Isparta İl Sınırları İçinde 1995-2003 Yılları Arasında Meydana Gelen Traktör ve Tarım İş Makineleri Kazalarının Değerlendirilmesi

Tarımsal üretim sırasında kullanılan başta traktör olmak üzere tarım makineleri çeşitli nedenlerle kaza yapmaktadırlar. Bu kazalar daha çok bir enerji makinesi olarak traktör ve traktörle çalıştırılan hareketli araçlarda meydana gelmektedir. Bu çalışmada Isparta il sınırları içinde 1995-2003 yılları arasında meydana gelmiş olan traktör kazalarının nedenleri, oluş biçimleri ve oluş yerleri gibi etkenler kaza raporlarına dayanılarak irdelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre; traktörler tarafından oluşturulan kazaların daha çok Isparta merkez ve devlet yolunda olduğu, kazaların tek veya çift araçlı olarak gerçekleştiği belirlenmiştir. Ayrıca kazalar en fazla; çarpışma (%57.6), devrilme (%35.8), yoldan çıkma (%4.4), yayaya çarpma (%1.1) ve araçtan düşme (%1.1) olarak gerçekleşmiştir. Kazalar sonucunda; yaralanma oranı %173 olurken ölüm oranı %38, ölümlü ve yaralanmalı birlikte oluşan kazalar ise %18 oranında gerçekleşmiştir.

The Evaluation of Tractor and Agricultural Equipment Accidents within the 1995-2003 years in Isparta Province

Different kinds of traffic accidents involving with mainly tractors and agricultural machineries with different reasons in agricultural production have been recorded. These accident occurred in tractors and non stationary machineries powered by tractors. In this study, the reasons for accident related with tractors were investigated based on the way and location of accident happening recorded in accident report in Isparta Province between years 1995 and 2003. Results showed that most of the tractor accident happened in state roads and center of Isparta province and they were single and multiple vehicle accident. Additionally, the type of accident reported was collision (%57.6), overturn crashes (%35.8), going off the road (%4.4), hitting a pedestrian (%1.1) and falling off moving vehicle (%1.1). These accident resulted in injury ratio (%173), death ratio (%38) and both injury and death ratio (%18).

___

  • Akbolat,D.,2007. İş Güvenliği. SDÜ.Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri Bölümü. (Basılmamış ders notları).
  • Aybek,A.,2007. Tarım Makineleri İle Çalışmada Oluşan İş Kazaları, Kaza Giderleri, Kazaların Önlenmesi ve Önemli Güvenlik Kuralları, http://ciftci.ksu.edu.tr/dokumanlar/tarimda_is_kazalari.html.
  • Doğan, H., 1992. Çukurova Bölgesinde Tarımsal Mekanizasyon İş Güvenliği Sorunları Üzerinde Bir Araştırma . (Yüksek Lisans Tezi) Ç.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makineleri Anabilim Dalı, 54 S., Adana.
  • Doğan, H., 1991. Tarımsal Mekanizasyon ve İş Güvenliği, Ç.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı Bölüm Seminerleri (Yayınlanmamış), 15 S, Adana.
  • Müngen, M.U., 1993. Türkiye'deki İnşaat İş Kazalarının İncelenmesi ve İş Güvenliği Sorunu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İnceleme ve Araştırmalar), S 25-47, Ankara
  • Peker,A.,Özkan,A.,1994.1973-1993 yılları arasında Karaman yöresinde meydana gelen traktör ve tarım iş makineleri kazalarının değerlendirilmesi. Tarımsal mekanizasyon 15. ulusal kongresi bildiri kitabı s(476-484) Antalya.
  • Samulis, J.R.,Burlington County Agricultural Agent. http://njaes.rutgers.edu/farmsafety/news/FARMSAFETYNEWS902.pdf
  • Tezer, E., Sabancı, A., 1997. Tarımsal Mekanizasyon I. Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Genel Yayın No: 44. 166 S, Adana