Roma İmparatorluğunun çöküşüyle dini ve siyasi bir aktör olarak kendini gösteren Papalık, Ortaçağ'ın büyük bir bölümünde bu konumunu korumuştur. Ancak 1789 Fransız İhtilali sonrası Avrupa kıtası, devrim kaynaklı ideolojilerden beslenen siyasal çalkantıların içine girmiş ve bu durum ulus sınırlarının değişmesine yol açmıştır. Papalık bu dönemde hem Fransız İhtilalinden kaynaklanan zararlı addedilen fikirlerle mücadele etmek hem kendi içindeki teolojik ihtilafları sona erdirmek ve yükselen değişim taleplerine cevap vermek hem de siyasal birliğine yönelik tehditleri bertaraf etmek için uğraş vermiştir. Otuz iki yıl süreyle makamda kalarak Kilise tarihinde en uzun süre görev yapan papa unvanına sahip olan IX. Pius, bu mücadelelerde temayüz eden önemli bir aktördür.
The Papacy arose as a religious and political actor after the downfall of the Roman Empire and it maintained its state in good part of the Middle Ages. However, in the nineteenth century, after the French Revolution of 1789, the European Continent got into a political unrests which caused by the Revolution, and these developments upset the balances in the old continent. The Papacy struggled to extinguish both the ideas which considered destructive stem from revolution and exterminate the theological controversies in the Church and counterbalance the change requests. In addition to these theoretical measures, the Church had to defend the territorial integrity against her enemies. Pope Pius IX, who was the longest-reigning pope from 1846 to 1878 in the History of the Papacy, was the most important person in the battle of these evils. "> [PDF] PAPALIK TARİHİNDEN BİR KESİT: IX. PİUS DÖNEMİNDEKİ DİNİ VE SİYASİ GELİŞMELER | [PDF] A SECTION FROM THE HISTORY OF THE PAPACY: RELIGIOUS AND POLITICAL DEVELOPMENTS IN THE ERA OF PIUS IX Roma İmparatorluğunun çöküşüyle dini ve siyasi bir aktör olarak kendini gösteren Papalık, Ortaçağ'ın büyük bir bölümünde bu konumunu korumuştur. Ancak 1789 Fransız İhtilali sonrası Avrupa kıtası, devrim kaynaklı ideolojilerden beslenen siyasal çalkantıların içine girmiş ve bu durum ulus sınırlarının değişmesine yol açmıştır. Papalık bu dönemde hem Fransız İhtilalinden kaynaklanan zararlı addedilen fikirlerle mücadele etmek hem kendi içindeki teolojik ihtilafları sona erdirmek ve yükselen değişim taleplerine cevap vermek hem de siyasal birliğine yönelik tehditleri bertaraf etmek için uğraş vermiştir. Otuz iki yıl süreyle makamda kalarak Kilise tarihinde en uzun süre görev yapan papa unvanına sahip olan IX. Pius, bu mücadelelerde temayüz eden önemli bir aktördür. "> Roma İmparatorluğunun çöküşüyle dini ve siyasi bir aktör olarak kendini gösteren Papalık, Ortaçağ'ın büyük bir bölümünde bu konumunu korumuştur. Ancak 1789 Fransız İhtilali sonrası Avrupa kıtası, devrim kaynaklı ideolojilerden beslenen siyasal çalkantıların içine girmiş ve bu durum ulus sınırlarının değişmesine yol açmıştır. Papalık bu dönemde hem Fransız İhtilalinden kaynaklanan zararlı addedilen fikirlerle mücadele etmek hem kendi içindeki teolojik ihtilafları sona erdirmek ve yükselen değişim taleplerine cevap vermek hem de siyasal birliğine yönelik tehditleri bertaraf etmek için uğraş vermiştir. Otuz iki yıl süreyle makamda kalarak Kilise tarihinde en uzun süre görev yapan papa unvanına sahip olan IX. Pius, bu mücadelelerde temayüz eden önemli bir aktördür.
The Papacy arose as a religious and political actor after the downfall of the Roman Empire and it maintained its state in good part of the Middle Ages. However, in the nineteenth century, after the French Revolution of 1789, the European Continent got into a political unrests which caused by the Revolution, and these developments upset the balances in the old continent. The Papacy struggled to extinguish both the ideas which considered destructive stem from revolution and exterminate the theological controversies in the Church and counterbalance the change requests. In addition to these theoretical measures, the Church had to defend the territorial integrity against her enemies. Pope Pius IX, who was the longest-reigning pope from 1846 to 1878 in the History of the Papacy, was the most important person in the battle of these evils. ">

PAPALIK TARİHİNDEN BİR KESİT: IX. PİUS DÖNEMİNDEKİ DİNİ VE SİYASİ GELİŞMELER

Roma İmparatorluğunun çöküşüyle dini ve siyasi bir aktör olarak kendini gösteren Papalık, Ortaçağ'ın büyük bir bölümünde bu konumunu korumuştur. Ancak 1789 Fransız İhtilali sonrası Avrupa kıtası, devrim kaynaklı ideolojilerden beslenen siyasal çalkantıların içine girmiş ve bu durum ulus sınırlarının değişmesine yol açmıştır. Papalık bu dönemde hem Fransız İhtilalinden kaynaklanan zararlı addedilen fikirlerle mücadele etmek hem kendi içindeki teolojik ihtilafları sona erdirmek ve yükselen değişim taleplerine cevap vermek hem de siyasal birliğine yönelik tehditleri bertaraf etmek için uğraş vermiştir. Otuz iki yıl süreyle makamda kalarak Kilise tarihinde en uzun süre görev yapan papa unvanına sahip olan IX. Pius, bu mücadelelerde temayüz eden önemli bir aktördür.

A SECTION FROM THE HISTORY OF THE PAPACY: RELIGIOUS AND POLITICAL DEVELOPMENTS IN THE ERA OF PIUS IX

The Papacy arose as a religious and political actor after the downfall of the Roman Empire and it maintained its state in good part of the Middle Ages. However, in the nineteenth century, after the French Revolution of 1789, the European Continent got into a political unrests which caused by the Revolution, and these developments upset the balances in the old continent. The Papacy struggled to extinguish both the ideas which considered destructive stem from revolution and exterminate the theological controversies in the Church and counterbalance the change requests. In addition to these theoretical measures, the Church had to defend the territorial integrity against her enemies. Pope Pius IX, who was the longest-reigning pope from 1846 to 1878 in the History of the Papacy, was the most important person in the battle of these evils.

___

  • Aubert, Roger (2005) "Pius IX", The Encyclopedia of Religion, Ed. Lindsay Jones, USA: Thomson Gale. 2179-2181.
  • Brezzi, Paolo (1958) The Papacy: Its Origins and Historical Evolution, Translated by Henry J. Yannone, Maryland: The Newman Press.
  • Chadwick, Owen (2002) A History of the Popes 1830-1914, New York: Oxford University Press,
  • Chiron, Yves (2005) Pope Pius IX: The Man and the Myth, Translated by Graham Harrison, Missouri: Angelus Press.
  • Çoban, Bekir Zakir (2009) Geçmişten Günümüze Papalık, İstanbul: İnsan Yayınları.
  • Fremantle, Anne (1959) The Papal Encyclicals: In Their Historical Context, New York: New American Library.
  • Gilley, Sheridan & Stanley, Brian, (ed.) (2006) The Cambridge History of Christianity, vol. 8, UK: Cambridge University Press.
  • Hales, E. E. Y. (1954) Pio Nono: A Study in European Politics and Religion in the Nineteenth Century, New York: P. J. Kenedy & Sons.
  • Hasler, August Bernhard (1981) How The Pope Became Infallible: Pius IX and the Politics of Persuasion, Translated by Peter Heinegg, New York: Doubleday & Company, Inc.
  • Hess, Peter M. J. ve Allen, Paul L. (2008) Catholicism and Science, USA: Greenwood Press.
  • Kertzer, David I. (2004) Prisoner of the Vatican: The Popes' Secret Plot to Capture Rome from to New
  • Kertzer, David I. (1997) The Kidnapping of Edgardo Mortara, New York: Vintage Books.
  • Manning, Edward Henry (1877) The True Story of the Vatican Council, London: Henry S. King & Co.
  • Mayer, Jean François (2000) "II. Vatikan Konsili'nden Sonra Hıristiyan Dünyasındaki Yeni Temayüller ve Gelişmeler" Divan İlmi Araştırmalar 9: 75-112
  • McClory, Robert, (1997) Power and the Papacy: The People and Politics Behind the Doktrine of Infallibility, Missouri: Triumph.
  • McCool, Gerald A. (1999) Nineteenth-Century Scholasticism: The Search for a Unitary Method, USA: Fordham University Press.
  • Mortara, Elèna (2015) Writing for Justice: Victor Séjour, The Kidnapping of Edgardo Mortara, and the Age of Transatlantic Emancipations, New Hampshire: Dartmouth College Press.
  • O'Brien, Thomas W. (2004) John Courtney Murray in a Cold War Context, Maryland: University Press of America.
  • Ott, Ludwig (1952) Fundamentals of Catholic Dogma, (Edited in English by James Canon Bastible) Translated from the German by Patrick Lynch, Cork: Roman Catholic Books.
  • O'Malley, John W. (2010) A History of the Popes: From Peter to the Present, United Kingdom: A Sheed & Ward Book.
  • Pollard, John (2008) Catholicism in Modern Italy: Religion, Society, and Politics since 1861, New York: Routledge.
  • Russ, Jacqueline (2011) Avrupa Düşüncesinin Serüveni, Çev. Ö. Doğan, Ankara: Doğu-Batı Yayınları.
  • Tanner, Norman P. (1990) Decrees of the Ecumenical Councils, London and Washington: Sheed & Ward.
  • Tawil, Emmanuel (2010) "Civil Religion In France: The Gallican Hypothesis, The George Washington International Law Review 41, (4): 827-838.
Academic Researches Index - FooterLogo