BİYOGRAFİYİ ÖYKÜLEŞTİRME YÖNTEMİ VE ÖĞRETMEN ADAYLARININ BİYOGRAFİYİ ÖYKÜLEŞTİRME YÖNTEMİ UYGULAMALARINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ

Araştırmanın amacı, Türk Edebiyatı tarihinde iz bırakmış şahsiyetlerin biyografilerinin öğretiminde Biyografiyi Öyküleştirme Yöntemini uygulamak, öğretmen adaylarının bu yöntemin etkililiğine ilişkin görüşlerini incelemektir. Çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Biyografiyi Öyküleştirme Yöntemi uygulamalarına ilişkin öğretmen adaylarının görüşlerini almak için araştırmacılar tarafından geliştirilen Yarı Yapılandırılmış Görüş Bildirim Formu (YYGBF) kullanılmıştır. YYGBF ile toplanan verilerin analizinde nitel veri analiz tekniklerinden “içerik analizi” yapılmıştır.Araştırmanın sonucunda çalışma grubunda yer alan ve  uygulamalara ilişkin görüş belirten öğretmen adaylarının neredeyse tamamı; biyografi öğreniminde “Biyografiyi Öyküleştirme Yöntemi”nin önemli avantajlar sağladığını ( kalıcı öğrenme, mizah sayesinde derse ilgi, şairin özel hayatı hakkında bilgi edinme, dönemin sosyal yaşamı hakkında bilgi edinme, topluluk önünde etkili konuşma, yazı yazma becerisi kazanma vb.), araştırmada motivasyonlarını olumsuz etkileyecek önemli bir durum yaşamadıklarını, diğer ders ve konularda da benzer uygulamalar yapmak istediklerini aktarmışlardır. Öğretmen adaylarının büyük çoğunluğu uygulamalarla ilgili memnuniyetlerini belirtmekle birlikte, daha etkili ve kalıcı öğrenmeler için çeşitli önerilerde bulundukları sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmen adaylarının, uygulamalardan daha olumlu sonuçlar alabilmek için; “görsel işitsel materyaller kullanılabilir, edebi kişiliğe ve eserlere daha geniş yer verilebilir, grup çalışmasına başvurulabilir, detaylara daha çok yer verilebilir, şarkılarla sunumlar desteklenebilir, biyografiler drama-rol oynama teknikleriyle canlandırılabilir, eski kelimeler yerine güncel kelimeler tercih edilebilir, konuya uygun fon müziğiyle desteklenebilir,” şeklinde önerilerde bulundukları anlaşılmıştır.

___

  • Cohen, L., Manion, L., & Morrison, K. (2007). Research methods in education (6th ed.). New York, NY: Routledge İsen, M. (2006). Şair Biyografileri: Tezkireler. Türk Edebiyatı Tarihi 2 (ed. Talat Sait Halman vd.), T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları, İstanbul. Masaad, S. A., (1982). Türk Edebiyatında siyerler ve İbn Hişâm’ın Siyer’inin Türkçe Tercümesi. Ankara Üniversitesi, İlahiyat Fakültesi, doktora tezi, Pala, İ. (1997). Şâirlerin Dilinden. Ötüken Yayınları, İstanbul. Pala, İ. (1998). Kudemanın Kırk Atlısı. Ötüken Yayınları, İstanbul. Strauss, A., & Corbin, J. (1998). Basics of qualitative research: Techniques and procedures for developing grounded theory (2nd ed.). Thousand Oaks, London, New Delhi: Sage Publications. Tavşancıl, E., & Aslan, E. (2001). İçerik analizi ve uygulama örnekleri. Epsilon Yayınları: İstanbul.