Bu çalışmanın amacı Erzurum ve çevresinde ticaret ile meşgul olan Siirtlitüccarların faaliyetleri üzerine bir değerlendirme yapmaktır. Araştırmada nitelaraştırma yöntemlerinden tarihi doküman inceleme tekniği kullanılmıştır.Çalışmanın verilerini Erzurum Gümrük Defterleri oluşturmaktadır. Toplamda onbeş defterden müteşekkil olan bu tarihi vesikalar, Erzurum gümrük memurlarıtarafından ay ve gün hesabıyla tutulmuştur. Çalışma; 1825 ile 1826 yıllarına aitErzurum gümrük kayıtlarından elde edilen bilgiler doğrultusunda iç ticarete dâhilolan Siirtli tüccarların isimlerini, ticaretlerine konu olan emtianın orijinini, kalembaşında alınan vergi miktarlarını ve bu miktarın gümrük hasılatı içerisindekioranını ortaya koyması bakımından önem arz etmektedir
The aim of this study is to make an assessment on the activities of the traders of Siirt, who are engaged in trade in Erzurum and its surroundings. Historical document analysis technique, one of the qualitative research methods, was used in the research. The data of the study are composed of Erzurum Customs Books. These historical documents, which consist of fifteen books in total, were kept by Erzurum customs officers on a monthly and daily basis. Work; In line with the information obtained from the Erzurum customs records of 1825 and 1826, it is important in terms of revealing the names of the traders of Siirt, the origin of the commodity subject to their trade, the tax amounts per item and the ratio of this amount in the customs revenue. "> [PDF] ERZURUM GÜMRÜK DEFTERLERİNE GÖRE SİİRTLİ TÜCCARLARIN FAALİYETLERİ (1825-1826) | [PDF] ACTIVITIES OF TRADERS FROM SIIRT ACCORDING TO ERZURUM CUSTOMS BOOKS (1825-1826) Bu çalışmanın amacı Erzurum ve çevresinde ticaret ile meşgul olan Siirtlitüccarların faaliyetleri üzerine bir değerlendirme yapmaktır. Araştırmada nitelaraştırma yöntemlerinden tarihi doküman inceleme tekniği kullanılmıştır.Çalışmanın verilerini Erzurum Gümrük Defterleri oluşturmaktadır. Toplamda onbeş defterden müteşekkil olan bu tarihi vesikalar, Erzurum gümrük memurlarıtarafından ay ve gün hesabıyla tutulmuştur. Çalışma; 1825 ile 1826 yıllarına aitErzurum gümrük kayıtlarından elde edilen bilgiler doğrultusunda iç ticarete dâhilolan Siirtli tüccarların isimlerini, ticaretlerine konu olan emtianın orijinini, kalembaşında alınan vergi miktarlarını ve bu miktarın gümrük hasılatı içerisindekioranını ortaya koyması bakımından önem arz etmektedir "> Bu çalışmanın amacı Erzurum ve çevresinde ticaret ile meşgul olan Siirtlitüccarların faaliyetleri üzerine bir değerlendirme yapmaktır. Araştırmada nitelaraştırma yöntemlerinden tarihi doküman inceleme tekniği kullanılmıştır.Çalışmanın verilerini Erzurum Gümrük Defterleri oluşturmaktadır. Toplamda onbeş defterden müteşekkil olan bu tarihi vesikalar, Erzurum gümrük memurlarıtarafından ay ve gün hesabıyla tutulmuştur. Çalışma; 1825 ile 1826 yıllarına aitErzurum gümrük kayıtlarından elde edilen bilgiler doğrultusunda iç ticarete dâhilolan Siirtli tüccarların isimlerini, ticaretlerine konu olan emtianın orijinini, kalembaşında alınan vergi miktarlarını ve bu miktarın gümrük hasılatı içerisindekioranını ortaya koyması bakımından önem arz etmektedir
The aim of this study is to make an assessment on the activities of the traders of Siirt, who are engaged in trade in Erzurum and its surroundings. Historical document analysis technique, one of the qualitative research methods, was used in the research. The data of the study are composed of Erzurum Customs Books. These historical documents, which consist of fifteen books in total, were kept by Erzurum customs officers on a monthly and daily basis. Work; In line with the information obtained from the Erzurum customs records of 1825 and 1826, it is important in terms of revealing the names of the traders of Siirt, the origin of the commodity subject to their trade, the tax amounts per item and the ratio of this amount in the customs revenue. ">

ERZURUM GÜMRÜK DEFTERLERİNE GÖRE SİİRTLİ TÜCCARLARIN FAALİYETLERİ (1825-1826)

Bu çalışmanın amacı Erzurum ve çevresinde ticaret ile meşgul olan Siirtlitüccarların faaliyetleri üzerine bir değerlendirme yapmaktır. Araştırmada nitelaraştırma yöntemlerinden tarihi doküman inceleme tekniği kullanılmıştır.Çalışmanın verilerini Erzurum Gümrük Defterleri oluşturmaktadır. Toplamda onbeş defterden müteşekkil olan bu tarihi vesikalar, Erzurum gümrük memurlarıtarafından ay ve gün hesabıyla tutulmuştur. Çalışma; 1825 ile 1826 yıllarına aitErzurum gümrük kayıtlarından elde edilen bilgiler doğrultusunda iç ticarete dâhilolan Siirtli tüccarların isimlerini, ticaretlerine konu olan emtianın orijinini, kalembaşında alınan vergi miktarlarını ve bu miktarın gümrük hasılatı içerisindekioranını ortaya koyması bakımından önem arz etmektedir

