ATATÜRK’ÜN VEFATININ BALKANLAR VE ORTADOĞU BASININDAKİ ETKİLERİNİN TÜRKİYE’DEKİ AKİSLERİ

Öz Atatürk’ün tarihteki saygın yeri öncelikle Türk milletinin kalbidir. Fakat o, oluşturduğu misyondan dolayı her geçen gün dünya milletleri tarafından incelenip araştırılmaktadır. O, gerçekleştirdiği Türk Milli Mücadelesiyle sadece Türk milletinin kaderini değiştirmemiş, dünyanın sömürülen ve esaret altında ezilen birçok milletine de umut ışığı olmuştur. XX. Yüzyılın en büyük lideri olarak kabul edilen Atatürk, öldükten sonra bütün dünya basını onun hakkında günlerce yayın yapmışlardır. Bu yayınlarda dünya barışına yaptığı katkıyı büyük bir hayranlıkla anlatmışlardır. Sadece batı dillerinde hakkında yazılan eser sayısının bir hayli arttığı da bilinmektedir. Mücadelesi ve büyük idealleriyle bütün dünyaya örnek olan Atatürk, dost ve düşman bütün ülkelerin takdirini kazanmıştır.

___

Atatürk’ün Söylev Demeçleri, II, İstanbul 1945,

Ayın Tarihi, Atatürk’ün Vefatları, Kasım 1938, Ankara Akşam Cumhuriyet Kurun Son Posta, Tan Ulus, Yeni Sabah

Akgül, Suat, “Atatürk’ün Vefatının Yabancı Ülkelerdeki Yankısı”, Atatürk Armağanı, 10 Kasım 2000, Genelkurmay ATASE Yayınları, Ankara.

Doğaner, Yasemin, “Millet Liderini Uğurluyor”, Atatürk Dergisi, IV, S. 4, Temmuz 2005, Erzurum.

Erkun, Fethi Vecdet, “Macar Basınının Atatürk ve Atatürk İnkılâplarıyla İlgili Yorumu”, Beşinci Uluslararası Atatürk Kongresi, I, Ankara 2005,

Karahasan, Mustafa, “Mustafa Kemal Atatürk’ün Ölümü Dolaysıyla Yugoslavya Basının Eseri Ve Kişiliği Üzerine Değerlendirmeleri (1938–1988)”, I. Uluslararası Atatürk Sempozyumu, Ankara 1994.

Mağmud, Nedret, “Romanya’da Atatürk”, Üçüncü Uluslararası Atatürk Sempozyumu, I, Ankara 1998.

Mehmet, Mustafa, “Romanya Türk Basında Atatürk Ve Türkiye Cumhuriyeti”, Beşinci Uluslararası Atatürk Kongresi, I, Ankara 2005.

Tatarlı, İbrahim, “Bulgar Basınında Atatürk”, Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi, XIII, Temmuz 1997.

Thomas. Ath. Vaidis, Bir Yunanlı Gazeteci Gözüyle Atatürk, Çvr. Elanur Bahar, İstanbul 2002.

Yabancı Gözüyle Cumhuriyet Türkiye’si (1923–1938), İstanbul 2003.

Yenisoy, Hayriye, “Atatürk ve Bulgaristan”, Üçüncü Uluslararası Atatürk Sempozyumu, I, Ankara 1998