with existence of human, modern historiography essentially had been considered (addressed) for a long time as a story of what human had done, but particularly upon leaving to solely write events aside, making semantic and conceptual sense of history had been commenced. Concept of repetition was addressed within this meaning and question of ‘‘does history repeat itself or not?’’ took place within subjects of philosophy of history which made progress in 19th century and this discussion has continued until today as is emphasized in our study, as well. In this context, in our study, we accounted for subject of repetition along axis of literature and made expression by method of inspection (examination) and interpretation.

___

  • CARR, E. H., Tarih Nedir, çev: Misket Gizem Gürtürk, İstanbul: İletişim Yayınları, 1996.
  • COLLINGWOOD R.G., , Tarih Tasarımı, çev.: Kurtuluş Dinçer, İstanbul: Gündoğan Yayınları, 2005.
  • İBNİ HALDUN, Mukaddime, çev. Süleyman Uludağ, c. 1, 6. Baskı, İstanbul: Dergâh Yayınları, 2009.
  • KARATANİ, K., Tarih ve Tekerrür, çev. Erkal Ünal., İstanbul: Metis Yayınları, 2013.
  • KİERKEGAARD, S., Tekerrür, çev. Zeynep Talay, İstanbul: Pinhan Yayıncılık, 2014.
  • KÜTÜKOĞLU, M. Tarih Araştırmalarında Usul, Ankara: Türk Tarih Kurumu, 2014. LANGLOİS V. Ch., - SEİGNOBOS, Ch., Tarih Tedkiklerine Giriş, çev. Galip Ataç, İstanbul: Devlet Basımevi, 1937.
  • ÖZBARAN S., Tarih, Tarihçi ve Toplum, İstanbul: Tarih Vakfı Yurt Yayınları, 1997.
  • TOGAN, Z. V., Tarihte Usûl, İstanbul: Enderun Kitabevi, 1985.
  • ŞÜLUL, K., “İslam Düşüncesinde Tarih Felsefesi”, Divan Disiplinlerarası Çalışmalar Dergisi, 6, sy. 11, (2001): 91-127.
  • WILL, D. - WILL, A., Tarihten Dersler,, çev. Bozkurt Güvenç, İstanbul: Bedir Yayınları, 1992.