Eğitim Sisteminde Veri Madenciliği Uygulamaları Ve Farkındalık Üzerine Bir Durum Çalışması

Öz Eğitimsel veri madenciliği, veri madenciliği yaklaşımında nispeten yeni bir alandır. Bu çalışma, Türkiye’de veri madenciliği teknolojisinin eğitim sisteminde kullanımı üzerine farkındalığı ortaya koymayı hedeflemektedir. Bu maksatla bir anket hazırlanmış, anket katılımcısı olan öğretmenlerin demografik karakteristikleri, teknoloji ve internete olan ilgileri, e-okul sistemine yaklaşımları ve veri madenciliği teknolojisi farkındalığı ile eğitim sisteminde veri madenciliği teknolojisinin uygulanmasına yönelik görüşleri alınmıştır. Elde edilen verilerin istatistiki analizi için SPSS yazılımı kullanılmıştır.  

___

Baker, R.S., (2014). Educational Data Mining: An Advance for Intelligent Systems in Education, IEEE Intelligent Systems, Vol. 29, Issue 3.

Diwani, S. A. ve Sam, A., (2014). Data Mining Awareness and Readiness in Healthcare Sector: a case of Tanzania, Advances in Computer Science: an International Journal, Vol. 3, Issue 1, No.7.

Keskinkılıç, M. ve Işıldak, M., S., (2006). Bilgisayarlı Muhasebe Eğitiminin Sistem Yaklaşımıyla İncelenmesi, Mali Çözüm Dergisi, İSMMO Yayın Organı, Yıl 2006, Sayı 75, Nisan-Mayıs, Sayfa 131-140.

Magdin, M., (2015). Personalization of Student in Course Management Systems on the Basis Using Method of Data Mining, The Turkish Online Journal of Educational Tech-nology, Vol. 14 Issue 1.

Márquez-Vera, C., Cano, A., Romero, C., Noaman, A.Y.M., Fardoun, H.M. and Ventu-ra, S., (2016). Early dropout prediction using data mining: a case study with high school students, Expert Systems, Vol. 33, No. 1 . Osmanbegović, E. ve Suljić, M., (2012). Data Mining Approach for Predicting Student Performance, Economic Review – Journal of Economics and Business, Vol. X, Issue 1.

Özbay, Ö., (2015). Veri Madenciliği Kavramı ve Eğitimde Veri Madenciliği Uygulama-ları, Uluslararası Eğitim Bilimleri Dergisi Yıl.2, Sayı.5.

Savaş, S., Topaloğlu, N. ve Yılmaz, M. (2012). Veri Madenciliği ve Türkiye’deki Uygu-lama Örnekleri, İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi Yıl:11 Sayı: 21.

Silahtaroğlu, G., (2013). Veri madenciliği, Papatya Yayınları, İstanbul.

Çalış, A.,Kayapınar S. Ve Çetinyokuş T. (2014). Veri Madenciliğinde Karar Ağacı Algoritmaları ile Bilgisayar ve İnternet Güvenliği Üzerine Bir Uygulama, Endüstri Mü-hendisliği Dergisi Makale Cilt: 25 Sayı: 3-4 Sayfa: (2-19).

Sorour, S.E., Goda, K. ve Mine, T., (2017). Comment Data Mining to Estimate Student Performance Considering Consecutive Lessons, Educational Technology & Society, 20 (1), 73–86.

Yukselturk, E. Ozekes, S. ve Türel, Y.K., (2014). Predicting Dropout Student: An Appli-cation of Data Mining Methods in an Online Education Program, European Journal of Open, Distance and e-Learning, Vol. 17 / No. 1.

Yurdakul, S. ve Topal T., (2015). Veri Madenciliği ile Lise Öğrenci Performanslarının Değerlendirilmesi, 17. Akademik Bilişim Konferansı.