İlkokuma Eğitimi ve Müzik

Dil-müzik ilişkisine ve müziğin bir eğitim aracı olduğu düşüncesine dayanarak bu araştırmada, ilkokuma eğitiminin ses, hece, sözcük, cümle, metin oluşturma aşamalarının her birinde müzik yoluyla eğitimle ilkokuma için belirlenmiş kazanımlara daha etkili ulaşmanın mümkün olup olmadığının belirlenmesi ve bu yöntemin “müziksel kazanımlar” açısından etkili olup olmadığının ortaya konması amaçlanmıştır. Bu araştırmada, deney ve kontrol gruplu son test modelli deneysel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın evreni, Ankara ili Elmadağ ilçesi ilköğretim okullarının birinci devre birinci sınıf öğrenci ve öğretmenlerinden oluşmaktadır. Ankara ili Elmadağ ilçesi ilköğretim okulları içerisinden seçilmiş Barut İlköğretim Okulu ve bu okulun 2011-2012 eğitim öğretim yılında okuyan birinci sınıf öğrencileri ve birinci sınıf öğretmenleri araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Elde edilen sonuçlara göre “müzik destekli ilkokuma eğitimi”, ilkokuma eğitimi basamaklarından, “ünsüz ses/harf tanıma” ve “hece oluşturma” kazanımları etkili olmuş; “cümleye soluk alarak başlama”, “ünlü ses/harf tanıma”, “kelime oluşturma”, “cümle oluşturma” kazanımlarında ise etkisiz olmuştur. Her ne kadar belirtilen dört kazanım için yeterince etkili olmasa da, bu yöntemin ilkokumada destekleyici olarak kullanılabilir sonucuna ulaşılmıştır. Bunun yanı sıra deney grubunda yapılan “müzik destekli ilkokuma eğitimi” nin müziksel kazanımlar (ezgi, ritim tekrarı, toplu ve bireysel uyum, birlikte hareket edebilme, diyafram nefesi kullanımı) açısında etkili olduğu görülmüştür.

___

  • Akyol, H. (2001). Türkçe İlkokuma Yazma Öğretimi, Gündüz Eğitim ve Yayıncılık, Ankara, s.14;
  • Anvari, S. H. Levy, B. A., Trainor, L. J., Woodside, J. (2002). Relations Among Musical Skills Phonological Processing And Early Reading ability İn Preschool Children, Department of Psychology McMaster Univercity Hamilton, Ont, Canada, Received 6 Agust 2001; Revised 17 Agust 2002.
  • Harp, B. (1988). Why Are Your Kids Singing During Reading Time, Reading Teacher, USA, s.454; Akt. Kolb, G. R.(1996). Read With A Beat Developing Literacy Through Music And Song, The Reading Teacher, September, Vol.50, No.1., USA, s.76.
  • Kaptan, S. (1995). Bilimsel Araştırma ve İstatistik Teknikleri, Tekışık Web Ofset Tesisleri, Ankara, s.81, 88.
  • Langfit, D. (1994). Interating Music Reading and Writing At The Primary Level, The Reading Teacher, February, Vol.47, No.5, USA.
  • Mickela, T. (1990). Music Lessons May Open The Mind To Math And Science, Compliments Of The National Music Booster Club 1-800-543-2263.
  • Milli Eğitim Bakanlığı,(2004). İlköğretim Türkçe Öğretim Programı ve Kılavuzu (1-5. Sınıflar, Taslak Baskı), Devlet Kitapları Müdürlüğü Basım Evi, Ankara, s.225, 226.
  • Öztosun, Ö. (2002). İlköğretim Okullarında Müziklendirilmiş Fişlerle Yapılan Eğitimin İlkokuma Öğretimine Etkisi. Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara, s.2, 3, 4, 7, 8, 14.
  • Öztosun, Ö. (2006). Dil Gelişimi Ve Eğitimde Müziğin Etkisi. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü, Haziran, Özel Sayı.
  • Paquette, K. R., Rieg, S. A. (2008).Using Music To Support The Literacy Development Of Young English Languge Learners, Early Childhood Education Journal, 36.
  • Standley, J. M. (2008). Does Music Intruction Help Children Learn To Read Evidence Of A Meta-Analysis, Aplications Of Research İn Music Education, Fall / Winter, Vol. 27, Issue.1, 3 Charts.
  • Steele, A. L. (2006). A Study Of The Effects Of Reading Enhanced Group Music Program On Children’s Reading, Associate Professor, Chair Of The Music Therapy Departmen, School Of Music Ohio Ünivercity.
  • Uçan, A. (2005). İnsan ve Müzik İnsan ve Sanat Eğitimi, Evrensel Müzik Evi Yayınlar, Ankara, s.9,11, 20, 21, 32, 33.
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1303-0493
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2000
  • Yayıncı: Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

OKULA BAĞLILIK ÖLÇEĞİNİN TÜRKÇEYE UYARLANMASI

Meltem ÇENGEL, Tarık TOTAN, Suna ÇÖĞMEN

OYUNLAŞTIRILMIŞ ÇEVRİMİÇİ SINIF YANITLAMA SİSTEMİNİN AKADEMİK BAŞARIYA ETKİSİ VE SİSTEME YÖNELİK GÖRÜŞLER

Ömer ŞİMŞEK, Ülkü ÜLKER, Yusuf İslam BOLAT

Sınıf Öğretmeni Adaylarının Sahip Oldukları Temel Değerler ile Akademik Sahtekârlık Eğilimlerinin İncelenmesi

Şerife Dilek BELET BOYACI, Gonca BABADAĞ, Mediha GÜNER

MARYLAND GÜVENLİ VE DESTEKLEYİCİ OKUL İKLİM ÖLÇEĞİ (MGDOİ)’NİN TÜRK KÜLTÜRÜNE UYARLANMASI: GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI

Tuğba TÜRK, Akif AVCU, Halil EKŞİ

SINIF ÖĞRETMENİ ADAYLARININ SAHİP OLDUKLARI TEMEL DEĞERLER İLE AKADEMİK SAHTEKÂRLIK EĞİLİMLERİNİN İNCELENMESİ

Mediha GÜNER, Gonca BABADAĞ, Şerife Dilek BELET BOYACI

İngilizce Hazırlık Programındaki Öğrenci ve Okutmanların İngilizce Konuşma Sınavlarına Dair Görüşleri

Gökhan ÖZTÜRK

FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ LİSANS DERSLERİ ÖĞRENME ÇIKTILARININ ÖZEL ALAN YETERLİKLERİYLE ÖRTÜŞME DÜZEYİ

Mehmet BAHAR, Yunus ÖZYURT, Zekeriya NARTGÜN

Tarihi Dizilerle Yaşam Boyu Öğrenme Algısı Ölçeğinin Geliştirilmesi

Fatma ÜNAL, Cansu KALÇIK

Türkiye-Kazakistan İlköğretim Matematik Ders Kitapları Üzerinde Karşılaştırmalı Bir Çalışma

Elionora-shofika KHALİDOVA, Menekşe Seden TAPAN-BROUTİN

TGA STRATEJİSİNİN GENEL BİYOLOJİ LABORATUVAR UYGULAMALARINDA ETKİLİLİĞİNE İLİŞKİN BİRUygulamalarında Etkililiğine İlişkin Bir Araştırma. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim

Oğuz ÖZDEMİR, Gökhan GÜVEN, Nevin KOZCU ÇAKIR