İç Güvenlikte Bilgi Yönetimi Uygulamalarına İlişkin Bir Alan Çalışması
Bu araştırmada, Kayseri Emniyet Müdürlüğündeki bilgi yönetimi (BY) uygulamalarının niteliği,anket yöntemi kullanılarak belirlenmeye çalışılmıştır. Bu kapsamda, çalışanların muhtelif BY uygulamalarına ilişkin görüşlerine başvurulmuştur. Elde edilen bulgulara göre örgüt içinde bilgi kültürü, bilgi yönetimi uygulamalarına yöneticilerin desteği, bilgi paylaşım teşvikleri ve bilgi paylaşımı konularındaki BY uygulamaları bulunmasına karşın, iç güvenlik paydaşlarına yönelik BY uygulamalarının yeterli düzeyde olmadığı anlaşılmıştır. İç güvenlik yönetiminde başarı için, iç güvenlik paydaşlarının da BY uygulamaları kapsamına alınarak iyi işleyen bir bilgi paylaşım sisteminin geliştirilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmada ayrıca BY kültürü ile bilgi paylaşım teşvikleri ve bilgi paylaşımı arasında pozitif yönde yüksek düzeyde anlamlı ilişkiler belirlenmiştir. Bu sonuçlar, bir örgütte etkili bir bilgi paylaşımı için öncelikle BY kültürünün ve bilgi paylaşımına yönelik teşviklerin geliştirilmesi gerektiği şeklindeki akademik yazınla uyumlu bulunmuştur.
A Case Study Regarding Knowledge Management Practices in Homeland Security
In this study, the nature of knowledge management (KM) practices in Kayseri Police Department was tried to be assessed by using survey method. In this regard, employee opinions regarding various KM practices were asked. According to findings, although there exist some sort of KM practices inside the organization regarding knowledge culture, management support to KM practices, knowledge sharing incentives and knowledge sharing, it was understood that KM practices for homeland security shareholders were not at a sufficient level. It was concluded that in order for success in homeland security management, by including homeland security shareholders inside the KM practices, a well-functioning knowledge management system have to be developed. Besides, in this study, positive and significant high level correlations were detected among KM culture, knowledge sharing incentives and knowledge sharing. These results were consistent with academic literature arguing that in order for effective knowledge sharing in an organization, KM culture and incentives for knowledge sharing have to be developed.
___
- ATAK, Metin. (2011), "Örgütsel Bilginin Yönetimi ve Öğrenen Organizasyon Yazınındaki Yeri", İş Güç Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi, Sayı. 13, ss.155-176.
- .. BAL, İhsan. (2002), "Devlet, Demokrasi ve Terör: Çözüm Onerileri", (Ed.)Hasan H. Çevik ve Turgut Göksu, Türkiye' de Devlet, Toplum ve Polis, Ankara:Seçkin yayınları.
- BARUTÇUGİL, İsmet. (2002), Bilgi Yönetimi, Kariyer Yayıncılık, İstanbul.
- BEİJERSE, Roelof P. (1999), "Questions in Knowledge Management: DefiningandConceptualising Phenomenon", Journal of Knowledge Management, 3(2), pp. 94-110.
- BHATT, Ganesh D. (2001), "Knowledge Management in Organizations: ExaminingTheInteractionBetween Technologies, Techniques, and People", Journal of Knowledge Management, 5(1), pp. 68-75.
- BOWMAN,Brent J. (2002), "Building Knowledge Management Systems", Information Systems Management, 19(3), pp. 32-40.
- COMMITTEE ON EDUCATIONAL PARADIGMS FOR HOMELAND SECURITY.(2005), FrameworksforHigherEducation in Homeland Security", NationalResearchCouncil, Washington, DC, USA: NationalAcademiesPress.
- CORSO, M.,Giacobbe, A. andMARTINİ, A. (2009), "Rethinkingknowledgemanagement2 the role of ICTandtherise of thevirtualworkspace' International Journal of Learning andIntellectualCapital, 6(3), pp. 272-92.
- ÇAKAR, Nigar D., YILDIZ, Sibel ve DUR, Serkan. (2010), "Bilgi Yönetimi Ve Orgütsel Etkinlik İlişkisi: Orgüt Kültürü Ve Orgüt Yapısının Temel Etkileri", Ege Akademik Bakış, 10 (l), ss. 71--93.
- CAKIR, Recep ve YÜKSELTÜRK, Erınan. (2010), "Bilgi Toplumu Olma Yolunda Öğrenen Organizasyonlar, Bilgi Yönetimi ve E-Oğrenme Üzerine Teorik Bir Çözümleme", Kastamonu Eğitim Dergisi, Sayı 18, ss.501-512.
- ÇETİNKAYA, Ahmet. (2012), "Orgütsel Bilgi Yönetim Sürecinde Bilgi Yönetim Performansı Boyutları: Olçek Geliştirme ve Geçerliliği Üzerine Bir Araştırma", Online AcademicJoumal of Information Technology, 3(9), ss.51-62.
- DAVENPORT, Thomas H. ve PRUSAK,Laurence. (2001), İş Dünyasında Bilgi Yönetimi: Kuruluşlar Ellerindeki Bilgiyi Nasıl Yönetirler? (Çev.) Günhan Günay, 1. Basım, İstanbul: Rota Yayınları
- DAVENPORT, Thomas H. ve VOLPEL, S. C. (2001), "The Rise Of Knowledge TowardsAttention Management",Journal of Knowledge Management, 5(3), pp. 213.
- DEMIRCAN C. Nigar; YİLDİZ, Sibel ve DUR, Serkan. (2010),
- "Bilgi Yönetimi ve Orgütsel Etkinlik İlişkisi: Orgüt Kültürü Ve Orgüt Yapısının Temel Etkileri", Ege Akademik Bakış, 10(l), ss. 71--93.
- DETIENNE, KristenB. ve JACKSON, Lisa A. (2001), "Knowledge management: understanding theory and developing strategy", Competitiveness Review, 11(1), pp. 1-11.
- DRUCKER, Peter. (1994), Kapitalist Ötesi Toplum, (Çev.)Belkıs Çorakçı, Istanbul: Inkılap Kitapevi.
- FEDOR, Donald B., GHOSH, Soumen, CALDWELL, Steven D., MAURER, Todd J. ve SINGHAL, Vinod R. (2003), "Theeffects of knowledgemanagement on teammembers' ratings",DecisionSciences, 34(3), pp. 513-539.
- GUPTA, Babita; IYER, Lakshmi S. ve ARONSON, Jay E. (2000), "Knowledge management: practicesandchallenges", Industrial Management Data Systems, 100(1), pp.17 21
- GÜÇLÜ, Nezahat ve SOTIROFSKI, Kseanela. (2006), "Bilgi Yönetimi", Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 4(4), ss. 351--371.
- HARRISON, Rosemary ve KESSELS, Joseph. (2004), Human Resource Development in Knowledge Economy, New York: PalgraveMacmillanPub.
- INAMETE, UfotB. (2006), "The Academic Discipline of Management and Homeland Security", Review of PolicyResearch, 23(1), pp.197-222.
- INCE,"Mehmet ve" OKTAY, Ercan.(2006), "Bilginin Bir Stratejik Güç Olarak Onemi Ve Orgütlerde Bilgi Yönetimi",Selçuk Universitesi Karaman I.l.B.F. Dergisi, Sayı. 10, ss.15-29.
- İPÇIOĞLU, Isa ve ERDOĞAN, Zafer. (2005), "İşletmelerde Liderlik ve Bilgi Yönetimi Arasındaki İlişkinin İncelenmesine Yönelik Bir Araştırma", 3. Ulusal Bilgi, Ekonomi ve Yönetimi Kongresi, Osmangazi Universitesi, Iktisadi ve IdariBilimler Fakültesi, 25-26 Kasım, ss. 633--643.
- IRAZ, .Rıfat (2005), "İşletmelerde Bilgi Yönetiminin Yenilik ve Rekabet Gücü Uzerindeki Etkileri", Atatürk Universitesi İİBF Dergisi, 19: 1, ss.243-258.
- JONES, Trevor. (2006), "The Governance and Accountability of Policing",(Ed.) T. Newbum, Handbook of Policing, Willan Publishing, pp. 603--627.
- KANTER, Jerry. (1999), "Knowledge Management, Practically Speaking", Information Systems Management, 16(4), pp. 7-15.
- KELTNER, B. ve FINEGOLD, D. (1996), "Addingvalue in banking: humanresourceinnovationsfor service firms", Sloan Management Review, 38(1), pp. 57-68.
- LEE, Sangjae, KIM, Byung Gonve KIM, Hoyal (2012), "An integrated view of knowledge management for performance", Journal Of Knowledge Management, 16(2), pp. 183-203.
- LIEBOWITZ, Jay ve BECKMAN, Tom J. (1998), Knowledge Organizations:WhatEvery Manager ShouldKnow, New York: CRC Press.
- MALHOTRA, Yogesh. (2000), "Knowledge Management and New Organization Forms: Framework for Business Model Innovation",Information Resources Management Journal, 13(1), pp. 5-14.
- MUELLER, Robert S. (2006), "The Art of Information", VitalSpeeches of theDay, 72, pp. 434-436.
- MYERS, Paul S. (1996), Knowledge Management andOrganizational Design, Boston:Butterworth-Heinenman.
