Citrillus lanatus var. lanatus ve Citrillus lanatus var. cidroides Kaynaklı Karpuzlarda Arbiscular Mikorizal Fungus (AMF) Uygulamalarının Tuzlu Toprak Koşullarında Fide Gelişimine Etkileri

 Bu çalışma Citrillus lanatus var. lanatus ve Citrillus lanatus var. cidroides kaynaklı iki karpuz genotipinde tuzlu toprak koşullarında Arbusküler Mycorrhizal Fungi (AMF) uygulamalarının fide döneminde bitki gelişimine etkilerini araştırmak amacıyla 2016 yılında Selçuk Üniversitesinin Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü iklim odalarında yürütülmüştür. Denemede tohum ekimi ile beraber  (Glomus mosseae, Glomus intraradices ve Glomus margarita) ırkları uygulanmış, fideler ortalama üç gerçek yapraklı dönemine geldiğinde 300 mM NaCl uygulaması yapılmıştır. NaCl uygulamasından 14 gün sonra fidelerde sürgün uzunluğu (mm), kök uzunluğu (mm), sürgün yaş ağırlığı (g/fide), kök yaş ağırlığı (g/fide), sürgün kuru ağırlığı (g/fide), kök kuru ağırlığı (g/fide), yaprak sayısı (adet/fide), kök boğazın çapı (mm) ve tuza tolerans yüzdesi ölçüm ve gözlemleri yapılmıştır. Deneme sonuçlarına bakıldığında genel olarak Citrillus lanatus var. cidroides’ un tuzlu toprak koşullarında daha iyi gelişme göstermiştir. G. mosseae ırkı AMF ̕de değerlerine göre tuzlu koşullarda fide gelişimine daha olumlu etkiler yaptığı görülmektedir. Sonuç olarak tuzlu toprak koşullarında bitki gelişimi üzerine uygulanan AMF ırkı ve uygun varyete AMF ırkı kombinasyonlarının etkinliği ortaya çıkmaktadır. Çalışmamızda 300 mM NaCl koşullarında Citrillus lanatus var. cidroides’ G. mosseae AMF uygulamasının değerlerinden daha olumlu sonuç verdiği görülmektedir.  

___

  • Türkmen, Ö., Şensoy, S., Demir, S. ve Erdinc, C., 2008, Effects of two different AMF species on growth and nutrient content of pepper seedlings grown under moderate salt stress, African Journal of Biotechnology, 7 (4).