ACTIVITIES OF TRADERS FROM SIIRT ACCORDING TO ERZURUM CUSTOMS BOOKS (1825-1826)

The aim of this study is to make an assessment on the activities of the traders of Siirt, who are engaged in trade in Erzurum and its surroundings. Historical document analysis technique, one of the qualitative research methods, was used in the research. The data of the study are composed of Erzurum Customs Books. These historical documents, which consist of fifteen books in total, were kept by Erzurum customs officers on a monthly and daily basis. Work; In line with the information obtained from the Erzurum customs records of 1825 and 1826, it is important in terms of revealing the names of the traders of Siirt, the origin of the commodity subject to their trade, the tax amounts per item and the ratio of this amount in the customs revenue.

___

  • T.C. Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı (BOA), D. BŞM.ERG. Gömlek No: 1736.
  • BOA, D. BŞM.ERG. Gömlek No: 1737.
  • BOA, D. BŞM.ERG. Gömlek No: 1738.
  • BOA, D. BŞM.ERG. Gömlek No: 1739.
  • BOA, D. BŞM.ERG. Gömlek No: 1740.
  • BOA, D. BŞM.ERG. Gömlek No: 1741.
  • BOA, D. BŞM.ERG. Gömlek No: 1742.
  • BOA, D. BŞM.ERG. Gömlek No: 1743.
  • BOA, D. BŞM.ERG. Gömlek No: 1744.
  • BOA, D. BŞM.ERG. Gömlek No: 1745.
  • BOA, D. BŞM.ERG. Gömlek No: 1746.
  • BOA, D. BŞM.ERG. Gömlek No: 1747.
  • BOA, D. BŞM.ERG. Gömlek No: 1748.
  • BOA, D. BŞM.ERG. Gömlek No: 1749.
  • BOA, D. BŞM.ERG. Gömlek No: 1750.
  • Bozkurt, N. (1994). “Deri”, Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi, Cilt: 9, TDVİA Yay., İstanbul, s.174-175.
  • Charles, I. (1988). “Tebriz-Trabzon Ticareti (1830-1900), Bir yolun Yükselişi ve Gerileyişi”, Trabzon Dergisi, Sayı: 2, Çev. Kudret Emiroğlu, Ankara, s.79-81.
  • Çadırcı, M. (2017), Tanzimat Sürecinde Türkiye Ülke Yönetimi, Ankara, İmge Kitapevi.
  • Çelik, A. (2019), Tanzimat’tan Cumhuriyete Siirt, Siirt, Emin Ofset Matbaacılık.
  • Genç, M. (2017), Sakarya Çevresi Doğal Boyarmadde Kaynakları ve Boyahaneler, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sayı:26, Isparta, s.100-119.
  • Işıktaş, E. (2019), 19. Yüzyılda Osmanlı-İran Ticari İlişkileri (Osmanlı Arşiv Kaynaklarına Göre), Gaziantep Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Tarih Anabilim Dalı, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Gaziantep.
  • İnalcık, H. (2009), Osmanlı İmparatorluğu Klasik Çağ (1300-1600), İstanbul Yapıkredi Yay.
  • Kallek, C. (1993), “Dânek”, Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi, Cilt: 8, Türkiye Diyanet Vakfı Yay., İstanbul, s.457-458.
  • Karamursal, Z. (1989), Osmanlı Mali Tarihi Hakkında Tetkikler, Ankara, TTK Yay
  • Kütükoğlu, S. M. (1996), “Osmanlılarda Gümrük”, Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi, Cilt: 14, Türkiye Diyanet Vakfı Yay., İstanbul, s.263-268.
  • Kütükoğlu, S. M. (2013), Balta Limanı'na Giden Yol Osmanlı-İngiliz İktisadi Münasebetleri (1580-1850), Ankara, TTK Yay.
  • Pakalın, M. Z. (1993), Osmanlı Tarih Deyimleri ve Terimleri Sözlüğü I, MEB İstanbul, Yay.
  • Pamuk, B. (2013), “Erzurum Gümrüğü’nün Teşekkülü ve Tekâmülü (XVI - XVII. Yüzyıllar)”, Belleten, Cilt: LXXVII, Ankara, s.523-545.
  • Pamuk, Ş. (2013), “19. Yüzyılda Osmanlı Dış Ticareti”, Tanzimat’tan Cumhuriyet’e Türkiye Ansiklopedisi, Cilt: 3, İstanbul, İletişim Yay.
  • Semsettin S. (2010), Kâmûs-î Türkî, İstanbul, Çağrı Yay.
  • Tuncel, M.(2009), “Siirt”, Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi, Cilt: 37, Türkiye Diyanet Vakfı Yay., İstanbul, s.173-175.
Academic Researches Index - FooterLogo