Ortaöğretim Sosyal Alanlar Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Öğrencilerinin Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Yeterlikleri, Kaygıları Ve Akademik Güdülenme Düzeyler (ss.38-54)

Örgün eğitimin okulöncesi, ilköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretim olarak sınıflandırıldığı Türkiye’de, ortaöğretim alan öğretmenleri hem eğitim fakültelerinin hem de fen-edebiyat fakültelerinin ilgili bölüm mezunları arasından seçilebilmektedir. Fen-edebiyat fakültesinden mezun olan gençler iki yarıyıllık tezsiz yüksek lisans eğitimi aldıktan sonra ortaöğretim alan öğretmeni olarak atanabilmektedirler. Meslek bilgisi, öğretmenlik mesleğinin gereğince yapılabilmesi açısından kritik bir öneme sahiptir. Bu araştırma ile ortaöğretim sosyal alanlar öğretmenliği tezsiz yüksek lisans öğrencilerinin kendi algıları açısından mesleki yeterliklerinin, mesleğe ilişkin kaygılarının ve akademik güdülenme düzeylerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda, eldeki araştırmanın fen-edebiyat fakültesini bitiren gençlerin öğretmenlik mesleğine bakış açılarını ortaya çıkarmak ve bir anlamda da verilen eğitimin niteliğini değerlendirmek açısından önemli olduğu düşünülmektedir. Araştırma sonuçlarına göre, bölümlerine isteyerek gelen öğrencilerin, mesleğe yönelik kaygılarının düşük, akademik güdülenme düzeylerinin ise yüksek olduğu ve kız öğrencilerin mesleğe yönelik yeterlik algıları erkek öğrencilere göre daha yüksek olduğu saptanmıştır. Bunun yanı sıra, öğrencilerin akademik başarılarının mesleğe yönelik kaygılarını ve akademik güdülenme düzeylerini etkilediği ortaya konulmuştur

Anxieties, Academic Motivation Levels and Competencies at Teaching Profession of Students at Secondary Education Fields Teaching Non-Thesis Master Program (pp.38-54)

___

Arık, İ.A. (1996). Motivasyon ve heyecana giriş. İstanbul: Çantay Yayınevi.

Başer, N. Günhan B., Yavuz G. (2005). İlköğretim öğretmen adaylarının ve öğretmenlerin öğretmen yeterlik algılarının karşılaştırılması üzerine bir araştırma. XIV. Ulusal Eğitim Bilimleri Kongresi Kitabı (ss. 515 – 521), Denizli: Pamukkale Üniversitesi.

Bozanoğlu, İ. (2004). Akademik güdülenme ölçeği: Geliştirilmesi, geçerliği, güvenirliği. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 2, 83-98.

Börü, A. (2000). Üniversite giriş sınavlarında öğrencilerin yaşadığı kaygı ve nedenleri. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eskişehir.

Colangelo, N. G.A. Davi. (1997). Handbook of gifted education. Allyn and Bacon, MA.

Diken, İ H. (2004). Öğretmen yeterlik ölçeği Türkçe uyarlaması, geçerlik ve güvenirlik çalışması. Eğitim Araştırmaları Dergisi, 16, 102-112.

Fidan. N. (1986). Okullarda öğrenme ve öğretme. Ankara, Yelkentepe Yayınları.

Gottfried, A. E. (1985). Akademic intrinsic motivation in elementary and junior high school students. Journal of Educational Psychology. 77 (6), 631-645.

Kapıcı, U. Z. (2003). İlköğretim öğretmenlerinin özyeterlik algıları ve sınıf içi iletişim örüntüleri. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü. İzmir

Milner, R. A. W. Hoy. (2002). Respect, social support and teacher efficacy: A case study. American Educational Research Association, 26, 1-10.

Saban, A. Korkmaz İ., Akbaşlı S. (2004). Öğretmen adaylarının mesleki kaygıları. Eğitim Araştırmaları Dergisi. 17, 198 – 209.

Saracaloğlu, A.S., Aslantürk E., Çengel M. (2006). Aydın ili ilköğretim okulu öğretmenlerinin mesleki ve bireysel yeterliklerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi. Ulusal Sınıf Öğretmenliği Kongresi Bildiri Kitabı (ss. 104–118), Gazi Üniversitesi, Ankara.

Saracaloğlu, A. S. (1991). Bir öğretmen yetiştirme model önerisi. Eğitimde Nitelik Geliştirme, Eğitimde Arayışlar I. Sempozyumu Bildiri Kitabı. (ss. 81-86) 13-14 Nisan 1991. Kültür Koleji Yayınları, İstanbul.

