TÜRKİYE İLE ALMANYA ARASINDAKİ MİLLETLERARASI ANTLAŞMALAR KAPSAMINDA TÜRK VE ALMAN YATIRIMCILARA TANINAN HAKLAR

Çalışmamızda, öncelikle, Türkiye ile Almanya arasında yatırım, çifte vergilendirme ve deniz ticareti alanında yapılan iki taraflı işbirliği antlaşmaları kapsamında Türkiye'nin, Alman yatırımcılar açısından güvenli ve cazip bir ülke olup olmadığı incelenmiştir. Daha sonra Türkiye ve Almanya'nın taraf olduğu antlaşmalar çerçevesinde ticari faaliyetlerinden doğan uyuşmazlıklara ilişkin olarak adli yargı alanında Alman vatandaşlarının sahip olduğu hakların çerçevesi çizilmiştir. Çalışmamızda, ayrıca ticari ve sınaî faaliyetlere ilişkin Alman mahkeme kararlarının tanınması ve tenfizi konusunda Türk mahkemelerinin sergilediği tutum ortaya konulmaya çalışılmıştır.

(THE JUDICIAL RIGHTS CONFERRED UPON THE TURKISH AND THE GERMAN INVESTORS UNDER THE INTERNATIONAL TREATIES RATIFIED BY TURKEY AND GERMANY)

This Article will examines whether Turkey is a safe and attractive country for the German investors under the bilateral cooperation treaties on investment, double taxation and maritime commerce between Turkey and Germany. Moreover, under the international treaties ratified by Turkey and Germany, the framework of judicial rights of the German nationals regarding disputes arising from their commercial activities will be explained. Furthermore, the Turkish courts' tendency concerning the recognition and enforcement in Turkey of the German courts' judgments on commercial and industrial activities will be explained.

___