Siyasal Yaşam Açısından Biyografi Yazını: “Plutarch’s Lives” İncelemesi

MS 105-115 yılları arasında yazıldığı düşünülen bu seri 23 çift ve 4 tekli biyografiyi kapsamaktadır. Plutarkhos’un Lives serisinde Antik Yunan ve Roma’da popüler devlet adamlarını, tarih boyunca ön plana çıkmış ve tarihte iz bırakmış günümüzde okullarda stratejileri okutulan generaller, askeri kumandanlar, dönemin en ünlü hatipleri, liderler ve filozoflar yaygın ve nadir özellikleriyle ele alınmış, eşleştirilip kıyas edilmiştir. Çalışmanın amacı, Plutarkhos’un Lives’ini temel referans alarak siyaset biliminde bulunan temel kavramları, yaklaşımları, ideolojileri ve siyasal kurumları ortaya çıkarmak ve siyaset biliminde biyografi yazınının kaynaklık oluşturucu rolünü vurgulamaktır. İçerik analizi ile toplanan veriler ayrıntılı olarak incelenmiştir. Ayrıntılı metin analizi yapılmış ve bu bilgilerden yeni bir bütünlük oluşturulmuştur. Bulgular genel anlamda demokrasi, siyasal otoritenin merkezileştirilmesi, sınıf ayrımı, kadın ve aileye dair yasalar, tiranlık, adalet, toplumsal sınıflandırma, yargısız infaz, makyavelizm, aristokrasi, ütopik sosyalizm gibi siyaset biliminde öne çıkan temel kavramlar, ideoloji, hukuk, halk idaresi, devlet yönetimi ve askeri bağlam gibi diğer açılardan önemli veriler sağlamaktadır.

Biographic Article in Terms of Political Life: "Plutarch's Lives" Review

This series, which is thought to have been written between 105-115 AD, includes 23 double and 4 single biographies. In Plutarch's Lives series, popular statesmen in Ancient Greece and Rome, generals, military commanders, the most famous orators of the period, leaders and philosophers, who have come to the fore throughout history and left their mark in history, whose strategies are taught in schools today, are discussed with their common and rare characteristics, matched and compared. has been done. The aim of the study is to reveal the basic concepts, approaches, ideologies and political institutions in political science by taking Plutarch's Lives as a main reference and to emphasize the source-forming role of biography in political science. The data collected through content analysis were examined in detail. Detailed text analysis was made and a new integrity was created from this information. The findings, in general, include democracy, centralization of political authority, class segregation, laws on women and family, tyranny, justice, social classification, extrajudicial execution, machiavellianism, aristocracy, utopian socialism, key concepts in political science, ideology, law, public administration, state. It provides important data from other aspects, such as management and military context.

___

  • Cambridge Dictionary. (t.y.). Procurator. https://dictionary.cambridge.org/tr/sözlük/ingilizce/procurator
  • Çetin, Halis. (Eds.) Siyaset Bilimi, Orion Kitabevi, Ankara, 2016.
  • Kapani, Münci. Politika Bilimine Giriş. BB101 Yayınları, 2016.
  • Kelly, Paul, Farndon, John, Kishtainy, Niall, Pusca, Anca, Johnson, Jesper, Dacombe, Rod, Meadway, James, Weeks, Marcus (Eds.) Siyaset Kitabı. (Çev. Tarık Sadak), Alfa Yayıncılık, 2017.
  • Momigliano, Arnaldo, The Development Of Greek Biography, Cambridge, MA, 1993.
  • Plutarch. (1914). The Parallel Lives. Solon ve Publicola. https://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Plutarch/Lives/Solon+Publicola*.html
  • Plutarch. (1914). The Parallel Lives. Lykurgos ve Numa. https://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Plutarch/Lives/Lycurgus+Numa*.html
  • Plutark, Plutark Yaşamlar II, (Çev. Mete, Meriç.), İdea Yayınevi, 2011.
  • Plutarkhos, Theseus ve Romulus (Çev. Çokona, İo) (3. baskı) Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2020.
  • Plutarkhos. Demosthenes ve Cicero (Çev. Çokona, İo) (4. baskı). Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2021.
  • Rousseau, Jean Jacques. Toplum Sözleşmesi (Çev. Günyol, V.) (4. Baskı) Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2012.
  • Şenel, Alaaddin. Siyasal Düşünceler Tarihi, Bilim ve Sanat Yayınları, 1999.
  • Wikipedia. (t.y.) Suda. https://tr.wikipedia.org/wiki/Suda (Erişim tarihi: 12 Mayıs 2022)