Nohut Yetiştirirciliğinde Farklı Toprak İşleme ve Ekim Yöntemlerinin İncelenmesi

Bu araştırmanın amacı, nohut üretiminde geleneksel toprak işleme (GTİ), azaltılmış toprak işleme (ATİ) ve doğrudan ekim (DE) yöntemlerinin uygulanabilirliğinin incelenmesidir. Kullanılan yöntemlerin, tarla filiz çıkış derecesi (TFÇD), ortalama çimlenme süresi (OÇS), yabancı ot gelişimi ve verim üzerine etkisi belirlenmiştir. Ayrıca kullanılan yöntemlere bağlı toprak hacim ağırlığı, porozite ve penetrasyon dirençleri de saptanmıştır. Elde edilen verilere göre; tarla filiz çıkış derecesi GTİ, ATİ ve DE için sırasıyla %98, %85 ve %88; aynı sırlama ile ortalama çimlenme süresi 22.4, 23.5 ve 23.1 gün olarak belirlenmiştir. Yabancı ot gelişimi GTİ, ATİ ve DE yöntemleri için sırasıyla %15, %56 ve %29 olarak gerçekleşmiştir. Penetrasyon dirençleri, 0-80 cm toprak derinliğinde GTİ, ATİ ve DE 1.67, 1.84 ve 1.83 MPa olarak saptanmıştır. 0-30 cm toprak derinliğindeki hacim ağırlığı GTİ, ATİ ve DE için sırasıyla, 1.15, 1.22 ve 1.24 g cm-3; porozite ise aynı sıralamada %56.7, %53.7 ve %53.1 olarak belirlenmiştir. Ürün verimleri GTİ, ATİ ve DE yöntemleri için sırasıyla 161.7, 128.2 ve 181.7 kg da-1 olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak en fazla ürün verimi doğrudan ekim yönteminde gerçekleşirken en az ürün verimi azaltılmış toprak işleme yönteminde elde edilmiştir. Nohut üretiminde yörede doğrudan ekim yönteminin uygulanabilirliği teknik ve ekonomik olarak belirlenmiştir.

Investigation of Different Tillage and Seeding Methods in Chickpea Cultivation

The aim of this study was to examine the methods of traditional soil tillage (GTI), reduced tillage (ATI) and direct seeding (DE) in chickpea cultivation. The effect of used methods was examined on the degree of sprouting time, germination rate, weed growth and yield. Also soil porosity, bulk density, penetration resistance and weed growth were determined according to traditional soil tillage, reduced tillage and direct seeding methods. The most appropriate tillage and seeding methods of Usak province were determined by evaluating the data. According to the results; germination rate (TFCD) for GTI, ATI and DE were 98%, 85% and 87.7/88?%, respectively and also in same ordering, germination time (OCS) was recorded as 22.4, 23.5, and 23.1 days, respectively. Weed growing for GTI, ATI and DE were 15%, 56% ve 29%, respectively. Penetration resistances in the 0-80 cm soil depth for GTI, ATI and DE were 1.67, 1.84 and 1.83 MPa, respectively. Soil bulk density in 0-30 cm soil depth for GTI, ATI and DE were 1.15, 1.22 ve 1.24 g cm-3, respectively. Soil porosity for GTİ, ATİ and DE were determined as 56.7 %, 53.7% and 53.1.9% respectively. Yield for GTI, ATI and DE methods were obtained as 161.7, 128.2 and 181.7 kg da-1, respectively. While the maximum yield was found in the DE treatment, the least yield was found in the ATI treatment. It was found that direct seeding methods could be applicable for chickpea cultivation as technical end economic aspect in Usak province.
Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1304-9984
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2006
  • Yayıncı: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Sera Yetiştiriciliğinde Kirletici Faktörlerin Belirlenmesi: Denizli İli Örneği

Selman GÜZEY, ATILGAN ATILGAN

Bazı Arpa (Hordeum vulgare L.) Genotiplerinin Genetik Farklılığının RAPD ve ISSR Analizleri ile Belirlenmesi

MURAT OLGUN, ZEKİYE BUDAK BAŞÇİFTÇİ, N.Gözde AYTER, Metin TURAN, ONUR KOYUNCU, MURAT ARDIÇ, Güleray AGAR, ENGİN TAKIL

Yağ Gülü (Rosa damascena Mill.)'nün Çiçek Morfolojisi ve Polen Canlılığı Üzerine Bir Araştırma

SABRİ ERBAŞ, MEHMET ALAGÖZ, HASAN BAYDAR

Isparta İli Yalvaç İlçesi'nin Sosyo-Demografik Yapısı

HACER ÇELİK ATEŞ, DENİZ SARICA, Kaan ERÇELEBİ

Bazı Tıbbi ve Aromatik Bitkilerde Esansiyel Yağların Antimikrobiyal Aktivitelerinin Belirlenmesi

ESRA UÇAR SÖZMEN, ELİF ODABAŞ KÖSE, YAŞAR ÖZYİĞİT, KENAN TURGUT

Nohut Yetiştirirciliğinde Farklı Toprak İşleme ve Ekim Yöntemlerinin İncelenmesi

Murat KÜÇÜKALBAY, Davut AKBOLAT

Sera Isıtma Gereksiniminin Tahmininde Farklı Yaklaşımların İncelenmesi

BERNA KENDİRLİ

Mısırda Protein ve Yağ Oranının FT-NIR (Fourier Dönüşümlü Yakın Kızıl Ötesi Yansıma) Spektroskopisi Yöntemi ile Tespitinde Örnek Tipi ve Kemometrik Metodun Etkisi

CEM ÖMER EGESEL, FATİH KAHRIMAN, İsmail KAVDIR, NESLİHAN EKİNCİ, M. Burak BÜYÜKCAN

Isparta İli Yalvaç İlçesi’nin Sosyo-Demografik Yapısı

Hacer ÇELİK ATEŞ, Deniz SARICA, Kaan ERÇELEBİ

Isparta İlindeki Geleneksel ve Serbest Tip Ekmek Üreten Fırınların Teknik ve Ekonomik Yönden Değerlendirilmesi

HÜLYA GÜL, MEVLÜT GÜL, Bekir Stıkı ŞİRİKÇİ, SULTAN ACUN, FATMA HAYIT