İKİNCİ DİL OLARAK İNGİLİZCE ÖĞRENİMİNDEKİ BAŞARI DÜZEYİNİN BAZI DEĞİŞKENLERE GÖRE İNCELENMESİ

Öz Bu araştırmanın amacı, ikinci bir dil olarak İngilizce öğrenimindeki başarı ile bazı değişkenler arasında ilişki olup olmadığını bulmaktır. 81 öğrencinin dil ve sözcük bilgileri ile konuşma, okuma ve yazma becerileri, dört test ile ölçülmüş, elde edilen bulgular ile cinsiyet, yaş, öğrenim türü, mezun olunan lise türü, daha önce hazırlık sınıfı okunup okunmadığı, programa geliş biçimi, ÖSS puanı, ilk veya tekrar durumu ve devamsızlık arasındaki ilişki istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Sonuçlar; kız öğrenciler, normal öğretimdeki katılımcılar, yabancı dil ağırlıklı lise mezunları, doğrudan geçişe göre programa katılanlar ile ilk defa hazırlık sınıfı okuyanların İngilizce öğrenmede daha başarılı olduklarını; yaş, ÖSS puanı ve devam durumunun başarı üzerinde olumlu ya da olumsuz bir etkisinin olmadığını göstermiştir.

___

Conteh-Morgan, (2002). Connecting the Dots: Limited English Proficiency, Second Language Learning Theories, and Information Literacy Instruction. The Journal of Academic Librarianship.

Cotterall, S. (1999). Key variable in language learning: What do learners believe about them?, System, 27.

Doff, A, Jones C. (2003). Beginner Tests, Language in Use, Cambridge University Pres.

-----------, (2003). Language in Use Classroom Book, Cambridge University Pres.

-----------, (2003). Language in Use Self-study Workbook, Cambridge University Pres.

Ellis, R. (2001). Second Language Acquisition, Oxford University Press, Sixth Impression, Oxford, England.

Harmer, J. (1991). The Practice of English Language Teaching, Longman Group, UK.

Krashen, S. D. (1987). Second Language Acquisition and Second Language Learning, Oxford University Press, Oxford, England.

Kubota, R. (2003). New approaches to gender, class, and race in second language writing, Journal of Second Language Writing, 12.

Silverberg, S. ve Samuel, A. G. (2004). The effect of age of second language acquisition on the representation and processing of second language words, Journal of Memory and Language, 51, 381- 398.

Stern, H. H. (1984). Fundamental Concepts of Language Teaching, Oxford University Press, Sixth Impression, Oxford, England.