Balık Larvalarının Beslenme Davranışı

Geçmişte su ürünleri yetiştiriciliği, doğadan yakalanan damızlık balıkların gametlerini sağmak, döllemek ve postlarva dönemi ilerlemeden tekrar denizlere bırakmak suretiyle başlamıştır. Ancak bu aşamada ölüm oranı yüksek olmuştur. Balık larvaları yetiştiriciliğinde başarı larvaların beslenme davranışlarının incelenmesi ve canlı yemin öneminin anlaşılması ile sağlanmıştır. Genel olarak, tatlısu balıkları larvalarını yetiştirmek, deniz balıkları larvalarına göre daha kolaydır. Yumurtadan çıkan tatlı su balığı larvasının yumurtası, kendisi ve yumurta kesesi deniz balığı larvasına göre daha büyüktür. Dolayısıyla açlığa hassasiyeti daha azdır. Larvanın beslenme davranışı; araştırma, karşılaşma, izleme, saldırma, avlama ve sindirme gibi bir dizi predatasyon aşamalarını içerir. Larvanın avını arama etkililiği ve av ile karşılaşma oranları, avın vücut büyüklüğü, farkedilirliği ve hareketliliği gibi av parametrelerinden etkilenir. Aynı şekilde suyun bulanıklılığı ve ışık yoğunluğu gibi çevresel faktörlerde avın tesbit edilmesini etkiler. Bu derleme makalesi ile balıkların yumurtadan çıkışından larvanın dış beslenmeye geçişine kadar ve sonrasındaki beslenme davranışları ve nedenlerini ortaya koyan temel bilgiler, larva yetiştiriciliği ile ilişkilendirilmiştir.

Feeding behaviour of Fish Larvae

___

  • Blaxter, J.H.S., Staines, M. 1971. Food Searching Potential in Marine Fish Larvae. 467-485, Editor: D.J. Crisp. Fourth European Marine Biology Symposium.Cambridge University Press,UK.
  • Bollache, L, Kaldonski, N., Troussard, J-P, Lagrue, C., Rigaud, T. 2006. Spines and Behaviour as Defences against Fish Predators in an Invasive Freshwater Amphipod. Animal Behaviour, 72:627-633.
  • Chesney, E. J. 2005. Copepods as Live Prey: A Review of Factors that Influence the Feeding Success of Marine Fish Larvae. p. 133-150. Editor: C.S. Lee, P.J. O'Bryeb, and N.H. Marcus. Copepods in Aquaculture. Blackwell Publishing, Iowa.
  • Duray, M.N. 1995. The Effect of Tank Color and Rotifer Density on Rotifer Ingestion,Growth andSurvival of Milkfish (Chanos chanos) larvae. Philippine Scientist, 32:18-26.