Üniter Tarih Anlatısına Karşı Mikro Tarih ve Tarihçinin Duyarlılığı

Geçmişe ait tarih bilgisi bugün içinden geleceğe eleştirel bakmanın önemli bir bilgi kaynağını oluşturur. Lakin tarih sınırsız olguların ve olayların meydana geldiği alanı tanımlar ve bu alanda neyin seçilip neyin seçilmemesi gerektiği büyük bir sorunsal olarak karşımıza çıkar. Bu bakımdan tarih bilgisine bütünlüklü ve kapsayıcı yaklaşmak pek mümkün değildir. Diğer taraftan tarih içine bakan ve oradan belirli anlamlar çıkarmaya çalışan araştırmacı ya da tarihçi ideolojik ya da ilgisi bağlamıyla bize tarih bilgisini sunar. Ayrıca tarih araştırması zorunlu bir ayıklamayı ve seçiciliği dayatır. Tarihsel alanda seçici bir ayıklama yapan tarihçi de kendi kurgu dili ile tarihi konuşturur.
Anahtar Kelimeler:

tarih, tarihçi, anlatı

Microhistory and Historian's Sensitivity to Unitary Historical Narrative

Historical knowledge of the past constitutes an important source of information for looking at the future critically from the present. However, history defines the area where unlimited facts and events occur, and what should be chosen and what should not be chosen in this area is a big problem. In this respect, it is not possible to approach the knowledge of history in a holistic and inclusive manner. On the other hand, the researcher or historian, who looks into history and tries to make certain meanings from it, presents us with historical information in terms of ideological or interest. In addition, historical research imposes a necessary selection and selectivity. The historian, who makes a selective selection in the historical field, makes history speak with his own fictional language.

___

  • Carr, E. (2002). Tarih Nedir? (M. Gürtürk, Çev.) İstanbul: İletişim.
  • Foucault, M. (2002). Toplumu Savunmak Gerekir. (O. Türkay, Dü., & Ş. Aktaş, Çev.) İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
  • Ginzburg, C. (2018). Peynir ve Kurtlar. (A. Gür, Çev.) İstanbul: Metis.
  • Kafadar, C. (2009). Kim Var imiş Biz Burada Yoğ İken. İstanbul: Metis.
  • Levi, G. (2020). Mikro Tarih Üzerine. P. Burke içinde, Tarih Yazıcılığında Yeni Bakış Açıları (T. Sivrikaya, Çev., s. 151-183). İstanbul: Islık Yayınları.
  • Muslow, A. (2000). Tarihin Yapısökümü. (A. Yılmaz, Çev.) İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • Sharpe, J. (2020). Aşağıdan Tarih. P. Burke içinde, Tarih Yazıcılığında Yeni Bakış Açıları (T. Sivrikaya, Çev., s. 47-72). İstanbul: Islık Yayınları.
  • Tosh, J. (2013). Tarih Peşinde. İstanbul: Tarih Vakfı.
  • Vattimo, G. (1999). Moderliğin Sonu. (Ş. Yalcın, Çev.) İstanbul: İz Yayınları.
  • Vattimo, G. (2012). Şeffaf Toplum. (Ü. Yolsal, Çev.) İstanbul: Say Yayınları.