Soru Eki Fiil Çekim Eki midir?

Soru eki ya da diğer bir ifadeyle soru edatı, Türk gramerciliğinde birtakım sorunları içerisinde barındıran konulardan birini teşkil eder. Başlıca Türkçe gramer kitapları incelendiğinde, ekin türünün ne olması gerektiği, işlevinin ne olduğu gibi hususlarda birbirinden farklı birkaç sorun tespit edilebilmektedir. Temel kaynakların bir bölümü, yazılış biçiminden dolayı “mI/mU”yu edat olarak adlandırırken diğer bir kısmı ise bunun bir ek olduğunu savunmaktadır. İşlev bakımından ise kaynakların hemen hepsi, bu ekin çekim eki olduğunu ifade etmekte ve hem isim hem de fiillere eklenebildiğini bildirmektedir.Bu çalışmanın amacını Türkiye Türkçesinde kullanılan soru ekinin işlevi ve kapsamı ile ilgili yaklaşımların tespit edilmesi teşkil eder. Çalışma kapsamında Türkçenin gramerini konu edinen başlıca Türkçe gramer kitaplarının yanında 9, 10, 11 ve 12. sınıf Türk Dili ve Edebiyatı ders kitapları incelenmiştir. Böylece bu kaynaklarda soru ekinin tanımlanması ve işlevinin belirlenmesine yönelik yaklaşımlar tespit edilmiştir. Sonrasında bu ekin işlevinin aslında ne olması gerektiği ve hangi ek kategorisinde yer alması gerektiği, karşılaştırmalı örnek cümlelerden hareketle ortaya koyulmaya çalışılmıştır.

Is the Question Suffix Verb Conjugation Suffix?

The question suffix or, in other words, the postposition of question, constitutes one of issues that contain some problems in Turkish grammar. When examining the major Turkish grammar books, several problems can be identified on issues such as what kind of crop should be and what its function is. Some of the basic sources call “mI / mU” as preposition because of the form of writing, while the other part argues that this is a suffix. In terms of function, almost all of the sources state that this is an inflection suffix and can be added to both names and verbs. This study aims to determine the approaches on the function and scope of the question suffix which is used in Turkey Turkish. Within the scope of the study, in addition to the major Turkish grammar books on Turkish grammar, 9, 10, 11 and 12th grade Turkish Language textbooks were examined. Thus, the approaches to identify the function of the question suffix and determine the function of these sources have been identified. Afterwards, it is tried to reveal what the function of this suffix should actually be and what suffix category it should be included by comparative example sentences.

___

  • Banguoğlu, T. (2007). Türkçenin grameri. Ankara: TDK Yayınları.
  • Bilgegil, M. K. (2014). Türkçe dilbilgisi. Konya: Salkımsöğüt Yayınevi.
  • Bozkurt, F. (2004). Türkiye Türkçesi. İstanbul: Kapı Yayınları.
  • Deny, J. (2012). Türk dil bilgisi (A. Ulvi Elöve, Çev.). İstanbul: Kabalcı Yayınevi.
  • Ediskun, H. (1993). Türk dilbilgisi. İstanbul: Remzi Kitabevi.
  • Eker, S. (2003). Çağdaş Türk dili (2. Basım). Ankara: Grafiker Yayınları
  • Ergin, M. (2009). Türk dil bilgisi. İstanbul: Bayrak Basım-Yayım-Tanıtım.
  • Gabain, A. (2007). Eski Türkçenin grameri (M. Akalın, Çev.). Ankara: TDK Yayınları.
  • Gencan, T. N. (2007). Dilbilgisi. Ankara: Tek Ağaç Eylül Yayınları.
  • Göknel, Y. (1974). Türkçe dilbilgisi. İzmir: Hür Efe Matbaası.
  • Korkmaz, Z. (2003). Türkiye Türkçesi grameri (şekil bilgisi). Ankara: TDK Yayınları.
  • Ortaöğretim Türk Dili ve Edebiyatı 9. sınıf ders kitabı, devlet kitapları. 1. Baskı. Ankara: Özgün Matbaacılık, 2018.
  • Ortaöğretim Türk Dili ve Edebiyatı ders kitabı, 10. sınıf, devlet kitapları. 1. Baskı. Ankara: Özyurt Matbaacılık, 2018.
  • Ortaöğretim Türk Dili ve Edebiyatı ders kitabı, 11. sınıf, devlet kitapları. 1. Baskı. Ankara: Korza Yayıncılık, 2018.
  • Ortaöğretim Türk Dili ve Edebiyatı ders kitabı, 12. sınıf, devlet kitapları. 1. Baskı. Ankara: Korza Yayıncılık, 2018.
  • Özçelik, S. ve Erten, M. (2000). Türkiye Türkçesi dilbilgisi. Diyarbakır.
  • Serebrennikov, B.A. ve Gadjieva, N.Z. (2011). Türk yazı dillerinin karşılaştırmalı tarihî grameri (T. Hacıyev ve M. Öner, Çev.). Ankara: TDK Yayınları.
Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi-Cover
  • ISSN: 1302-1265
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1999
  • Yayıncı: Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü
Sayıdaki Diğer Makaleler

Ortaokul Öğrencilerinin Okul Tükenmişliği, Öğrenme Sürecinde Yardım İstemeleri ve Akademik Başarıları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Abdülaziz ÇELİK, Ata PESEN

Rehberli Araştırma Sorgulama Öğretim Yönteminin 7. Sınıf Öğrencilerinin FeTeMM Tutumları Üzerindeki Etkisi

Müge SAĞDIÇ, Hasan BAKIRCI

Ortaokul Öğrencilerinin Bilişim Teknolojilerinden Yararlanma Düzeyleri ile Toplumsal Değerlere Yönelik Algıları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Ayhan KOÇOĞLU, Tuğba YANPAR YELKEN, Sedat KANADLI

Sanal Kaytarma ve İşgören Performansı İlişkisinde İş Stresinin Düzenleyici Etkisinin İncelenmesi: Sağlık Sektöründe Bir Araştırma

Mesut ÖZÜDOĞRU, Yavuz Tansoy YILDIRIM

Özel Okul Öncesi Eğitim Kurumlarına Devam Eden Çocukların Sosyal Problem Çözme Becerileri ile Annelerinin Empati Düzeyi ve Duygu Düzenleme Stratejileri Arasındaki İlişki

Füsun GÖKKAYA, Zümrüt GEDİK, Şeyma TUNÇAY

Türkiye’de Banka Kredi Kanalının Etkinliği

Nazan ŞAHBAZ KILINÇ, Efe Can KILINÇ

Bitcoin ve Türevi Varlıkların Muhasebeleştirilmesine İlişkin Bir Değerlendirme

Hasan GÜL

Hastanelerde Performans Değerleme Sisteminin Çalışan Motivasyonuna Etkileri Hakkında Çalışan Görüşleri (Çankaya İlçesi Örneği)

Zekai ÖZTÜRK, Ece DOĞUÇ

Çağdaş Sanat Yapıtının Göstergebilimsel İncelenmesi: Joseph Kosuth’un “Bir ve Üç Sandalye” Adlı Çalışması

Buşra İNCİRKUŞ

Türkiye’de Kamu Yatırımlarının 1999-2017 Yıllarındaki Dağılımı: Doğu ve Güneydoğu Anadolu İllerinin Göreli Konumu

İdris TURAN