Çal Kültür Tarihi ve Sudan Koyun Atlatma Geleneği

Koyun atlatma eğlencesi, Yörük kültürünü yansıtan bir etkinliktir. Yörük kültürünün geleneklerinden olan bu etkinlik, aynı zamanda bolluk, bereket ve soyun devamını da işaret etmektedir. Araştırmanın konusunu “Çal Kültür Tarihi ve Sudan Koyun Atlatma Festivali” oluşturmaktadır. Araştırma yöre halkının yüzyıllardır bu festivali yaptığı ve söz konusu kültürel değerlerini kuşaktan kuşağa aktardıklarını da göstermiştir. Söz konusu geleneğin, insanın sahip olduğu hayvanla bütünleşmesini sağladığı ve ona olan sevgisini de ortaya koyduğunu bize göstermektedir. Bu geleneklerin ortaya konulması ve daha geniş çevrelere ulaştırılması kültürel değerlerin tanıtılmasına da imkân verecektir. Bu çalışmanın yöntemi nitel araştırma olup araştırma verileri yarı yapılandırılmış görüşme tekniği yoluyla toplanmıştır. Görüşmede elde edilen kayıtlar detaylı olarak incelenmiş ve bu kayıtlar yazılı hale getirilmiştir. Daha sonra ise, katılımcıların vermiş olduğu cevaplar incelenip detaylı olarak bulgular hazırlanmıştır.
Anahtar Kelimeler:

Çal, Çoban, Koyun, Koyun Atlatma

Çal Cultural History and The Tradition of Sheep Skipping Over Water

Sheep skipping entertainment is an activity that reflects the Yuruk culture. This event, which is one of the traditions of Yuruk culture, also indicates abundance, fertility, and the continuation of the lineage. The subject of the study is Çal Cultural History and Sheep Skipping Over Water Festival. The study has shown that the local people have been doing this festival for centuries and they have transferred their cultural values from generation to generation. It shows us that the tradition in question enables man to integrate with his animal and reveals his love for it. Revealing these traditions and conveying them to wider circles will also allows for the advertising of cultural values. The study’s method wa qualitative research, and the research data were collected via semi-structured interview technique. Records obtained from the interview were analyzed in detail, and these records were committed to paper. Then, answers given by the participants were analyzed, and the findings were elaborated.

___

  • BALIK, İ., Belgeler Işığında Çal Tarihi, Gültürk Ofset, Denizli, 2016.
  • BELKE, K. ve MERSİCH, N., TIB-7/Tabula Imperii Byzantini-Phrygienund Pisidien 404, Wien 1990.
  • BORATAV, P. N., 100 Soruda Türk Halkbilimi, Bilgesu Yayıncılık, Ankara 2013.
  • Çal İlçesi Nüfus Müdürlüğü https://www.nufusu.com/ilce/cal_denizli-nufusu, (24.08.2021).
  • Çal Kaymakamlığı, http://www.cal.gov.tr/ilcemizin-cografi-konumu(17.07.2021).
  • ÇETİŞLİ, İ., Hatıra Kitabı: Koyun Atlatma Geleneği (Koyunu Suya Çekme), (Der: Turgut Tok ve Levent Kurgun), Akçağ Yayınları, Ankara, 2016.
  • GENÇ, M. ve Koyuncu Okca, A. “Yörüklerin Geçim Kaynağı ve Dokumalarında: Keçi”, Asos Journal-Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, S.52, 2017, s.85-102. İMAMOĞLU, İ. ve Çetin, M. Arşiv Belgelerinde Çal Tarihi (Osmanlı ve Cumhuriyet Tarihi), Denizli Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınları, Denizli, 2016.
  • KILIÇ, Y. “Denizli Yöresinin Prehistorik Yerleşimleri ve Yol Sistemi”, Uluslararası Denizli ve Çevresi Tarih ve Kültür Sempozyumu Bildiriler, 1. C., (6-8 Eylül 2006 Denizli), Bildiriler Kitabı 1, Denizli, 2007, S.12-22.