Öğretmen Adaylarının Bir Öğretmende Bulunması Gereken Mesleki Etik Değerler Konusundaki Görüşleri

Öğretmenlik önemli bir meslektir. Her mesleğin tarihi bir geçmişi ve bununla ilgili toplumca o meslek hakkında oluşturulmuş değerleri vardır. Bu değerler ahlak ve etikle ilgili olabilir. Öğretmende bulunması gerekli mesleki etik değerler konusunda öğretmen adaylarının görüşleri nelerdir? Araştırmada nitel araştırmanın fenomonolojik yaklaşımı kullanılmıştır. Bir üniversitenin eğitim fakültesinde okuyan ve eğitim derslerinden Öğretim İlke ve Yöntemleri dersini alan iki sınıfın tüm öğrencileri araştırma kapsamına alınmıştır. Öğretmende bulunmasını istedikleri etik nitelikler" kişilik ve ahlak, etkili ders işleme, iletişim ve tarafsızlık, liderlik, yenilikçi ve araştırmacı ile giyim " kategorilerinde toplanabilir. Öğrencilerin öğretmende olmasını istedikleri "dürüst ve doğru, güvenilir, adaletli, eşitlik, saygı ve sevgi " gibi ahlaki değerler, genellikle bir insanda bulunması gereken değerler olarak toplumca kabul edilebilir. Toplumun başat kültürel değerleri, çağlar boyunca bunlar olmuştur. Türk töresinde de bunlar savunulur." Dersi etkin bir şekilde işlemeli, yenilikçi, rol model, lider olmalı, kendini yenilemeli" ifadeleri ise, mesleğin neliğinin gerektirdikleridir; çünkü öğretmen bilgi ve becerisini, sürekli yeni buluş ve icatlara göre yenilemeli, öğrencilere aktarmalı, yenilikleri savunmalı, öğrenciye model ve lider olmalıdır. Bu mesleğin gereğidir. Böyle olmayan öğretmene öğrenciler de saygı duymayabilirler, onun dediklerini yapmayabilirler. Eğitimin hedefleri de gerçekleşmeyebilir. Emek ve zaman boşa gidebilir.

Opinions of Candidate Teachers on Professional Ethical Values that a Teacher Must Have

Teaching is an important profession. Each profession has its historical background as well as socially produced values attributed to that profession. These values may be related to ethics or morals. What are the opinions of candidate teachers concerning professional ethical values that a teacher must have? The survey used qualitative phenomenological research approach. All students in two classes of the Faculty of Education in a University who take the course “Teaching Principles and Methods” were covered. Ethical qualities that students want their teacher to have can be gathered in categories “personality and morals, effective teaching, communication and impartiality, leadership, innovativeness, inquisitiveness and apparel.” Moral values such as “honesty, righteousness, reliability, fairness, equalitarianism, respect and affection that students want to see in their teacher can also be regarded by society as characteristic that all individuals should have. For centuries these have been dominant cultural values in societies and Turkish traditions too uphold these values.” Statements “effective teaching and good course conduct, leadership, innovativeness and being a role model” are actually what the profession requires. It is so since a teacher must continuously renew his knowledge and skills to keep up with novelties and new findings, convey these to his students, defend innovations and lead his students as a role model. This is what the profession requires. Any teacher not possessing these qualifications may miss the respect of students and students may act contrarily to their teacher. Further, objectives in education may not be achieved accompanied by loss of time and labour.

