Meslek Yüksekokulunda Öğrenim Gören Öğrencilerin Eğitim Öğretim ve Geleceğe Yönelik Düşünceleri

Mesleki eğitim, bireylere iş hayatında geçerliliği olan bir meslek için gerekli bilgi, beceri ve çalışma alışkanlıkları kazandırma ve bireyin yeteneklerini, işi bir araç olarak kullanarak çeşitli yönleri ile geliştirme sürecidir. Meslek Yüksekokulları ile ilgili araştırmalara bakıldığında genelde bu okulların yapısal ve öğrencilerin eğitime hazır bulunuşluk düzeyleri bakımından sorunlarının olduğu görülmektedir. Bu çalışmanın amacı, Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin okulları, okullarında verilen eğitim öğretim ve gelecekle ilgili düşüncelerini belirlemektir. Bu amaçla hazırlanan bir anket 108 meslek yüksekokulu öğrencisine uygulanmıştır. Ayrıca on öğrenci ile yarı yapılandırılmış mülakatlar yürütülerek veriler elde edilmiştir. Elde edilen bulgularda öğrencilerin % 37’si okulu donanım (Laboratuvar, Atölye, vb.) açısından yetersiz, %40’ı aldıkları eğitimin mezun olduktan sonra yapacakları işler için yeterli görmediklerini ve yarısı da okulda verilen eğitim öğretimden memnun olmadıklarını ifade ettikleri görülmüştür. Öğrenciler, meslek yüksekokullarına az önem verilmesini, derslerle ilgili uygulama yetersizliğini ve sosyal ve kültürel etkinliklerin az olmasını en önemli sorunlar olarak görmektedirler. Öğrenciler Meslek Yüksekokullarında verilen eğitim için gerekli donanımın yetersiz olduğunu ve okulu bitirdiklerinde iş hayatı için yeterli bilgi ve becerileri kazanamadıklarını tespit edilmiştir. Bu okullarda teorik eğitimden çok uygulamalı eğitime yer verilmeli ve bunun için gerekli donanım sağlanmalıdır. Araştırma, öğrencilerin okulları ve geleceğe yönelik görüşlerinin ilişkilendirildiği önerilerle bitirilmiştir.

___

  • Binici, H., Arı, N., Mesleki ve Teknik Eğitimde Arayışlar, GÜ, Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt 24, Sayı 3,(2004), 383-396.
  • Brint S. and Karabel J., 1989, The Diverted Dream: Community Colleges and the Promise of Educational Opportunity in America, 1900-1985. (New York: Oxford University Press,1989), 19.
  • Erdem, A., Uzal, G., Yamaç, M., Hüyük D. “Meslek yüksekokullarının bazı sorunları ve çözüm önerileri”, 4.Ulusal Meslek Yüksekokulları Sempozyumu, Mayıs 2007, Bergama.
  • Erdem, D. ve Şanlıbaba, P., Ankara Üniversitesi Kalecik Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Mesleki Eğitimlerine Bakışı ve Öğrenim Sonrası Beklentileri, 1.Uluslararası 5.Ulusal Meslek Yüksekokulları Sempozyumu, 27-29 Mayıs 2009, ISBN 978-975-448-194-5 Selçuk Üniversitesi Kadınhanı Faik İçil Meslek Yüksekokulu, Konya.
  • Ergin, A., Yağcı, Ö., 4702 Sayılı Yasa Çerçevesinde Gerçekleştirilen MEB–YÖK Meslek Yüksekokulları Projesine Yönelik Bir Değerlendirme, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 25: 256 – 264, 2003.
  • Eşme, İ. “Türkiye’de mesleki ve teknik eğitimin bugünkü durumu ve sorunları”, T.C. Yükseköğretim Kurulu, Uluslararası Mesleki ve Teknik Eğitim Konferansı, 15-16 Ocak 2007, Ankara.
  • Gülcü, A., Aydın, S. ve Aydın, Ş., İlköğretim Okullarında Bilişim Teknolojileri Dersi Yeni Öğretim Programının Öğretmen Görüşlerine Göre Değerlendirilmesi, Karadeniz Sosyal Bilimler Dergisi, Yıl 5, Sayı 8, İlkbahar 2013, 73-92, Giresun.
  • Nursoy, M, “Değişen ve Gelişen Endüstrinin Nitelikli Teknik Eleman ihtiyaçlarının Karşılanması için Mesleki ve Teknik Eğitim Sisteminde Model Arayışları”, Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri (KUYEB), 8(2), 581-610, (2008)
  • Özpınar, Y. “Mesleki ve teknik ortaöğretim okulları ve yüksekokulların yeniden yapılandırılması”, BASİAD Yayınları, No:8, 2006, Denizli.
  • Sevinç, B., Meslek Yüksekokullarının Eğitim Sistemimizde ki Yeri ve Sayısal Gelişmeler, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 2000, Cilt: 34 Sayı: 1, s. 139-148
  • Şen, G., Mısırdalı, F. “Meslek Yüksekokullarında eğitim kalitesinin artırılması ve Emet MYO’nun baz alınarak incelenmesi”, 4.Ulusal Meslek Yüksekokulları Sempozyumu, Mayıs 2007, Bergama.
  • Şener, N., Özşahin, A. ve İçli, E., Marmara Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Mesleki Kaygı Düzeyleri İle Sürekli Kaygı Düzeylerinin İncelenmesi, 1.Uluslararası 5.Ulusal Meslek Yüksekokulları Sempozyumu, 27-29 Mayıs 2009, ISBN 978-975-448-194-5 Selçuk Üniversitesi Kadınhanı Faik İçil Meslek Yüksekokulu, Konya
  • Tok, A., Sontay, S., Mesleki Eğitimde Öğrenci Memnuniyeti ve Etkili Öğretim, Milli Eğitim, Sayı 172, Güz 2006, 106 – 114.
  • URL 1, Community College in the United States, http://en.wikipedia.org/wiki / Community _colleges_in_the_United_States, ET: 08.10.2014
  • Yaprak, Ş. ve Bostancı, B. Küreselleşme Sürecinde Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Gelecek Beklentilerine İlişkin Bir Araştırma, 1.Uluslararası 5.Ulusal Meslek Yüksekokulları Sempozyumu, 27-29 Mayıs 2009, ISBN 978-975-448-194-5 Selçuk Üniversitesi Kadınhanı Faik İçil Meslek Yüksekokulu, Konya
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-302X
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1986
  • Yayıncı: Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Akademisyenlerin Tükenmişlik Düzeylerii

