Betula pendula Roth. (Siğilli Huş)’un Bazı Fizyolojik ve Morfolojik Özelliklerinin Değerlendirilmesi

Bitkiler ekolojik ve estetik yönden hayatımızda önemli yere sahiptir. Her ağaç türü yaprak, gövde, renk, doku, ölçü, form gibi özellikleriyle birbirlerinden ayrılmaktadır. Bu farklılıklar sayesinde aynı tür ağacın varyetesi bile kendi karakteristik özelliklerini gösteren farklı bir birey olmaktadır. Betula pendula ağacı da Doğu Anadolu bölgesi için önemli bir ağaç türüdür. Bu çalışma Betula pendula ağacının Doğu Anadolu Bölgesinde yapılan bitkisel tasarım çalışmalarında kullanımını artırması amaçlamaktadır. Çalışmada Doğu Anadolu Bölgesinde karasal iklimin hakim olduğu iki aynı bölge kenti olan Van ve Erzurum’da bulunan Betula pendula ile ilgili morfolojik ve fenolojik gözlemleri alınmıştır ve elde edilen veriler doğrultusunda huş ağacının Doğu Anadolu Bölgesinde ki önemi ve ekolojik istekleri ve peyzaj mimarlığında kullanımı irdelenmiştir.

___

  • *** Akpınar, N., Karadeniz, N., Talay, İ. 1992. Ülkemizde Çim Tohumculuğunun Durumu ve Geleceği. Peyzaj Mimarlığı, 92/2:25-26. Ankara.
  • ***Alp, Ş., Bilgili, B.C., Çorbacı, Ö.L., Karaman, K., 2010. Siğilli Huş (Betula pendula Roth.) Ağacının Bitkisel Tasarım İlkeleri Doğrultusunda Fonksiyonelliğinin İncelenmesi. Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Derim Dergisi, 27(2):58-70.
  • *** Anşin, R., Özkan, C. 1993. Tohumlu Bitkiler (Spermatophyta) Odunsu Taksonlar. Karadeniz Teknik Üniversitesi, Orman Fakültesi, Genel Yayın No: 167, Fakülte Yayın No: 19, Trabzon.
  • *** Çölaşan U.E.,1949. Fenolojinin Ziraat ve Meteorolojideki Ehemmiyeti, Meteorolojik Yayınlar Serisi, No: 6, Duygu Matbaası, İstanbul.