- NONAKA, Ikujiro ve TAKEUCHI, Hirotaka (1995), "The Knowledge Creating-Company", Newyork: Oxford UniverstyPress,
- NONAKA, Ikujiro, VON KROGH, G. ve VOELPEL, S. (2006), "Organizational knowledge creation theory: evolutionary paths and future advances", Organization Studies, 27(8), pp. 1179--208.
- NONAKA, Ikujiro. (1994), "A DynamicTheory of Organizational Knowledge Creation", OrganizationScience, 5(1), pp. 14--37.
- O'DELL, Carla ve GRAYSON, Jachson J.(2003), Ne Bildiğimizi Bir Bilseydik, İstanbul: Dışbank Yayınları: 21.
- ODABAŞ, Hüseyin. (2008), "Bilgi yönetimi ve yüksek öğrenim kurumlarında kurumsal açık erişim", XIII. Türkiye'de İnternet Konferansı, ODTÜ, Ankara: 1-2.
- OGUN, Mehmet N. (2011),"The Need of Knowledge Management in Organizations (Kurumlarda Bilgi Yönetimi Gereksinimi)", Bilgi Dünyası, 12(1), ss. 70-86.
- OZGENER, Şevki. (2005), "Global Olcekte Değer Yaratan Bilgi Yönetimi Stratejileri", (Ed.) Coşkun Can Aktan ve İstiklal Y. Vural, Bilgi Çağı, Bilgi Yönetimi ve Bilgi Sistemleri, Konya: Çizgi Kitabevi, ss.267-295.
- POLANYI, Michael. (1966), TheTacitDimension, Chicago:University of Chicago Press.
- QUINN, James Brian, ANDERSON, Phillip ve FINKELSTEIN, Sydney (1996), "Leveraging Intellect", Academy of Management Executive, 10(3), pp. 7-27.
- ROBBINS, Stephen P. ve COULTER, Mary. (2003), Management, Seventh Edition, New Jersey: PrenticeHall. SEBA,Ibrahimve ROWLEY, Jennifer. (2010),"Knowledge management in UK police forces", Journal Of Knowledge Management, 14(4), pp. 611-626.
- SEBA,Ibrahim, ROWLEY, Jennifer veDELBRIDGE,Rachel. (2012),"Knowledge sharing in the Dubai Police Force", Journal Of Knowledge Management, 16(1), pp. 114-128.
- SENGE, Peter. (1999), "Enformation Age", ExecutiveExcellence, ss. 7-12.
- TOFFLER, Alvin. (1998), Üçüncü Dalga,(Çev.) Ali Seden, İstanbul: Altın Kitaplar Yayınevi.
- TÜRK, Murat. (2003), Küreselleşme Sürecinde İşletmelerde Bilgi Yönetimi, Türkmen Kitabevi, İstanbul.
- UNITED STATES GOVERNMENT ACCOUNTABILITY OFFICE (GAO) (2002) Critical Design and Implementation Issues, (GAO--02-957T), Washington, DC: U.S. Government Printing Office.
- UZUN, Hatice ve DURNA, Ufuk. (2008), "İşletmelerde Rekabet Unsuru Olarak Bilgi Yönetimi", Niğde Universitesi İİBF Dergisi, Cilt:1, Sayı: 1, ss. 33-40.
- VAIL, Edmond F. (1999), "Knowledge Mapping: GettingStartedwith Knowledge Management", Information Systems Management, 16(4), pp. 1-8.
- VURAL, İstiklal Y. (2005), "Bilgi Yönetimi, Entelektüel Sermaye ve Yenilikçilik", (Ed.) Coşkun Can Aktan ve Istiklal Y. Vural, Bilgi Çağı, Bilgi Yönetimi ve Bilgi Sistemleri, Konya: Çizgi Kitabevi, ss.229--248.
- WIIG, Karl M. (1997), "Knowledge Management: An Introduction and Perspective", The Journal of Knowledge Management, 1, pp. 6-14.
- WIIG, Karl M. (2004), People-Focused Knowledge Management: how effective decision making leads to corporate success, Amsterdam: Elsevier.
- YAHYA, Sallehve GOH, Wee-Keat. (2002), "Managing Human ResourcesTowardAchieving Knowledge Management", Journal Knowledge Management, 6(5): 12.
- YILDIRIM, Murat. (2010),"Kamu yönetiminde bilgi yönetiminin gerekliliği üzerine bir inceleme", Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, 7(1), ss. 1312--1334.
- YILMAZ, Malik. (2009),"Enformasyon Ve Bilgi Kavramları Bağlamında Enformasyon Yönetimi Ve Bilgi Yönetimi", Ankara Universitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi, 49(1), pp. 95-118.
- YILMAZ, Sefer. (2012), Terörle Mücadelede Yeni İç Güvenlik Yönetimi, Ankara: Detay Yayınları.
- ZAİM, Halil. (2005), Bilginin Artan Önemi ve Bilgi Yönetimi, İstanbul:İşaret Yayınları.