İSTANBUL İLİNDE DERİ ÇANTA SEKTÖRÜNDE TASARIMCI PROFİLİ

Bu araştırmanın amacı çanta sektöründe tasarım eğitiminin yerini ve önemini vurgulamaktır. Bu genel amaç doğrultusunda, işletmeyle ilgili genel bilgiler, üretim, araştırma ve geliştirme, tasarımcı istihdamı ve tasarım eğitimi konusunda firma yetkilileri ve tasarımcıların görüşleri ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu araştırmanın çalışma evrenini İstanbul ilindeki çanta üretimi yapan firmaların yetkilileri ve bu firmalarda çalışmakta olan çanta tasarımcıları oluşturmaktadır. Bu araştırmada betimsel yöntem kullanılmıştır. Araştırmanın alt amaçları doğrultusunda çanta firma yetkilileri ve tasarımcılara uygulanan anket ile toplanan veriler yüzde frekans ve aritmetik ortalama kullanılarak çözümlenmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre; Firma yetkilileri, özgün tasarım ve tasarım eğitimi konusunda tasarımcılar kadar bu konuya önem vermemektedirler ve tasarım eğitiminin önemine inanmamaktadırlar.
Anahtar Kelimeler:

Deri, çanta, tasarım

PROFILES IN LEATHER BAG SECTOR IN ISTANBUL PROVINCE

The purpose of this study is to stress the importance and the position of design education at the bag industry. With this purpose, the employers’ view and the designers’ opinions concern about the general information on the companies, production, research and development, designer employment and design education are tried to explain. The the research sample is compesed from the company-owners in which they produce bags in Istanbul and bag designers working within these firms. Descriptive method is adopted in the paper. In the direction of the sub-objectives of the research, the collected data were analyzed by using the percentage frequency and arithmetic average obtained from the questionnaire applied to the bag company officials and designers. According to the research findings; Company officials do not give importance to original design and design education as much as designers do, and do not believe in the importance of design education.
Keywords:

Leather, Bag, Design,

___

  • GÖRÜR, S. (2007). İstanbul İli Piyasasında Bulunan El Yapımı Dekoratif Deri Ev ve Giyim Aksesuarları Üzerine Bir Araştırma. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • GÜLER, M. (1994). “Kösele ve Köseleden Yapılan Dekoratif Ürünler”, Kültür ve Sanat Dergisi,23:52-54.
  • İŞCAN, H. (1970). Türk Süsleme Sanatı. Ülkü Matbaası, Eskişehir.
  • KALKINMA B. (2014). Tekstil Hazır Giyim Deri Çalışma Raporu (2014-2018), Onuncu kalkınma Planı Ankara.
  • KANBAY, H. (1993). Derinin öyküsü. Art Dekor Aylık Dekorasyon Ve Sanat Dergisi, 7;82-88.
  • MATRAŞ, H. (2002). Saraciye Ders Notları.
  • ÖZKAYA, S. (2003). Deri Çanta Üretiminde Kalite Sorunları ve Çözümüne Yönelik Uygulamalar Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
  • http://www.ito.org.tr/wps/portal Erişim tarihi: 12.10.2016.