LUDWIG VAN BEETHOVEN’IN OP. 11 ÜÇLÜ’SÜ ÜZERİNE İNCELEMELER VE KLARNET İCRACILARI İÇİN ÖNERİLER

Bu çalışma, Alman besteci Ludwig van Beethoven’ın klarnet/keman, viyolonsel ve piyano için “Op. 11 Si bemol Majör Üçlü” başlıklı eserini incelemektedir. Çalışma ağırlıklı olarak grup içinde klarnetin rolüne odaklanmakta ve klarnet icracısının eser içindeki performans tekniğini ve yorumunu geliştirmesi ve aynı zamanda grubun beraberliği için önerilerde bulunmaktadır. Bu doğrultuda amaç, müzisyenlerin ve müzik eğitimi gören öğrencilerin yapılan bu incelemeler ışığında eseri doğru bir şekilde seslendirmelerine yardımcı olabilmektir. Beethoven Op. 11, Üçlü’yü, klarnet virtüözü Joseph Beer’in isteği üzerine bestelemiş ve eseri 1798 yılının ilk yarısında tamamlanmıştır. Günümüzde, müzisyenler ve müzik eğitimi gören öğrenciler, oda müziği eğitim repertuvarının en önemli eserleri arasında yer alan bu eseri sıklıkla konserlerde icra etmekte ve çalışmaktadırlar. Bu çalışma, ilk olarak Beethoven’ın yaşamı ve müzikal kimliği hakkında genel bilgiler vermekte ve bestecinin klarnetli yapıtları ile 19. yüzyıldaki diğer bestecilerin benzer türdeki eserlerine kısaca değinmektedir. Daha sonra, eser üzerinde yapılan incelemeler doğrultusunda, hem enstrümanların birliktelikleri açısından hem de klarnet çalıcılığında teknik açıdan zorluk oluşturabilecek yerleri ve bu zorlukları azaltmaya yönelik önerileri ortaya koymaktadır. Bu çalışma, günümüz ve gelecek kuşak müzisyenlerinin, eğitimcilerinin, klarnet, viyolonsel ve piyano icracılarının Beethoven’ı tanımalarına ve konu üzerinde daha anlaşılır bir görüş sağlayarak yorum kalitelerini artırmalarına yardımcı olacaktır.

EXAMINATIONS ON LUDWIG VAN BEETHOVEN’S TRIO, OP. 11 AND SUGGESTIONS FOR CLARINET PLAYERS

This study examines the Trio, Op. 11 for clarinet, cello and piano in Bb Major by German composer Ludwig van Beethoven. It mainly focuses on the role of the clarinet within the ensemble and offers suggestions for improving performance technique and interpretation of the clarinet player, as well as togetherness of the ensemble. The aim is to help musicians and music students perform the work in a correct manner, in the light of these examinations. Beethoven composed the Trio, Op.11 upon the request of clarinet virtuoso Joseph Beer and completed it in the first half of 1789. Today, musicians and music students frequently perform and study this work, which is among the most important works of clarinet chamber music education repertoire. This study, first of all, introduces general information on Beethoven’s life and musical identity, and shortly touches upon his works with clarinet, along with similar works of other composers in the 19th century. Then, in the light of examinations on the Trio, Op. 11, it determines the sections that may create technical difficulties in clarinet performance, as well as difficulties for ensemble playing, and makes suggestions to overcome these difficulties. This study would help current and future generation musicians, educators, pianists, clarinet and cello players to learn about Beethoven and to improve quality of their interpretation by providing a more comprehensible view on the subject.

___

  • Aktüze, İ. (2013). Müziği Okumak. (Cilt 1). İstanbul: Pan Yayıncılık.
  • Beethoven, L. Van. (1864). Ludwig van Beethoven Trio für Pianoforte, Clarinette oder Violine und Violoncell. Op. 11. B dur. (Serie 11, Nr. 89). Leipzig: Breitkopf und Härtel.
  • Beethoven L. van. (1983). Complete Piano Concertos in Full Score. New York: Dover Publications.
  • British Library, (2009). http://www.bl.uk/onlinegallery/onlineex/musicmanu/beethoven/index.html (Accessed on: 01.10.2019).
  • Greenberg, R. (2009). The String Quartets of Beethoven. Chantilly, Virginia: The Great Courses Teaching Company.
  • Hoeprich, E. (2008). The Clarinet. New Haven and London: Yale University Press.
  • İlyasoğlu, E. (2001). Zaman İçinde Müzik. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
  • Karlıdağ, M. S. (2019). Ludwig van Beethoven’in Op. 5 No. 1 ve Op. 102 No. 2 Viyolonsel – Piyano Sonatları’nın Sonat Formunun Gelişimi Bakımından Karşılaştırılarak
  • Tarihsel, Teknik ve Yapısal Açılardan İncelenmesi. (Yayımlanmamış Sanatta Yeterlik Tezi). İstanbul Üniversitesi/Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Keefe, S. P. (2009). The Cambridge History of Eighteenth-Century Music. Cambridge: Cambridge University Press.
  • Lederer, V. (2012). Beethoven’s Chamber Music: A Listener’s Guide. United States, Milwaukee: Hal Leonard Corporation.
  • Lockwood, L. (1992). Beethoven: Studies in the Creative Process. Cambridge, Massachusetts, and London, England: Harvard University Press
  • O’Grady, T. (2013). Beethoven’s Early Chamber Music: A Listening Guide. Smashwords Edition.
  • Pamir, L. (2000). Müzikte Geniş Soluklar. İstanbul: Boyut Yayıncılık.
  • Pino, D. (1980). The Clarinet and Clarinet Playing. New York: Dover Publications, inc.
  • Rendall, F. G. (1957). The Clarinet. London: Published by Ernest Benn Limited.
  • Rice, A. R. (2017). Notes For Clarinetists A Guide to the Repertoire. New York: Oxford University Press.
  • Say, A. (1994). Müzik Tarihi. Ankara: Müzik Ansiklopedisi Yayınları.
  • Selanik, C. (2010). Müzik Sanatının Tarihsel Serüveni. İstanbul: Doruk Yayıncılık.
  • Watson, A. (2010). Beethoven’s Chamber Music in Context. Woodbridge: The Boydell Press.
  • Yalçınkaya, B. (2010). Ludwig van Beethoven Op. 11 Klarinet, Viyolonsel ve Piyano için Trio, Claude Debussy Premiére Rhapsodie, Igor Stravinski 3 Parça ve Carl Nielsen
  • Fantasy’nin Klarinet Edebiyatı’ndaki Yerlerinin İncelenmesi. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi/Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.