Wolfgang Amadeus Mozart Si Bemol Majör Fagot Konçertosu’nun analizi ve incelenmesi (K191)”

Bu çalışmada, klasik dönemin en çok bilinen bestecilerinden biri olan Wolfgang Amadeus Mozart’ın en çok yorumlanan fagot eseri ve eğitim sürecinin kilit taşlarından biri olarak kabul edilen “Si Bemol Majör Fagot Konçertosu (K191)” incelenmektedir. Araştırma ile söz konusu konçerto hakkında bilgiler elde edilerek eserin yorumlanmasına yardımcı olunması amaçlanmaktadır. Mozart’ın çok yalın ve kolay gibi görünen ancak teknik ve müzikal açıdan tecrübe gerektiren melodileri, kendi bakış açısının ve yaşadığı dönemin karakteristik özelliklerinin göz önünde bulundurulmasını ve bu bilgiler ışığında yorumlanmasını gerektirir. Bu nedenle, eserin belli bir bilgi birikimine sahip olarak yorumlanmasının önemi tartışılmazdır. Çalışma sonucunda, eserin yorum kalitesinin artırılmasına yönelik faydalara ulaşılması beklenmektedir.

Wolfgang Amadeus Mozart an Analysis and research on Bassoon Concerto in B Flat Major (K191)

In this study, the Classical Era’s well known composer Wolfgang Amadeus Mozart’s mostly interpreted performance, accepted as the keystone of the process of education, “Bassoon Concerto in B Flat Major (K191)” is aimed to be evaluated. With this research, it is also aimed to gain information on the aforesaid concerto and help to interpret the performance. Mozart’s melodies that appear simple, but require an experiment in terms of technical and musical dimensions should be interpreted from an individual viewpoint and the characteristics of the era of the performance. Therefore, the significance of the knowledge based interpretation is beyond argument. At the end of the research, the quality of the performance interpretation is aimed to be increased.

___

  • AYSAL, Evren. (2005), Mozart’ın Do Majör Obua Konçertosu, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Estitüsü, Yayımlanmamış Yükseklisans Tezi, Eskişehir.
  • DEUTCH, Otto E. (1956), Mozart’s Catalogue of His Works 1784-1791, New York: Herbert Reichner.
  • JANSEN, Will. (1978), The Bassoon: Its History, construction, maker, players and music, Cilt.5, Buren, The Netherlands: Uitgereverji Frits Knuf. SAY, Ahmet. (1994), Müzik Tarihi. Ankara: Müzik Ansiklopedisi Yayınları.
  • SELANİK, Cavidan. (1996), Müzik Sanatının Tarihsel Serüveni, Ankara: Doruk Yayımcılık.
  • STONE, Emily Clare. (2008), Portfolio of Recorded Performances and Exercisis: The Evolution of the Bassoon and its Impact upon Solo Repertoire and Performance, The University of Adelaide Faculty of Humanities and Social Sciences, Master of Music, Australia.
  • TURKOVIC, Milan. (1981), Analytische Überlegungen zum klassischen Blaser- Konzert am Beispiel von Mozarts Fagott-Konzert KV 191, Salzburg: Musikverlag Emil Katzbichler.
  • WATERHOUSE, William. (2005), The Bassoon, London:Kahn & Averill.
Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi-Cover
  • ISSN: 1302-1265
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1999
  • Yayıncı: Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü