DOĞUM YÖNETİMİNDE ETİK SORUNLAR VE SAĞLIK PROFESYONELLERİNİN SORUMLULUKLARI

Günümüzde sağlık profesyonelleri, alınacak kararlar ve hukuki açıdan yeterli bilgiye sahip olamama konusunda etik ikilemler yaşamaktadırlar. Sağlık profesyonellerinin karşılaşılan etik sorunlara etik ilkeler ve etkili profesyonel bakım doğrultusunda yaklaşım göstermeleri gerekmektedir. Doğum yönetimi doğum şekli, malpraktis olguları, obstetrik şiddet ve ihmal, mahremiyet ve bilgilendirilmiş onam konularında sıklıkla etik ikilemler yaşanabilir. Bu nedenle hasta için karar verme özerkliği sağlık hizmeti modeli hedeflerinin ayrılmaz bir parçası olmaktadır. Sağlık profesyonellerinin sağlık hizmetlerini planlama ve uygulama konusunda her türlü müdahale ve kararlarında etik ilkeler çerçevesinde hareket etmeleri son derece önem taşımaktadır. Bu derlemenin amacı, doğum yönetiminde etik sorunlar ve sağlık profesyonellerinin sorumlulukları hakkında farkındalığın artırılmasıdır.

ETHICAL PROBLEMS AND RESPONSIBILITIES OF HEALTH PROFESSIONALS IN BIRTH MANAGEMENT

Today, healthcare professionals have ethical dilemmas about the decisions to be made and the lack of sufficient legal information. Health professionals should approach ethical problems in line with ethical principles and effective professional care. Ethical dilemmas are often encountered in delivery management, delivery mode, malpractice case, obstetric violence and neglect, privacy and informed consent. Therefore, decision making autonomy for the patient becomes an integral part of the healthcare model goals. It is extremely important that healthcare professionals act within the framework of ethical principles in all kinds of interventions and decisions regarding planning and implementation of health services. The purpose of this review is to raise awareness about ethical problems in birth management and responsibilities of health professionals

___

  • Referans1 Oran N, Yüksel E. Kültürler arası hemşirelik ve etik. Turkiye Klinikleri Journal Public Health Nurse-Special Topics 2015; 1(3): 7-13.