Saracaloğlu, A.S., Kumral O. (2007). Sınıf öğretmenliği son sınıf öğrencilerinin öğretmenlik mesleğine yönelik yeterlik algıları, kaygıları ve akademik güdülenme düzeylerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi. VI. Ulusal Sınıf Öğretmenliği Sempozyumu. Anadolu Üniversitesi, Eskişehir

Saraç, C. (2006). Türk dili ve edebiyatı öğretmeni adaylarının fen-edebiyat fakültelerinde karşılaştıkları problemler. Kastamonu Eğitim Dergisi. 14(2), 349-358.

Savran, A. Çakıroğlu J. (2003). Difference between elemantary and secondary preservice science teachers’ perceived efficiacy beliefs and their classroom management beliefs. TOJET. 2, 43-49.

Sazak, N., Ece A.S. (2004). Bolu Anadolu güzel sanatlar lisesi öğrencilerinin öss ve özel yetenek sınavlarına yönelik kaygıları. 1924 – 2004 Musiki Muallim Mektebinden Günümüze Müzik Öğretmeni Yetiştirme Sempozyumu. Süleyman Demirel Üniversitesi. Isparta

Tanrıöğen, A. (1997). Buca eğitim fakültesi öğrencilerinin öğretmenlik mesleğine yönelik tutumları. PAÜ. Eğitim Fakültesi Dergisi. 3, 55-59.

Tschannen-Moran, M. A.W. Hoy. (2002). The influence of resources and support on teachers efficacy beliefs. American Educational Research Association, 13, 1-8.

Wittrock. M.C. (1986). Student thought processes. Handbook of Research on Teaching. New York.

Varol, E. (2007). Akademik başarı ve motivasyon. (http://www.tac.k12.tr), (18.03.2007 tarihinde alınmıştır)

Yiğit, N. Akdeniz A.R.. (2004). Öğretmen adaylarının Fen-Edebiyat Fakültesindeki problemleri. Kastamonu Eğitim Dergisi. 12(1), 77-84.

Yörük, A. (2007). Motivasyon. (http://www.sivasram.gov.tr/) (18.03.2007 tarihinde alınmıştır).

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yıllık
  • Yayıncı: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Eğitimde Program Değerlendirme ve Türkiye’de Eğitim Programlarını Değerlendirme Çalışmalarının İncelenmesi (ss.126-149)

Yrd. Doç. Dr. Soner Mehmet ÖZDEMİR

Öğretmenlerin Dereceli Puanlama Anahtarlarına İlişkin Tutum Ölçeği Geliştirme Çalışması (ss. 76-88)

Yrd.doç.dr. Ömer KUTLU, Araş.gör. Özen YILDIRIM, Araş.gör. Safiye BİLİCAN

PISA 2006 Sonuçlarına Göre Türkiye’de Fen Okuryazarlığında Düşük ve Yüksek Performans Gösteren Okullar Arasındaki Farklar (ss.55-75)

Arş. Gör. Dr. Eren CEYLAN

Öğretmen Adaylarının İlköğretim Matematik Öğretiminde Teknoloji Kullanımına İlişkin Algıları (ss. 1-19)

Yrd. Doç. Dr. Cumali ÖKSÜZ, Yrd. Doç. Dr. Şerife AK

2005 Öğretim Programını Değerlendirme Envanterinin Geçerlik Ve Güvenirlik Çalışması (ss.186-210)

Serkan DEMİR, Doç. Dr. Seval FER

lköğretim 6, 7 ve 8. Sınıf Fen ve Teknoloji Sorularının Ölçme Araçlarına ve Bloom’un Bilişsel Alan Taksonomisine Göre Analizi (ss.150-165)

Yrd. Doç. Dr. Yüksel GÜNDÜZ

Ortaöğretim Sosyal Alanlar Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Öğrencilerinin Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Yeterlikleri, Kaygıları Ve Akademik Güdülenme Düzeyler (ss.38-54)

Prof. Dr. Asuman Seda SARACALOĞLU, Araş.gör. Orhan KUMRAL, Araş.gör. Ahmet KANMA

Ergenlik Döneminde Stres ve Başa Çıkma (ss.20-37)

Dr. Ali ERYILMAZ

Sınıf Öğretmenlerinin Öğrenme Etkinliklerini Düzenleme ve Gerçekleştirme Çabalarında Zorlanma Düzeyleri (ss. 89-110)

Yrd. Doç. Dr. Abdullah ADIGÜZEL

Öğretmen Adaylarının İletişim ve Problem Çözme Becerileri İle Okuma İlgi ve Alışkanlıkları Arasındaki İlişki (pp.167-185)

Prof. Dr. Asuman Seda SARACALOĞLU, Yrd. Doç. Dr. Nilgün YENİCE, Öğr. Gör. Dr. Nuri KARASAKALOĞLU