STRATEJİK İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNİN KURUMSAL PERFORMANSA ETKİSİ: İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ’NDE BİR UYGULAMA1

Küreselleşmenin ekonomik boyutunda, işgücünün yapısal olarak farklılaşması ve entelektüel sermaye unsuru olarak bilgi işçilerinin oluşması insan kaynakları uygulamalarının farklılaşmasına neden olmaktadır. Günümüzde yapılan işler, gerek süreç gerekse içerik olarak, eskiye göre büyük farklılık göstermektedir. Çalışanların geçmişe kıyasla daha fazla bilgi ve uzmanlık sahibi olmaları gerektirmektedir. Birçok işletmenin başarısının temelinde insan sermeyesinin etkin, etkili ve verimli kullanılması bulunmaktadır. Yönetimde insan faktörünün bu denli önem kazanması insan kaynakları yönetimi kavramı ve uygulamalarını da etkilemiştir. İnsan kaynakları yönetimi etkinlikleri firmalar için stratejik önem kazanmıştır. İnsan kaynakları yönetiminin stratejik öneminin vurgulanmasının önemli sebeplerinden biri de, ürettiği farklı ve değerli bilgiyle rekabet avantajı sağlayan başat unsurun insan olmasıdır. Kaynak olarak insan değişkeni, işletmeye uzun dönemli bir rekabet avantajı sağlayan en önemli unsurlardan biridir. Bu çalışmada, stratejik insan kaynakları yönetimi kavramsal açıdan ele alınarak, stratejik insan kaynakları yönetiminin kurumsal performans üzerindeki etkilerini belirlemek amaçlanmıştır. Bu amaçlara ulaşabilmek için İstanbul Üniversitesi'nde anket çalışması yapılmıştır. Stratejik insan kaynakları yönetiminin ve alt boyutlarının, kurumsal performansı nasıl etkilediği analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda stratejik insan kaynakları yönetimi sürecinin; kurumsal performans politikalarını ve kurumsal performans rekabeti ile pozitif yönlü bir etkiye sahip oldukları belirlenmiştir

THE EFFECT OF STRATEGIC HUMAN RESOURCES MANAGEMENT ON THE CORPORATE PERFORMANCE: AN APPLICATION AT ISTANBUL UNIVERSITY

As the economical dimension of globalization, the differantiation of workforce structure and creation of knowledge workers as a factor of intellectual capital leads to the creation of differentiated human resources practices. Contrast to the past, the activities done at today’s workplace are changes according to the context and processes. Employees are needed to be able to gain more knowledge and expertise among their work statement. In today’s world, the basis of the success of many businesses are related with the effective, efficient and productive usage of human capital. As the rise of the importance of human factor for managment practices affected the concept and implementation of human resource maangement activities. Human Resources Management practices has gained importance as a strategic activity for all organizations. One of the most important reason to emphasize the strategic importance of human resources management, with different and valuable information created, that can provide a competitive advantage is the human factor. As a resource factor for organizations; human variable is one of the fact that can provide competitive advantage. In this study, strategic human resource management is analysed conceptually and the effects of strategic human resource management on organizational performance has been considered. To achieve these aims, a survey was conducted at the İstanbul University. Strategic human resources management and its sub-dimensions, analyzed among the effects on corporate performance. As a result of the analysis, the process of strategic human resources management was found to have a positive effect on corporate performance policies and corporate performance competition

___

  • Bayat, B. C. (2009) “İnsan Kaynakları Yönetiminin Stratejik Niteliği”, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 10/3.
  • Delery E.,John ve Doty, D.Harold,C. (1996) “Modes of Theorizing in Strategic Human Resource Management: Test of Universalistic Contingency, and Configurational Performance Predictions”, The Academy of Management Journal, 39(4).
  • Hagedoorn, J. ve Cloodt, M., (2003) “Measuring İnnovative Performance: Is There an Advantage in Using Multiple İndicators?”, Research Policy, 32, 1365-1379.
  • Keçecioğlu, T., Ayyıldız, A. Nazlı,C. (2009) “ İnsan Kaynakları Yönetiminden Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimine Dönüşüm”, Ege Akademik Bakış/Ege Academic Review, 9(4).
  • Patrich, M.W. ve Gary C. McMahan.C. (1992) “ Theoretical Perspectivefor Strategic Human Resource Management”, Journal of Management, Vol. 18, No. 2.
  • Schuler, R. S. (1992) “Strategic Human Resources Management: Linking the People with the Strategic Needs of the Business”, Organizational Dynamics, 21(1), 18-32.
  • Tınaz, P.(1999) “Performans Değerleme Sistemlerinin Önemi ve Türkiye’deki Uygulamalarına İlişkin Bir İnceleme”, Celal Bayar Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Sayı:5, 389-406.
  • Yavan, Ö. (2012) “Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimi ve Firma Performansı”, Akademik Bakış Dergisi, Celalabat, Kırgızistan, 1-20.
  • Yelboğa, A. (2006) “Kişilik Özellikleri ve İş Performansı Arasındaki İlişkinin İncelenmesi: İş, Güç” Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi, 8(2), 196-211.
  • Akgemci, T. (2008) “Stratejik Yönetim”, Ankara: Gazi Kitapevi, Yenilenmiş 2. Baskı.
  • Aykaç, B. (1999) “İnsan Kaynakları Yönetimi ve İnsan Kaynaklarının Stratejik Planlanması”, Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Büyüköztürk, Ş. (2006) “Sosyal Bilimler için Veri Analizi El Kitabı”, Ankara: Pagem A Yayıncılık.
  • Eren E.(2006) “Stratejik Yönetim”, Eskişehir: Anadolu Üniversitesi AÖF Yayınları.
  • Ferecov, R. (2011) “ İnsan Kaynakları Yönetiminde Performans Değerleme Ve Uygulama”, 1. Baskı: Qafqaz Üniversitesi Yayınları, Aralık.
  • Fidan, Y.C. (1998) “İşletme Vizyonu ve Stratejisi”, Yönetim ve Organizasyon Seminer Notları KTO Yönetici Eğitim Merkezi Yayınları.
  • Şen, E. (2017) “Kurumsallaşma ve Kurumsal Yönetişim”, İstanbul: Beta Yayınevi.
  • Şen, E. (2017) “Genel İşletme”, İzzet Gümüş (Ed.). “2. Bölüm, Yönetim ve Strateji”. (s.34-79). İstanbul: İstanbul Gelişim Üniversitesi Yayınları.
  • Bolat M. (2015) “İşletmelerde Demokratik Yönetim Anlayışının İnovasyon ve Firma Performansı Üzerine Etkisi: İstanbul Avrupa Yakası Lojistik İşletmeleri Üzerine Bir Uygulama”, İstanbul Gelişim Üniversitesi, İstanbul.
  • Cingöz, A. (2011) “ Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimi Ve Stratejik İnsan kaynakları Yönetiminin Örgütsel Performans Ve iç Girişimcilik (Girişimsel Performans) Üzerindeki Etkileri: Kayseri İmalat Sanayinde Bir Araştırma”, Erciyes Üniversitesi, Kayseri.
  • Uysal, G. (2005) “ İnsan Kaynakları Uygulamaları ve Örgütsel Bağlılık İlişkisi Üzerine Bir Araştırma”, (Yayımlanmamış Doktora Tezi) Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.