Cinsiyetin girişimcilik özellikleri üzerine etkisi: Erkek girişimcilik ve kadın girişimciliğin karşılaştırmalı analizi

Girişimciliği etkileyen birçok çevresel faktör olduğu gibi bu faktörlerden biri de cinsiyettir.Çalışmanın amacı girişimcilik özelliklerinde cinsiyete göre bir farklılaşma olup olmadığını tespitetmektir. Bu kapsamda çalışmada girişimcilik özelliklerini ölçen bir anket formu kullanılmış ve buşekilde elde edilen veriler analiz edilerek sonuçlar ortaya konulmuştur. Çalışmanın sonucuna göreçalışmanın örnekleminde yer alan kadın ve erkek girişimcilerin bazı özellikleri benzeştiği, bazıözelliklerinde farklılaştığı görülmektedir. Çalışmada girişimcilik risk alma, vizyon, yüksek başarıgüdüsü ve iletişim becerisi cinsiyetlere göre farlılaşmadığı görülmektedir. Ancak girişimciliközelliklerinden özgüven, belirsizliğe karşı tolerans, bağımsızlık, fırsatları değerlendirme, yenilikçilik,kararlılık, liderlik yönü ve içsel kontrol özelliklerinde cinsiyet açısından anlamlı farklılıklar bulunduğu görülmektedir.

Gender effect on entrepreneurship profile: A comparative analysis of male and female entrepreneurship

As entrepreneurship is effected by a lot of enviromental factors, gender is one of this factors.The aim of this study, identify whether there is a differentiation about entrepreneurship featuresaccording to gender or not. In this context, the survey form that measure entrepreneurship features isused in study. In this manner, the obtaining datas are analyzed and results are exposed. According tothe result of this study; it is seen that male and female entrepreneu rs' some features are similar andsome of these are different in study sample. It is understood that taking risk, vision, high achievementmotivation and communication skill which are related to entrepreneurship features did not differ bygender. On the other hand, it is seen that significant differences were found in terms of gender about some entrepreneurship features which are selfconfidence, tolerance to uncertainty, independence,evaluation of opportunities, innovation, stability, leadership direction and internal controlspecifications.

___

  • Akehursta G., Simarrob E. Ve Masturb A. (2012) “Küçük Hizmet Firmalarında Kadın Girişimciliği: Motivasyonları, Engelleri Ve Performans”, The Service Industries Journal, 32, (15):2489–2505
  • Bilge, H., ve Bal, V. (2012) “Girişimcilik Eğilimi: Celal Bayar Üniversitesi Öğrencileri Üzerine Bir Araştırma”. Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2012/2, (16):131 - 148.
  • Bozkurt, Ç. Ö. (2011) “Dünyada Ve Türkiye’de Girişimcilik Eğitimi Başarılı Girişimciler Ve Öğretim Üyelerinden Öneriler”, Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Bozkur, Ç. Ö., Alparslan, A. M. (2013) “Girişimcilerde Bulunmasi Gereken Özellikler İle Girişimcilik Eğitimi: Girişimci Ve Öğrenci Görüşleri”, Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi, 8(1): 7 - 27.
  • Burduş, E. (2010) “Fundamentals of Entrepreneurship”, Review Of International Comparative Management, 11(1): 35 .
  • Freeman, S. ve Varey, J. R. (1997) “He Effects Of Entrepreneur Characterıstıcs And Genderbased Management And Communıcatıon Styles From An Internal Marketıng Perspectıve”, Wıthın Both A Small And Large Busıness Envıronment Marketing Education Review, 7( 3):75 -8.5
  • Gorjı, M. B. ve Rahimian, P. (2011) “The Study Of Barrıers To Entrepreneurshıp In Men And Women Australian”, Journal O F Busiss And Management Research,1(9):3 1 -3 6.
  • Henry, C. , Hıll, F., & Leitch, C. (2003) “Entrepreneurship Education And Training”, England: Ashgate Publishing Ltd.
  • Izedonmi, F. ve Okafar, C. (2005) “Assessment Of The Entrepreneurial Characteristic And Intentions Among”, Academic Ife Psycholog, 16(2):153- 168.
  • İşcan, Ö. ve Kaygın, F. (2011) “Potansiyel Girişimciler Olarak Üniversite Öğrencilerinin Girişimcilik Eğilimlerini Belirlemeye Yönelik Bir Araştırma”, Organizasyon Ve Yönetim Bilimleri Dergisi, (2):275 -286.
  • Kaya, D. , Güzel; D., Çubukçu, B. (2011) “Üniversite Öğrencilerinin Girişimcilik Eğilimlerinin Araştırılması: Atatürk Üniversitesinde Bir Araştırma”, Kafkas Üniversitesi İibf Dergisi, 1(2), 77- 89.
  • Kayalar, M. ve Ömürbek N. (2007) “Girişimci Adaylarının Risk Almaya Yatkınlık Özelliğinin Cinsiyet Bağlamında İncelenmesi”, İktisadi Ve İdari Bilimler Dergisi, 21(1):185- 200 .
  • Kılıç, R., Keklik, B. ve Çalı, N. (2012) “Üniversite Öğrencilerinin Girişimcilik Eğilimleri Üzerine Bir Araştırma: Bandırma İİBF İşletme Bölümü Örneği”, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 17(2):423- 435.
  • Macko, A. ve Tyszka, T. (2000) “Entrepreneurship And Risk Taking, Applied Psychology”, 58( 3): 469- 487.
  • Napier, H. A., Rivers, N. O., Wagner, W. S. ve Napier J. B. (2006) “Creating A Winning E - Business”. (2rd. Ed.). Usa :Cengage Learning,
  • Palaz, S. ve Turgut, B. (2009) “Kadın Girişimcilerin Kişisel Ve İş Yaşamına İlişkin Özellikleri, Motivasyonları Ve Beklentileri Üzerine Bir Araştırma: Bandırma Örneği”, Girişimcilik Ve Kalkınma Dergisi, 4(1):99- 115.
  • Rao, Veena; A. Venkatachalm; Joshı, H.G. (2013) “A Study On Entrepreneurial Characteristics And Success Of Women Entrepreneurs Operating Fashion And Apparel Business”, Asian Journal Of Management Sciences And Education, 2(2): 136 -147.
  • Stefanovic, S. ve Stosic D. (2012) “Specıfıcs And Challenges Of Female Entrepreneurshıp; Unıversıty Of Nis Faculty Of Economıcs”, Economıc Themes, 50(3): 327 -343.
  • Yordanova, I. D. (2011) “The Effects Of Gender On Entrepreneurship İn Bulgaria:An Empirical Stud, International Journal Of Management, 2(1): 289 -305.
  • Zhang, Z., Zyphur J. M., Narayanan, J., Arvey, D. R., Chaturvedi, S., Avolio, J. B., Licht enstein, P., Larsson, G. (2009) “The Genetic Basis Of Entrepreneurship: Effects Of Gender And Personality”, Organizational Behavior And Human Decision Processes, 110: 93 –107.
Yönetim ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi-Cover
  • ISSN: 2148-029X
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi İ.İ.B.F.