Kütahya Simav İlçesi'nin Rekreasyonel Potansiyelinin Peyzaj Mimarlığı Açısından Değerlendirilmesi

Kütahya ili Simav ilçesinin rekreasyonel özellikleri değerlendirilerek, Simav ilçesine yakın rekreasyon alanların peyzaj potansiyeli incelenmiştir. İlçenin yoğun rekreasyon ihtiyacını karşılayan Eynal Kaplıcaları, Gölcük Göleti ve Hisarbey Göleti alanlarına ait genel bilgiler, bu alanlarda görülen eksiklikler ve talep özellikleri 200 kişi ile yapılan anket çalışması sonucunda ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu amaçla peyzaj potansiyeli açısından zengin olan bu alanlarda birebir anket çalışması yürütülmüştür. Anketler ile elde edilen bilgiler değerlendirilmiş, mevcut alanlardaki sorunlar belirlenmiş, bu sorunlara ilişkin çözüm yolları araştırılmıştır. Söz konusu rekreasyon alanlarından daha iyi hizmet alabilmek ve bu alanların sürekliliğinin sağlanmasını mümkün kılabilmek amacıyla önerilerde bulunulmuştur. Araştırmada sonuç olarak; rekreasyon alanları içerisinde en yüksek talebin %48 oranla Eynal Kaplıcalarına ait olduğu belirlenmiştir. Rekreasyon alanı tercihinde yakınlık ve ulaşım kolaylığı %70, doğal güzellik %41, doğal su kaynaklarının bulunması %26 ve temizliğin %25 oranlarında etkili faktörler olduğu tespit edilmiştir. Bayanların tercih önceliğinde güvenlik faktörünün %57 oranla ilk sırada yer aldığı saptanmıştır. Ayrıca katılımcıların %46 sının rekreasyon alanlarına yaz mevsiminde gitmeyi tercih ettikleri ve deniz kenarı rekreasyon alanlarının öncelikli tercihleri (%27) olduğu belirlenmiştir.

Evaluation of the Landscape and Recreational Potential of Simav Town of Kütahya

In this study, recreational characteristics of Simav Town of Kütahya were evaluated and landscape potential of close-vicinity recreational sites was investigated. General information about recreational sites of Eynel hot springs, Gölcük and Hisarbey small dams, general shortcomings of these sites and demand characteristics were gathered by surveys with 200 people. Individual surveys were performed about these sites with a rich landscape potential. Information gathered with these surveys were evaluated, problems and shortcomings of these sites were determined and possible solutions toward these problems were investigated. Recommendations were made to provide better services at these sites and to provide sustainability of them. Survey results revealed that Eynal hot springs was the most preferred recreational site with 48%. Preference for this recreational site was 70% due to closeness and easy access, 41% due to scenic beauty, 25% due to natural water resources and 24% due to hygiene. Security has the first place with 57% in preferences of women. About 46% of survey participants preferred to visit recreational sites at summer and seaside preference was at 27% level.

___

Akten, M., 2003. Isparta İlindeki Bazı Rekreasyon Alanlarının Mevcut Potansiyellerinin Belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, Seri: A, Sayı: 2, ISSN: 1302-7085, Sayfa: 115-132.

Akten, M.,Akten,S. 2011. Rekreasyon Potansiyellerinin Belirlenmesine Yönelik Bir Model Yaklaşımı: Gülez Yöntemi. I. Ulusal Sarıgöl İlçesi ve Değerleri Sempozyumu 17-19 Şubat, Süleyman Demirel Üniversitesi, Isparta.

Bernhart,C.C.,1975. The World Book Dictionary, Field Enter press Educational, Chicago, USA.

Çağlayan, A. Y., 1999. Belgrad Ormanında Rekreasyonel Talep Özelliklerinin Saptanması.Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

Farrel, P.,Lundergen, H. M., 1999. TheProces of Rekreastion Programming TheoryandTechnique, Third Edition, VenturePublication.

Hacıoğlu, N., Gökdeniz, A., Dinç, Y., 2003. Boş Zaman & Rekreasyon Yönetimi – Örnek Animasyon Uygulamaları. Detay Yay., Ankara.

