Türkiye’de Arazi Kullanımı ve Havza Yaklaşımı

Türkiye’de arazi kullanım planları olmadığından araziler yetenek sınıfları dışında kullanılmaktadır. Kaldı ki, toprak ve su gibi önemli doğal kaynakların devamlılığı arazinin yeteneğine uygun olarak kullanılmasına bağlıdır. Bu nedenle, arazi kullanım planlarının yapılması ve bu planların belirli bir yaklaşım ve belirli bir sistem içerisinde uygulanması gerekmektedir. Bu çalışmada, arazi kullanım planlarının ve havza yaklaşımının birlikte değerlendirilmesinin önemi ele alınmıştır. Benzer şekilde, arazinin yeteneğine uygun kullanılmasının havza yönetim planları ile gerçekleşebileceği noktasına vurgu yapılmıştır.

Land Use and Watershed Approach

Inappropriate land use has been a long lasting problem of Turkey. A large portion of the land potential is used without taking land classification into account. However, sustainable use of natural resources such as water and soil requires the application of land capability classification. For this reason, land use plans should be prepared and applied within a certain approach and system. In this study, the importance of evaluating land use plans together with watershed approach is discussed. At the same time, it is emphasized that watershed management approach can facilitate land use planning according to land capability classification.

___

  • Sarı, M., 2006. Türkiye'deki Arazi Varlığı ve Bu Arazilerin Erozyona Olan Duyarlılığı, http://www.aof.edu.tr.
  • Cangir, C., Boyraz, D., Haktanır, K., 2005. Toprak Kaynakları ve Kullanımı, VI. Türkiye Ziraat Mühendisliği Teknik Kongresi, Bildiri Metinleri, http://www.zmo.org.tr
  • Özhan, S., 2004. Havza Amenajmanı, İ.Ü.Rektörlük Yayın No: 4510, Orman Fakültesi Yayın No: 481, ISBN: 975-404-739-1.
  • Brooks, K. N., P. F. Ffolliott, H. M. Gregersen, J. L. Thames, 1996. Hydrology and the Management of Watersheds, Iowa State University Pres/Ames.
  • Anonim, 2006. Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü Ankara-Güvenç Gölet Havzası Coğrafi Bilgi Sistemi Destekli Su Erozyonu Sediment Korunumu Çalışması (I), Ankara, http://www.khgm.gov.tr.
  • Anonim, 2005. TMMOB ve Oda Etkinlikleri, TMMOB Toprak Reformu Kongresi 11-13 Kasım 2005, Şanlıurfa, http://www.tmmob.org.tr.
  • Balcı, N. , 1978. Toprak Erozyonunu (Su Erozyonunu) Etkileyen Faktörler ve Havza Amenajmanı, 1. Ulusal Erozyon ve Sedimentasyon Sempozyumu Tebliğleri, 25-27 Nisan 1978, syf. 91-106, Ankara.
  • Anonim, 2008. İSKİ 2006 Faaliyet Raporu, http://www.iski.gov.tr.
  • http://www.gundelik.net, Erişim tarihi: 08.01.2008.
  • http://www.radikal.com.tr, Erişim tarihi: 08.01.2008.