YAVAŞ YÖNETİM: ÖZGÜN BİR ÖLÇME ARACI GELİŞTİRME

Yavaş hareket, özellikle son yıllarda sosyal bilimlerin önemli bir uygulama alanı olmaya başlamıştır. Bu alanda yavaş yemek, yavaş şehir, yavaş tıp, yavaş yaşam, yavaş seyahat, yavaş trafik, yavaş turizm gibi çeşitli akımlar ortaya çıkmıştır. Ancak literatürdeki çalışmalar incelendiğinde, yavaş hareket akımının işletme yönetimine entegrasyonunu esas alan herhangi bir araştırmaya rastlanmamıştır. Bu araştırmanın amacı, yönetim felsefesinde yavaş hareket odaklı kavramsal bir çerçeve oluşturarak yavaş yönetim olgusunu ölçebilecek özgün bir ölçme aracı geliştirmek ve turizm sektöründe örnek bir uygulamasını yapmaktır. Bu bakış açısıyla yavaş hareket akımına ve yönetim felsefesi konseptine ilişkin bir literatür taraması yapılmış, bu tarama sonucunda madde havuzu oluşturulmuş ve turizm sektörü örnek uygulaması yapılmıştır. Örnek uygulamaya ilişkin evren, Konya il merkezinde bulunan 5 ve 4 yıldızlı turizm işletme belgeli otellerin çalışanlarıdır (N= 688). Verilerin toplanmasında yüz yüze görüşme yöntemiyle uygulanan anket tekniği kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini ise, basit tesadüfi örnekleme yöntemine göre bu otellerdeki 296 çalışan oluşturmaktadır. Anketlerden elde edilen verilerin faktör analizine uygun olup olmadığını test edebilmek için yapı geçerliliği testleri yapılmış ve verilerin faktör analizi için uygun olduğu tespit edilmiştir. Sonrasında verilere açımlayıcı faktör analizi uygulanmış ve 8 boyuta ayrıldığı görülmüştür. Bu boyutlar sırasıyla iletişim, etkili karar alma, yenilikçilik ve yaratıcılık, insan, tam katılım, güç mesafesi, stratejik bakış açısı, çalışma ortamı ve güven olarak etiketlendirilmiştir. Maddelere karşılık gelen faktör yüklerinde herhangi bir problemle karşılaşılmamıştır. Doğrulayıcı faktör analizi sonuçları, açımlayıcı faktör analizi sonuçlarını desteklemiş ve ölçeğin geçerliliğini teyit etmiştir. Korelasyon değerleri incelendiğinde faktörler arasında olumlu ve anlamlı düzeyde ilişki tespit edilmiştir. Son olarak ölçeğin güvenilirlik hesaplaması yapılmış ve tüm boyutlar itibariyle ölçeğin yeterli düzeyde güvenilir olduğu bulgulanmıştır.

___

  • Amerongen, Robbrecht van (2014). What is Slow Management?, https://www.linkedin.com/pulse/20140414092001-2150229-slow-management-back-to-the-human-scale-in-organizing
  • Büyüköztürk, Şener (2007). Sosyal Bilimler İçin Veri Analizi El Kitabı (7. Baskı), Ankara: Pegem A Yayıncılık.
  • Ducasse, Alain (2004). The Slow Revolutionary, TimeEurope, 164 (14), https://www.slowfood.de/w/files/pdf/ducasse.pdf
  • Güven, Erdem (2011). Yavaş Güzeldir: “Yavaş Yemek”ten “Yavaş Medya”ya Hızlı Tüketime Dair Bir Çözüm Önerisi, Selçuk İletişim Dergisi, 7 (1), 113-121.Jonker, Jan (2015). Slow Management, Amsterdam: Academic Service Publication.
  • Kahyaoğlu, Mustafa (2011). Çevre Konularıyla İlgili Kitap Okumaya Yönelik Tutum Ölçeği Geliştirme Çalışması. İlköğretim Online, 10 (3), 1056-1065.
  • Ünal, Murat ve Zavalsız, Y. Sinan (2016). Küreselleşme Karşıtı Bir Hareket: Yavaş Hareketi, İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 5 (4), 889-912.Pijl, Aart (2015). Slow Management, http://www.changecompany.nl/content/Slow-management.pdf
  • Waters, Alice (2001). Foreword. In Petrini C. & McCuaig W. (Authors), Slow Food: The Case for Taste (pp. IX-X). Columbia University Press.
  • http://cittaslowturkiye.org/#cittaslow, Erişim tarihi: 10.07.2017
  • http://www.jeffer-london.com/index.php/blog/121-slow-management, ET: 10.12.2015.