OYUNLARIN ÇOCUKLARIN GELİŞİMİNE KATKILARI VE GAZİANTEP ÇOCUK OYUNLARI

Çocuklar fiziksel yönden olduğu gibi, psikolojik ve zihinsel bakımdan da yetişkinlerden farklıdır. Onların kendilerine mahsus bir dünyaları vardır. Olaylara bakışları, olayları değerlendirişleri, hayalleri kendilerine mahsustur. Bu bağlamda, çocukların en temel ihtiyaçlarından biri oyundur. Bu ihtiyaca bağlı olarak, dünyanın neresinde olursa olsun, çocuğun olduğu her yerde oyun vardır. Oyun, âdeta çocuğun hayatının gayesidir. Gaziantep ve çevresindeki çocukların da çeşitli oyunlar oynadığını görmekteyiz. Bu çalışmada, oyunların çocukların fiziksel, ruhsal, zihinsel ve sosyal gelişimlerine olan katkıları ve bu bağlamda birey ve toplum hayatındaki önemi üzerinde durulmuş; Gaziantep ve çevresinde çocuklar tarafından oynanan 35 çocuk oyununa yer verilmiştir. Böylece hızla gelişen teknoloji karşısında, her gün biraz daha kaybolmaya yüz tutan Gaziantep geleneksel çocuk oyunları kayıt altına alınmıştır. Sonuç olarak oyunların çocuklar için temel bir ihtiyaç olduğu belirtilmiştir.
Anahtar Kelimeler:

Çocuk, oyun, Gaziantep.

Both physically and psychological as well as mentally, children are different from adults. They have their own particular world. In this world, they have their own perspectives evaluations, dreams and needs related to events. In this context one of children’s needs is game. Connected to this need wherever there are children in the world there are also games. Game is, so to speak, purpose of a child’s life. We see children play different games in Gaziantep ans its surroundings. In this study, mental and social contributions of games in children games and in this context their importance in social life are dealt with and 35 games which are played by children are dealt with. For this purpose traditional children’s games which are disappearing because of rapid technological, were became bound by rectrictions. As a result it is emphasised that games are basic need for children.
Keywords:

Child, game, Gaziantep.,

___

Ağaoğlu, C. (2005). Gaziantep çocuk oyunları. Sivas: (Türk Halk Edebiyatı Derleme Ödevi). And, M. (1979). Çocuk oyunlarının kültürümüzde yeri ve önemi. Ulusal Kültür, Nisan, S. 4, Ankara.

And, M. (2003). Oyun ve bügü Türk kültüründe oyun kavramı. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları. Anılan, H., Girmen, P., Öztürk, A., Koçkar, M. T. (2004). Geleneksel çocuk oyunlarının eğitimsel değeri. Omep dünya konsey toplantısı ve konferansı bildiri kitabı (Kuşadası 35 Ekim 2003) İstanbul: (haz. G. Haktanır ve T. Güler) 2-10.

Aral, N. (2000). Çocuk gelişiminde oyunun önemi. Çağdaş Eğitim 25 (265), 15-17.

Bayrak, M. (1998). G eleneksel mahalli çocuk oyunları -Tokat ili örneği. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Ankara: Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü.

Boratav, P. N. (1994). 100 soruda Türk folkloru , İstanbul: Gerçek Yayınevi.

Cirhinlioğlu, F. G. (2001). Çocuk ruh sağlığı ve gelişimi. Ankara: Nobel Yayıncılık.

Ça ğlar, Y. (2005). Hayat, Çocuk ve Edebiyat. Hece-Çocuk edebiyatı özel sayısı, 104-105, Ağustos-Eylül 2005, 53-54.

Çelik, Y. Gaziantep, 22, üniversite. Çolak, F. (2009). Geleneksel Kayseri çocuk oyunları ve halkbilimsel incelemesi. Konya: Kömen Yayınları.

Dönmez, N. B. (1992). Oyun kitabı. İstanbul: Esin Yayınevi.

Güleryüz, H. (2006). Yaratıcı çocuk edebiyatı. Ankara: Pegem Yayıncılık. http://tr.scribd.com/doc/59781943/GELENEKSEL-COCUK-OYUNLARININE%C4%9E%C4%B0T%C4%B0MSEL-DE%C4%9EER%C4%B0

Koç, İ. (2005). Gaziantep çocuk oyunları, Sivas: (Türk Halk Edebiyatı Derleme Ödevi).

Oğuz, M. Ö. ve Ersoy, P. (2005). Türkiye’de 2004 yılında yaşayan geleneksel çocuk oyunları. Ankara: Gazi Üniversitesi Türk Halkbilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi Yayınları: 4.

Özdemir, N. (2006). Türk çocuk oyunları. C. I-II, Ankara: Akçağ Yayınları.

Sevinç, M. (2004). Erken çocukluk gelişimi ve eğitiminde oyun. İstanbul: Morpa Kültür Yayınları.

Sol, S. (2005). BolvadinBüyükkarabağ çocuk oyunları. Arayışlar-İnsan Bilimleri Araştırmaları Dergisi, Yıl 7, Sayı 14, 139-144, Isparta. http://turkoloji.cu.edu.tr/HALKBILIM/selma_ergin_bolvadin_oyunlar.pdf (02013).

TDK, (2005). Türkçe sözlük. Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları.

Tokuz, G. (2011). Gaziantep çocuk oyunları üzerine halkbilimsel bir inceleme. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Gaziantep: Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Yalçın, A. ve Aytaş, G. (2003). Çocuk edebiyatı Ankara: Akçağ Yayınları.

Yardımcı, M. ve Tuncer, H. (2002). Çocuk edebiyatı. Ankara: Ürün Yayınları.

Yörükoğlu, A. (2004). Çocuk ruh sağlığı. İstanbul: Özgür Yayınları.

Yüncüoğlu, Z. N. Gaziantep çocuk oyunları. Sivas: (Türk Halk Edebiyatı Derleme Ödevi).