Toplumsal Cinsiyet ve Dil: Kadın ve Erkek Üniversite Öğrencilerinin Dil Kullanımı Üzerine Bir İnceleme

Dil, sosyal olarak inşa edilmiş ve güçlü bir baskı aracı olarak kullanılmıştır. Dil, aynı zamanda en büyük sınıf mücadelesi olan erkek/kadın mücadelesinde de önemli bir yere sahiptir. Cinsiyet bir ideoloji olduğundan, dil hem toplumsal hem de evrensel olarak inşa edilmiştir. Egemen ideoloji ataerkil olduğu için, kadın ataerkilliğin belirlediği söylem çerçevesinde kalmıştır. Bu ataerkil toplum, dili erkeğin nesnesi yapar. Kadınları pasif yapan bu düzen, onları erkekler tarafından şekillendirilen bir dilin egemenliği altına alır. Feminist dilbilimciler bu düzene dayanarak, kadınların erkekler tarafından üretilen ve kendilerini ifade etmelerini engelleyen bir dilde yaşamak zorunda olduklarına dikkat çekmiştir. Çünkü dil o kadar güçlü ve derin bir yapıdır ki, kadınlar kamusal alanda yer almaya başladığında bile, bunu erkek egemen bir dille yapmak zorundadır. Bu çalışmanın amacı cinsiyete bağlı olarak dil kullanımını incelemektir. Çalışma, teori ve uygulama olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde toplumsal cinsiyet ve dil teorilerine yer verilmiştir. İkinci bölümde ise kadın ve erkek dil kullanımındaki farklılıkları uygulamalı olarak belirleyebilmek için konuşma analizi yöntemi kullanılmıştır. 16 üniversite öğrencisinden oluşan katılımcılar 4 kişilik gruplara ayrılmış ve her bir grup ile ayrı ayrı röportaj yapılmıştır. Konuşma kayıtlarının değerlendirilmesi Jennifer Coates’un çalışmaları üzerine temellendirilmiştir. Konuşma analizi verileri incelendiğinde kadın ve erkek katılımcılar arasında belirgin konuşma farklılıkları olduğu ortaya çıkmıştır.

Gender and Language: A Review on the Use of Language by Male and Female University Students

Language is socially constructed and used as a powerful means of repression, and language has animportant place in the struggle of male/female classes, which is the biggest class struggle. Since gender isan ideology, its language is constructed both socially and universally. Since the dominant ideology waspatriarchal, the woman remained within the framework of the discourse determined by patriarchy. Thispatriarchal society makes the language, the object of man. This order that makes women passive takesthem under the dominance of a language that is shaped by men. Based on this order, feminist linguistspointed out that women had to live in a language that was produced by men, which prevented themfrom expressing themselves. Language is such a strong and deep structure that even when women startto take part in the public arena, They to do it through a male dominant language.This study aims at investigating gender differences in language. The study consists of two parts:theory and practice. The first section covers gender and language theories. In the second section, thespeech analysis method was used to determine the differences between female and male language. Theparticipants, consisting of 16 university students, were divided into groups of 4 people and each groupwas interviewed separately. The evaluation of speech recordings is based on the work of Jennifer Coates.When the speech analysis data were examined, it was revealed that there were significant differences inspeech between the female and male participants

___

  • Ağaçsaban, A. (1988). Kız ve Erkek Öğrencilerde Cinsiyetten Kaynaklanan Farklı Dil Kullanımı. Eskişehir/Anadolu University.
  • Brannon, L. (2015). Gender: Psychological Perspectives. Boston: Pearson.
  • Butler, J. (2006). Gender Trouble. Taylor and Francis.
  • Cameron, D. (2018). Women in Their Speech Communities. London: Routledge.
  • Coates, J. (2016). Women, Men and Everyday Talk. London: Palgrave Macmillan.
  • Donovan, J. (2000). Feminist Theory: The Intellectual Traditions. New York: Bloomsbury.
  • Eckert, P., & McConnell-Ginet, S. (2003). Language and Gender. Cambridge: Cambridge University Press.
  • Furfey, P. H. (1944). Men's and Women's Language. The American Catholic Sociological Review, 5(4), 12, 218-223.
  • Jesperson, O. (1990). The Woman: Women's Languages. In D. Cameron (Ed.), The Feminist Critique of Language: A Reader (pp. 220-225). London ; New York: Routledge.
  • Lakoff, R. (1975). Language and Woman's Place. New York: Harper colophon books.
  • Maltz, D., & Borker, R. (1982). A Cultural approach to male-female miscommunication. In J. J. Gumperz (Ed.), Language and social identity. New York: Cambridge University Press.
  • O'Barr, W. M., & Atkins, B. K. (2011). "Women's language" or "powerless language"? In J. Coates (Author), Language and Gender: A Reader (pp. 401-407). Chichester, West Sussex, U.K.: Wiley-Blackwell.
  • Spender, D. (1980). Man Made Language. London: Pandora.
  • Tannen, D. (2013). You Just Don't Understand: Women and Men in Conversation. London: Virago.
  • Thorne, B., Kramarae, C. (1993). Language, Gender and Society. Cambridge, Mass: Newbury House.
  • Wardhaugh, R. (1986). An Introduction to Sociolinguistics. Hoboken: John Wiley & Sons.