___

  • Yılmaz, E. (2009). Öğretmenlerin değer tercihlerinin bazı değişkenler açısından incelenmesi. Değerler Eğitimi Dergisi, 7(17), 109-128.
  • Şahin, A. (2009). “Meslek ve öğretmenlik”. Veysel. Sönmez (Edt) Öğretmenlik mesleğine giriş içinde. Ankara: Anı yayıncılık.
  • Sönmez,V.,ve Alacapınar, F.G. (2016). Örneklendirilmiş bilimsel araştırma yöntemleri. Ankara: Anı Yayıncılık.
  • Sönmez, V. (2008). Gelecekteki olası eğitim sistemleri. Ankara: Anı Yayıncılık.
  • Sönmez, V. (2015) Eğitim felsefesi. Ankara: Anı Yayıncılık.
  • Sönmez, V. (2012). Program geliştirmede öğretmen elkitabı. Ankara: Anı Yayıncılık.
  • Sarı, E. (2005). Öğretmen adaylarının değer tercihleri: Giresun eğitim fakültesi örneği. Değerler Eğitimi Dergisi, 3(10), 73-88.
  • Özensel, E. (2003). Sosyolojik bir olgu olarak değer. Değerler Eğitimi Dergisi, 1(3), 217-239.
  • Millî Eğitim Bakanlığı. (2002). Öğretmen yeterlikleri. Ankara: Millî Eğitim Basımevi.
  • Durmuş, Ç. (1996). Değerlerin meslek grupları açısından incelenmesi. (Yüksek Lisans Tezi), Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Çubukçu, Z., Özenbaş, D. E., Çetintaş, N., Satı, D. , et al. Şeker, Ü.Y. (2012). Yönetici, öğretmen, öğrenci ve veli gözünde öğretmenin sahip olması gereken değerler. Pegem Eğitim ve Öğretim Dergisi 2(1), 25-38.
  • Çığ, M.İ. (1996). Sümerli Ludingirra. İstanbul: Çağ Yayınları.
  • Cevizci, A. (1999). Paradigma felsefe sözlüğü. İstanbul: Paradigma.
  • Bloom, B. S. (1976). Human characteristics and school learning. New York: Mc Graw-Hill.
  • Binbaşıoğlu, C. (2014) Eğitim düşüncesi tarihi. Ankara: Anı Yayıncılık.
  • Aytaç, K. (1972). Avrupa eğitim tarihi. Ankara: Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Yayınları.
  • Alacapınar, F.G. (2017). "Öğretim üyesinin istediği öğrenci tipi ile öğrencinin istediği öğretim üyesi tipi" International EJER 2017 Congres. 1l. EurasianEducationalResearchCongress.(IV. Avrasya Eğitim Araştırmaları Kongresi. 11-14 Mayıs Pamukkale Üniversitesi. Denizli).
  • Alacapinar, F. G. (2016). What are the affectionate reactions of students to activities by faculty members during courses? Eurasian Journal of Educational Research, Issue 64, 2016, 213-230.
  • Alacapınar, F.G. (2015b). Öğrencilerce beğenilen ve beğenilmeyen öğretmen davranışları hangi felsefeye girmektedir? Felsefe, Eğitim ve Bilim Tarihi Sempozyumu.12-14 Kasım 2015, Muğla Sıtkı Kocaman Üniversitesi. Muğla.
  • Alacapınar, F.G. (2015a). Üniversite öğrencileri “öğretim üyelerini” nelere benzetmektedirler? TheAsian Conference on Education. 2015 ACE2015. Art Center of Kobe, Kobe, Japan. Wednesday, October 21 - Sunday, October 25, 2015.
  • Alacapınar, F.G. (2013).Öğretim üyesinin eğitim ortamında sergilediği davranışların öğrencide oluşturduğu duyuşsal tepkiler. “Abant İzzet Baysal Üniversitesi 2. Ulusal Eğitim Programları ve Öğretim Kongresi Eğitim” 27-28-29Eylül 2012 Epoder Bolu
  • Akyüz, Y. (1997). Türk eğitim tarihi. İstanbul: Kolej Yayınları.
Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 2147-1037
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2000
  • Yayıncı: Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Sorgulayıcı Öğrenme Topluluğu Üst Biliş Ölçeğinin Türkçeye Uyarlanması: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması

Selcan KİLİS, Zahide YILDIRIM

İKİLİ KODLAMA KURAMINA GÖRE HAZIRLANAN ÖĞRETİM MATERYALLERİNİN BİLİŞSEL ŞEMALAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN İNCELENMESİ: BİR KARMA ARAŞTIRMA

Durmuş BURAK

Eğitim Araştırmasına Yönelik Tutum ile Akademik Güdülenme ve Akademik Özyeterlik Arasındaki İlişki

Assylbek MAKHABBAT, Şemseddin GÜNDÜZ, Ahmet Naci COKLAR

Bilişim Öğretmeni Adaylarının Programlama İlişkin ÖzYeterliklerinin Yordayıcısı Olarak Bilişimsel Düşünme ve Problem Çözmeye İlişkin Yansıtıcı Düşünme Becerileri

Meltem ÇENGEL, Serdar ÇİFTCİ, Muhammed PAF

BİLİŞİM ÖĞRETMENİ ADAYLARININ PROGRAMLAMA İLİŞKİN ÖZYETERLİKLERİNİN YORDAYICISI OLARAK BİLİŞİMSEL DÜŞÜNME VE PROBLEM ÇÖZMEYE İLİŞKİN YANSITICI DÜŞÜNME BECERİLERİ

Serdar ÇİFTÇİ, Meltem ÇENGEL, Muhammed PAF

Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Sosyobilimsel Bir Konudaki Argümantasyon Becerilerinin İncelenmesi

Ümit DEMİRAL, Salih ÇEPNİ

2007 ve 2017 Tarih Dersi Öğretim Programlarının Karşılaştırılması

Tercan YILDIRIM

Öğretmenlerin Örgütsel Destek Algıları İle Örgütsel Bağlılıkları Arasındaki İlişkinin Analizi

Semra KIRANLI GÜNGÖR, Elif İLŞEN

ÖĞRETMENLERİN EĞİTİM ARAŞTIRMALARINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ

Osman ÇEKİÇ, Halime ÖZTÜRK, Sezen APAYDIN

Nöbetçi Öğretmenlik Uygulamasının Çocuğun Güvenliğini Sağlamadaki Etkililiğinin Değerlendirilmesi

Bilgen KIRAL, Yasemin KARAMAN KEPENEKÇİ