Yağ Gülü (Rosa damascena Mill.)’nün Çiçek Morfolojisi ve Polen Canlılığı Üzerine Bir Araştırma

Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü’nde yürütülen bu araştırmada yağ gülü (Rosa damascena Mill.) polenlerinin çiçeklenme sezonu boyunca 3 farklı dönemde (çiçeklenme başı, çiçeklenme ortası ve çiçeklenme sonu), 2 farklı depolama sıcaklığında (4oC ve 25oC) ve 5 farklı depolama süresinde (3, 6, 9, 12 ve 15 gün) kimyasal (Safranin, IKI ve TTC) ve biyolojik (doymuş petri) testleri uygulanarak polen canlılığı ile hemasitometrik yöntemle anterde polen sayıları belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Yağ gülü çiçeklerinde çiçeklenme sezonu boyunca petal sayısı 29.3-33.0 adet, anter sayısı 86.4-89.6 adet, stigma sayısı 43.5-45.2 adet ve anterde polen sayısı 45.000-53.000 adet arasında değişmiştir. Uygulanan bütün kimyasal ve biyolojik canlılık testlerinde, çiçeklenme sezonu ilerledikçe anterde polen sayısı ve canlılık oranları azalmıştır. Her iki depolama sıcaklığında da depolama süresi uzadıkça polen canlılık oranları düşmüş, 4oC'de depolanan polenlerin canlılık oranları depolama süresi boyunca 25oC'de depolanan polenlere göre genelde daha yüksek olarak bulunmuştur. Çalışmada çiçeklenme zamanı ve depolama koşulları optimize edilerek polen canlılığının birkaç hafta sürdürülebileceği sonucuna varılmıştır.

A Research on Flower Morphology and Pollen Viabilty of Oil-bearing Rose (Rosa damascena Mill.)

This research was conducted to determine the effects of three flowering period (beginning flowering period, mid flowering period and end of flowering period), two storage temperature (+4oC and 25oC) and five storage time (3, 6, 9, 12 and 15 days) on pollen viability of oil-bearing rose (R. damascena Mill.) by using chemical (safranine, IKI and TTC) and biological (agar plate) tests at Suleyman Demirel University, Faculty of Agriculture, Department of Field Crops, Isparta, Turkey. The number of pollen per anther was also determined in the flowering periods by using hemacytometric method. During the flowering periods, petal number per flower was between 29.3 and 33.3, anther number per flower was between 86.4 and 89.6, stigma number per flower was between 43.2 and 45.2, and pollen number per anther was between 45.000 and 53.000. Poen number per anther and pollen viability measured by the chemical and biological tests decreased duration of flowering season. In both storage temperature, polen viability decreased when storagetime increases. The viability of pollen stored at 4 oC was generally higher than at 25 oC during storage time. Pollen viability may take several weeks by optimizing the flowering time and storage conditions.
Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1304-9984
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2006
  • Yayıncı: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Sera Yetiştiriciliğinde Kirletici Faktörlerin Belirlenmesi: Denizli İli Örneği

Selman GÜZEY, ATILGAN ATILGAN

Nohut Yetiştirirciliğinde Farklı Toprak İşleme ve Ekim Yöntemlerinin İncelenmesi

Murat KÜÇÜKALBAY, Davut AKBOLAT

Bazı Tıbbi ve Aromatik Bitkilerde Esansiyel Yağların Antimikrobiyal Aktivitelerinin Belirlenmesi

ESRA UÇAR SÖZMEN, ELİF ODABAŞ KÖSE, YAŞAR ÖZYİĞİT, KENAN TURGUT

Yağ Gülü (Rosa damascena Mill.)’nün Çiçek Morfolojisi ve Polen Canlılığı Üzerine Bir Araştırma

Sabri ERBAŞ, Mehmet ALAGÖZ, Hasan BAYDAR

Yağ Gülü (Rosa damascena Mill.)'nün Çiçek Morfolojisi ve Polen Canlılığı Üzerine Bir Araştırma

SABRİ ERBAŞ, MEHMET ALAGÖZ, HASAN BAYDAR

Mısırda Protein ve Yağ Oranının FT-NIR (Fourier Dönüşümlü Yakın Kızıl Ötesi Yansıma) Spektroskopisi Yöntemi ile Tespitinde Örnek Tipi ve Kemometrik Metodun Etkisi

CEM ÖMER EGESEL, FATİH KAHRIMAN, İsmail KAVDIR, NESLİHAN EKİNCİ, M. Burak BÜYÜKCAN

Isparta İli Yalvaç İlçesi’nin Sosyo-Demografik Yapısı

Hacer ÇELİK ATEŞ, Deniz SARICA, Kaan ERÇELEBİ

Sera Isıtma Gereksiniminin Tahmininde Farklı Yaklaşımların İncelenmesi

BERNA KENDİRLİ

Kütahya Simav İlçesi'nin Rekreasyonel Potansiyelinin Peyzaj Mimarlığı Açısından Değerlendirilmesi

AHMET ERKAN METİN, SEVGİ YILMAZ

Toprakta Bir Boyutlu Isı İletkenlik Denkleminin İncelenmesinde Benzerlik Teorisinin Uygulanması

İMANVERDİ EKBERLİ, COŞKUN GÜLSER, Amraklı MAMEDOV