Karaküçük, S., 1987. Sporda Uzmanlaşmanın Önemi. Spor Yorum Dergisi, Aralık, no: 33 S. 46-47, Ankara.

Kıroğlu, E., 2007. Erzurum Kenti Yakın Çevresindeki Bazı Rekreasyon Alanlarının Görsel Peyzaj Kalitesi Yönünden Değerlendirilmesi. Yüksek Lis. Tezi, Fen Bilimleri Enst., Erzurum.

Koç, N., 1991. Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Rekreasyon Ders Notları. Ankara Üniversitesi, Ankara.

Küçüktopuzlu, F., 1987. Turizm ve Rekreasyon İlişkileri ve Konaklama İşletmelerinde Olan Etkileri. Yayınlanmamış Doktora Tezi, Sosyal Bilimler Enst., Dokuz Eylül Üniv., İzmir.

Schwarz, C.,Thor, E. C., Elsner, H. G., 1976 Wildland Planning Glossary. Berkley, California, USA.

Tezcan, M.,1982. Sosyolojik Açıdan Boş Zamanların Değerlendirilmesi. Ankara Üniv. Yay.,Ankara .

Yılmaz, Ş., 2007. Rekreasyon Faaliyetlerinin Yönetim ve Organizasyonu -Antalya Bölgesindeki Beş yıldızlı Otel İşletmelerine Yönelik Bir Uygulama. Yüksek Lisans Tezi, Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı, Antalya.
Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1304-9984
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2006
  • Yayıncı: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Mısırda Protein ve Yağ Oranının FT-NIR (Fourier Dönüşümlü Yakın Kızıl Ötesi Yansıma) Spektroskopisi Yöntemi ile Tespitinde Örnek Tipi ve Kemometrik Metodun Etkisi

CEM ÖMER EGESEL, FATİH KAHRIMAN, İsmail KAVDIR, NESLİHAN EKİNCİ, M. Burak BÜYÜKCAN

Kütahya Simav İlçesi’nin Rekreasyonel Potansiyelinin Peyzaj Mimarlığı Açısından Değerlendirilmesi

Ahmet Erkan METİN, Sevgi YILMAZ

Isparta İli Yalvaç İlçesi’nin Sosyo-Demografik Yapısı

Hacer ÇELİK ATEŞ, Deniz SARICA, Kaan ERÇELEBİ

Sera Yetiştiriciliğinde Kirletici Faktörlerin Belirlenmesi: Denizli İli Örneği

Selman GÜZEY, ATILGAN ATILGAN

Çiftlik Gübresi ve Yeşil Gübre Kullanımının Taze ve Kuru Börülce Yetiştiriciliğinde Verim ve Kalite Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi

Didem TOY, HÜSNÜ ÜNLÜ

Toprakta Bir Boyutlu Isı İletkenlik Denkleminin İncelenmesinde Benzerlik Teorisinin Uygulanması

İMANVERDİ EKBERLİ, COŞKUN GÜLSER, Amraklı MAMEDOV

Kütahya Simav İlçesi'nin Rekreasyonel Potansiyelinin Peyzaj Mimarlığı Açısından Değerlendirilmesi

AHMET ERKAN METİN, SEVGİ YILMAZ

Yağ Gülü (Rosa damascena Mill.)’nün Çiçek Morfolojisi ve Polen Canlılığı Üzerine Bir Araştırma

Sabri ERBAŞ, Mehmet ALAGÖZ, Hasan BAYDAR

Alternatif Gübrelerin Buğday Ununda Bazı Fizikokimyasal Özelliklere Etkisi

BURHAN KARA

Bazı Arpa (Hordeum vulgare L.) Genotiplerinin Genetik Farklılığının RAPD ve ISSR Analizleri ile Belirlenmesi

MURAT OLGUN, ZEKİYE BUDAK BAŞÇİFTÇİ, N.Gözde AYTER, Metin TURAN, ONUR KOYUNCU, MURAT ARDIÇ, Güleray AGAR, ENGİN TAKIL