Türkiye’de Jeotermal Seracılık İşletmeleri ve Bu İşletmelerin Jeotermal Kaynaktan Yararlanma Süreçleri

Bu araştırma, jeotermal seracılık yapan işletmelerin mevcutdurumunu ve bu işletmelerin jeotermal kaynağı seraısıtmasında kullanma süreçlerini belirlemek üzere Türkiye’dejeotermal seracılığın yapıldığı toplam 10 ilde yürütülmüştür.Araştırma kapsamında, ısı kaynağı olarak jeotermal enerjininkullanıldığı sera işletmeleri ile birlikte, bu işletmelerinbulunduğu bölgede üretim yapan, ancak jeotermal enerjiyikullanmayan diğer örtüaltı işletmeler incelenmiştir. Jeotermalkaynak kullanan işletmeler için tam sayım yöntemi, jeotermalkaynak kullanmayan işletmeler için de oransal örnek hacmiyöntemine kullanılmak suretiyle toplam 277 işletme ile anketçalışması yapılmıştır. Araştırma kapsamında incelenenjeotermal kaynak kullanan ve kullanmayan işletmeler arasındayararlanma süreçlerine ilişkin fark olup olmadığınıbelirlenmek üzere Ki-kare testinden yararlanılmıştır. Anketçalışması yapılan işletmelerin %67,21’ine göre, mevcutjeotermal kaynak ilave sera ısıtma kapasitesine sahiptir. Ancakişletmelerin %32,93’ü arazi yetersizliğinden, %29,27’si yasalizin alınamamasından, dolayı ilave sera yapamadıklarınıbelirtmişlerdir. Kaynağın varlığından haberdar olunmasınara ğm e n , ör t üa l t ı üre t i m i n d e j e o t e r m a l k ay n a ğı nkullanılmamasındaki en büyük neden ise %53,40’ında erişimhakkının olmaması olarak tespit edilmiştir.

___

  • Anonim, 2012. Örtü Altı Kayıt Sistemi Verileri. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Bitkisel Üretim Genel
  • Anonim, 2013a. Renewables 2013 Global Status Report. REN21 Renewable Energy Policy Network for 21 nd Centruy. www.ren21.net. Erişim tarihi: 21.09.2013
  • Anonim, 2013b. Onuncu Kalkınma Planı (2014-2018) Madencilik Politikaları Özel İhtisas Komisyonu, Enerji Hammaddeleri Grubu Jeotermal Çalışma Alt Grubu Raporu. Kalkınma Bakanlığı, Ankara.
  • Anonim, 2015. Örtü Altı Kayıt Sistemi Verileri. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü, Ankara.
  • Greenacre, M.J., 1998. Visualization of categorical data. 107-112, San Diego, USA.
  • Güngör, M. ve Bulut, Y., 2008. Ki-Kare Testi Üzerine. Fırat Üniversitesi Doğu Anadolu Bölgesi Araştırmaları Dergisi, Cilt 7. Sayı 1, Elazığ.