HASSAS UYGULAMALI TARIM TEKNOLOJİLERİNİN ÜRETİM EKONOMİSİ VE ÜLKEMİZDE PAMUK ÜRETİMİNDE KULLANILABİLME OLANAKLARI

Bu çalışmada, hassas tarım teknolojileri uygulamasının, 2002-2008 yılları arasındaki dönemde, değişik alan büyüklüğü ve girdi miktarları için maliyetleri kısmi bütçeleme metodu yardımıyla incelenerek Güneydoğu Anadolu'da pamuk bitkisi için ekonomik olup olmadığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Buna yönelik minimum gübre, ilaç ve tohum kullanımıyla elde edilecek tasarruf ile verimden elde edilen gelir hassas tarım yatırım maliyetleriyle karşılaştırılarak ekonomik alan büyüklükleri ile birlikte ortaya konmuştur. Bu dönemde, Avro (€) kuru ve girdi maliyetlerindeki değişime bağlı olarak, hassas tarım yatırım şartlarının değiştiği ve yatırımın bazı yıllarda daha cazip olduğu, son yıllarda, girdi fiyatlarındaki artışa rağmen, teknoloji fiyatlarının azalması, hassas tarım yatırımının daha cazip hale geldiği tespit edilmiştir. Ayrıca, tarladaki değişkenliğe bağlı olarak + % 5, + % 10, + % 20, + % 50 değişkenlik aralığı içinde duyarlık analizi yapılmıştır. Kombine sistemde, 2008 yılı için 100 ha'lık alanda, Güneydoğu Anadolu'da pamuk üretiminde % 3,96'lık denge verim artışıyla ve % 25,59'luk denge tüm maliyetlerde azaltmayla hassas tarım maliyetinin karşılanabileceği sonucu elde edilmiştir.

The Production Economics of Precision Farming and its Possible Application for Cotton in Turkey

In this study, it was aimed that whether the application of precision farming in different field scala and farm input level is economical or not in cotton in Southern Anatolia by using partial budgetting method with examining the variable costs in the period of the years between 2002-2008. It was disclosed that the revenue obtained from yield and the minimum saving from fertilizer, pesticide and seeds have been compared with precision farming initial costs in order to cover the investment together with economical field sizes. In this period, depending on the variation of the input costs and exchange rate of Euro, it was ascertained that investment conditions of precision farming were changed and investment was attractive in some years and also, in recent years, whereas input prices have increased and technology prices have decreased, the investment of precision farming have become attractive. Moreover, depending on the variability on field, sensitive analysis was made in + % 5, + % 10, + % 20, + % 50 variable intervals. It is concluded from this study that the costs of precision farming can be covered by 3,96% yield increase and 25,59% overall cost decrease in grain cotton in Southern Anatolia, in combine systems for 100 ha field size in 2008

___

  • Barnard, C.S. and Nix, J.S., 1988. Farm Planning and Control. 2nd Ed., Cambridge University Press. ISBN 0 521 29604 8, Cambridge, UK.
  • (Kanaletten) Dekara Üretim Girdi ve Maliyetleri (Yayınlanmamış), T.C.Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü Toprak ve Su Kaynakları Şanlıurfa Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Şanlıurfa. November 18-21.
  • Çıkman, A. ve Vurarak, Y., 2004. Gap Bölgesinde Vurarak, Y., 2003. Gap Bölgesinde 2003 yılı Pamuğun (Kanaletten) Dekara Üretim Girdi ve Maliyetleri (Yayınlanmamış), T.C.Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü Toprak ve Su Kaynakları Şanlıurfa Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Şanlıurfa.
  • Vurarak, Y., 2005. Gap Bölgesinde 2005 yılı Pamuğun (Kanaletten) Dekara Üretim Girdi ve Maliyetleri (Yayınlanmamış), T.C.Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü Toprak ve Su Kaynakları Şanlıurfa Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Şanlıurfa.
  • Vurarak, Y., 2006. Gap Bölgesinde 2006 yılı Pamuğun (Kanaletten) Dekara Üretim Girdi ve Maliyetleri (Yayınlanmamış), T.C.Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü Toprak ve Su Kaynakları Şanlıurfa Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Şanlıurfa. Geliş Tarihi
  • Kabul Tarihi : 10.02.2010
Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1304-7787
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2004
  • Yayıncı: Adnan Üniv. Ziraat Fak.
Sayıdaki Diğer Makaleler

BAZI TİCARİ BAKLA ÇEŞİTLERİNİN BAKLA ANTRAKNOZU ETMENİ Ascochyta fabae Speg.'YE OLAN DUYARLILIKLARI

Ömer ERİNCİK

FARKLI PAMUK ÇEŞİTLRİNDE İLK SULAMA ZAMANLARININ BAZI AGRONOMİK VE TEKNOLOJİK ÖZELLİKLER ÜZERİNE ETKİSİ

Nedim ÖZBEK, Mustafa Ali KAYNAK

ERZİNCAN EKOLOJİK KOŞULLARINDA NOHUT (Cicer arietinum L.) ÇEŞİTLERİNİN VERİM VE VERİM ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ

Gülçin Emel BABAGİL

Lepistes Varyeteleri, Poecilia reticulata Arasındaki Genetik Farklılığın RAPD Markerlar ile İncelenmesi

Semra KÜÇÜK

AYDIN İLİNDE ZEYTİN ÜRETİMİ İLE İKLİM VERİLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN BELİRLENMESİ

Cumhur A. ÇOLAKOĞLU, Renan TUNALIOĞLU

AYDIN KOŞULLARINDA DAMLA SULAMA YÖNTEMİYLE SULANAN MISIRDA KONTROLLÜ KISITLI SULAMA UYGULAMA OLANAKLARININ ARAŞTIRILMASI

Necdet DAĞDELEN

HASSAS UYGULAMALI TARIM TEKNOLOJİLERİNİN ÜRETİM EKONOMİSİ VE ÜLKEMİZDE PAMUK ÜRETİMİNDE KULLANILABİLME OLANAKLARI

Mehmet Metin ÖZGÜVEN, Ufuk TÜRKER

FARKLI SULAMA REJİMLERİ ALTINDA SİLAJLIK MISIRIN SU ÜRETİM FONKSİYONLARININ BELİRLENMESİ

Necdet DAĞDELEN, Hulusi AKÇAY, Fuat SEZGİN, Aydın ÜNAY, Talih GÜRBÜZ

DEFNE (Laurus nobilis L.)ÇELİKLERİNDE ADVENTİF KÖK OLUŞUMUNUN ANATOMİK VE HİSTOLOJİK OLARAK İNCELENMESİ

Uğur ŞİRİN, F. Ekmel TEKİNTAŞ

SATSUMA MANDARIN (CITRUS UNSHIU MARC.) ÇEŞİDİNİN SIÇRAMA ÖZELLİKLERİ

Türker SARAÇOĞLU, Necmiye ÜÇER, Ümit ÖZYILMAZ, Cengiz ÖZARSLAN