Yerel girişimcilik dinamikleri: Adapazarı'nda mobilyacılık sektörünün sözlü tarih yöntemiyle anlaşılması

Ekonomik yapı içinde oldukça önemli bir yere sahip olan küçük işletmeler ve yerel girişimcilik giderek daha fazla incelenen bir konu haline gelmiştir. Bu konudaki çalışmalarda özellikle girişimcileri etkileyen ‘itici ve çekici’ faktörler belirlenmeye çalışılmış ve imalat sektörü öncelikli olarak ele alınmıştır. Bu çalışmada da Sakarya ilindeki mobilyacılık sektöründeki yerel girişimcilerin, nasıl başladıkları ve daha sonra nasıl bir örgütlenme süreci izlediklerinin nitel araştırma yöntemleri yardımıyla anlaşılması amaçlanmıştır. Adapazarı mobilyacılık sektöründe faaliyette bulunan yerel girişimcilerin, girişimcilik süreçlerinde, dinamik olarak çekici faktörlerden ziyade, itici faktörlerden etkilendikleri ve girişimlerin oluşmasında bu etkenlerin ön planda olduğu yapılan bu çalışmayla ortaya konulmuştur. Ayrıca yatırım tercihlerinin ana sebebi yalnızca Sakarya’lı olmaları ve burada yaşıyor olmalarından kaynaklanmaktadır.

Loval entrepreneurship dynamics: Understanding the furniture industry in Adapazarı with oral history method

Small organisations and local entrepreneurship, that have a very important place in the economical structure, became an icreasingly examined subject. In the sudies abothese subjects, the ‘driving and attractive’ factors that affect especially the entrepreneurs are tried to be determeined and initially the manufacturing sector is examined. And in this study it is aimed to understand how the local entrepreneurs in the furniture? Sector in Sakarya started and then how they organized and qualitative research methods are used for this. With this study it is exposed that the local entrepreneurs, that operate in Adapazarı furniture sector, are affeced by the driving factors rather than the attractive factors in their entrepreneurship process and these factor are initial in the formation of the entrepreneurs. Also the basic reason for the investment preference is only that they are from Sakarya and they live in Sakarya.

___

  • Altunışık, R., Coşkun, R., Yıldırım, E. ve Bayraktaroğlu, S., Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri (5. Baskı, Adapazarı: Sakarya Kitabevi, 2007).
  • ATSO (Adapazarı Ticaret ve Sanayi Odası), Sakarya İli 2002 İktisadi Raporu. (Adapazarı: ATSO, 2003).
  • Carson, P. P. ve Carson, K. D., ‘Theoretically Grounding Management History as a Relevant and Valuable Form of Knowledge’ Journal of Management History, No. 4(1), 1998, ss. 29-42.
  • Glancey, K., Greig, M. ve Pettigrew, M.. ‘Entrepreneurial Dynamics in Small Business Service Firms’ International Journal of Entrepreneurial Behaviour & Research, No. 4(3), 1998, ss. 249-268.
  • Henkinson, A., D. Bartlett, ve B. Ducheneaut, ‘The Key Factors in the Small Profiles of Small-Medium Enterprise Owner-Managers that Influence Business Performance: The UK (Rennes) SME Survey 1995-1997 An International Research Project UK Survey’ International Journal of Entrepreneurial Behaviours & Research, No. 3 (3), 1997.
  • Hodgetts, R. M. ve Kuratko, D. F., Effective Small Business Management (5th edition, Fort Worth: Dryden Press, 1995).
  • Miles, R. E. ve Snow, C. C.. Fit, Failure and the Hall of Fame: How Companies Succeed or Fail (New York: The Free Press, 1994).
  • Mitchell, R. K., ‘Oral History and Expert Scripts: Demistifying the Entrepreneurial Experience’ Journal of Management History, No. 2(3), 1996, ss.50-67.
  • Osborne, R. L., ‘The Essence of Entrepreneurial Success’ Management Decision, No. 33(7), 1995, ss.4-9.
  • Yin, R.. Case Study Research (Newbury Park, CA: Sage, 1994).
  • Yeniçeri, B.. Mobilya Sektörü Dış Pazar Araştırması (Ankara: T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüt Merkezi, 2002).
Yönetim Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1304-5318
  • Başlangıç: 2003
  • Yayıncı: Yönetim Bilimleri Dergisi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Yerel girişimcilik dinamikleri: Adapazarı'nda mobilyacılık sektörünün sözlü tarih yöntemiyle anlaşılması

Yasemin ÖZDEMİR, Serkan BAYRAKTAROĞLU

Aile işletmelerinin yaşamlarını sürdürebilmesinde sonraki kuşakların duygusal sahiplik algılamasının rolü ve önemi -Türkiye'deki kıdemli işletmeler üzerinde bir araştırma-

Erdal AYDIN, Nazan YELKİKALAN

Esnek Çalışmanın İşgücü Maliyetlerine ve Rekabet Gücüne Etkisi: Tekstil Sektöründe Bir Uygulama

Hakan ÇELENK, Metin ATMACA

Stratejik Bir Yönetim Yaklaşımı Olan Dengeli Başarı Göstergesi (Balanced Scorecard)’nin Türkiye’nin En Büyük 500 Firmasına Uygulanması

Mustafa BEKMEZCİ

Stratejik bir yönetim yaklaşımı olan dengeli başarı göstergesi (balanced scorecard)'nin Türkiye'nin en büyük 500 firmasına uygulanması

Mustafa BEKMEZCİ

Aile İşletmelerinin Yaşamlarını Sürdürebilmesinde Sonraki Kuşakların Duygusal Sahiplik Algılamasının Rolü ve Önemi-Türkiye’deki Kıdemli İşletmeler Üzerinde Bir Araştırma-

Nazan YELKİKALAN, Erdal AYDIN

Croatian Tourism Offer In The War And After War Period

Jasmina GRZINIC

Algılanan Örgütsel Güven ile İş Güvencesi Arasındaki İlişkiye Yönelik Bir Araştırma

İşıl Ö. ÇITIR, Ersin KAVİ

5901 Sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’na Göre Türk Vatandaşlığının Kazanılması

Şeniz Anbarli BOZATAY

ÇİN’İN AVRASYA STRATEJİSİ Barış ADIBELLİ, İstanbul: IQ Kültür Sanat Yayıncılık, Birinci Baskı, 2007, 304 sayfa, ISBN: 978-975-255-163-3, Yayıncı Adresi: Alemdar mah. Ticarethane Sokak, Fetih Han, No:33/47 Cağaloğlu, İSTANBUL.

Cemre PEKCAN