ALFREDO CARLO PİATTİ'NİN OP.25 12 VİYOLONSEL KAPRİSLERİ'NİN TEKNİK ÖZELLİKLERİ

19. yüzyılın başından itibaren değişmeye başlayan viyolonsel çalma anlayışı, bu yüzyılda yaşayan Adrien-François Servais, Friedrich Dotzauer ve Friedrich Grützmacher gibi isimlerle şekillenmiş ve günümüzdeki halini almıştır. Bu anlayışı benimseyen sanatçılar viyolonsel çalmanın yanı sıra bestecilikle de ilgilenmişler ayrıca eğitim müziği alanında da önemli eserler yazmışlardır. Zaman içerisinde bir gelenek halini alan bu anlayışın en önemli örneklerinden biri Alfredo Carlo Piatti'nin 1865 yılında yazdığı ve dönemin ünlü viyolonselcilerinden Bernhard Cosmann'a ithaf ettiği Op.25 12 Viyolonsel Kaprisleri'dir. Bu çalışmada Alfredo Carlo Piatti'nin sıklıkla seslendirilen ve viyolonsel eğitiminde oldukça önemli bir yeri olan Op.25 12 Viyolonsel Kaprisleri teknik açıdan incelenmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen bilgi ve bulguların yalnızca eğitim süreci için değil, eserlerin çalımında da yol gösterici olması öngörülmektedir.
Anahtar Kelimeler:

Piatti, Viyolonsel, Çello, Kapris

___

  • Ammer, C. (1992). The Facts On File Music Dictionary, Amerika: Library of Congress Cataloging in Publication.
  • Broadley, Arthur, (1921). The Violoncello: Its History, Selection and Adjustment, Londra: Horace Marshall and Sons Publisher.
  • Nakipbekova, Aflia, (2020). "Contemperorary Cello Technique: Performance and Practice", Music & Practice Jurnal, Sayı: 6.
  • Shen, Fang-Yi, (2009). “A Pedagogical and Analytic Comparison of Auguste Franchomme’s Twelve Caprices, Op. 7 and Alfredo Piatti’s Twelve Caprices, Op.25” (Yayımlanmamış Doktora Tezi), University of Cincinnati, Cincinnati.
  • Sözer, V. (2014). Müzik Terimleri Sözlüğü, İstanbul: Remzi Kitabevi.
  • Latham, Morton, Alfredo Piatti: A Sketch, The Anchor Press Ltd., Londra: 1901, http://www.lonelypeaksrecords.com/piatti_latham (Erişim tarihi: 22.11.2021)
  • Allgemeine Musikalische Zeitung (1838), https://opacplus.bsbmuenchen.de/Vta2/bsb10528039/bsb:4114360?queries=piatti&language=de&c=default (Erişim tarihi: 28.11.2021)