Fatma Kayan Fadlelmula

Ortaokul Öğrencilerinin Geometrik Şekil Oluşturma Düzeylerinin Çeşitli Değişkenlerle İlişkisi

Funda Gündoğdu Alaylı, Elif Türnüklü

Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Araştırmaya Dayalı Eğitime Yönelik Algıları: “Bilimsel Araştırmanın İlkeleri” Ölçeğii

Nilgün TATARİİ, Eylem Yıldız FEYZİOĞLUİİİ, Bülent AYDOĞDUV, Serkan BULDURİV

Üniversite Öğrencilerine Yönelik Matematikte ÖğrenilmiĢ Çaresizlik Ölçeği GeliĢtirilmesi

Mahir Biber, Neş’e Başer

Fen Temelli ve Disiplinlerarası Okul Bahçesi Programının Öğrencilerin Fen ve Teknoloji Dersine Yönelik Tutumları Üzerine Etkisinin Farklı Değişkenler Açısından Değerlendirilmesi

Mustafa ÜREY, Salih ÇEPNİ

Fen Ders Kitaplarında Sunulan Bilim İnsanlarının Basmakalıp Bilim İnsanı İmajı Açısından Değerlendirilmesi

Sedat KARAÇAM, Fatih AYDIN, Azize DİGİLLİ

Fizik Öğretmen Adaylarının MEB’nca Önerilen 10. Sınıf Fizik Ders Kitabına İlişkin Görüşlerinin Değerlendirilmesi

Nevzat KAVCAR, Gülbin ÖZKAN, Gizem ARIKAN, Serap KAYA ŞENGÖREN

Oyun Tasarımcısı Ortaöğretim Öğrencileri: PowerPoint Oyun Tasarımının Sözcük Hazinesi Kazanımına Etkisi

Muhammet Demirbilek

Öğretmen Adaylarının Kamusal Entelektüellik Düzeylerinin Belirlenmesi: Bir Ölçek Geliştirme Çalışması ve Ölçeğin Uygulanması

Tuncay ÖZSEVGEÇ, Ayşe AYTAR

Yabancı Dil Öğretimine ‘Eylemsellik’ Bağlamında Öğrenen Odaklı Bakış

Birkan Kargı