Franz Kafka'nın “Yargı” adlı Eseri ile Siegfried Lenz’in “Almanca Dersi” Adlı Eserinde Baba-Oğul Motifinin Karşılaştırılması

Franz Kafka’nin “Yargı” adli eseriyle Siegfried Lenz’in “Almanca Dersi” adlı eserindeki baba-oğul motifini temel alarak hazırladığımız bu çalışmada, farklı dönemlerde yaşamış olan her iki yazarın eserini bu motif üzerinden yola çıkarak karşılaştırmaya çalıştık. Karşılaştırmalı Edebiyat kavramının tarihçesi ve karşılaştırmalı edebiyat kuramları hakkında temel bilgilere yer vererek her iki yazarın da adı geçen eserini baba-oğul motifi açısından karşılaştırmaya çalıştık. Bu bağlamda, incelenen eserlerdeki ortak özelliklerin ve farklılıkların ne şekilde yansıtıldığının değerlendirmesini yaptık.

Comparatıve Literature and Comparison of Father-Son Motif in the Works of Franz Kafkas “Yargı” and Siegfried Lenzs “Almanca Dersi”

The main purpose of this article is to analyse the relation between father and son in the work of Franz Kafka titled “Yargı” and in the work of Siegfried Lenz titled “Almanca Dersi“. First of all, we tried to compare the work of both authors who lived in different periods of life. This article is included the history and the theories of comparative literature. We tried to determine which methods are used in the works of this authors. In this context we evaluated the similarities and differences of the works of this authors by comparison.

___

  • Aydın, K. (1999), Karşılaştırmalı Edebiyat, Postmodern Bağlamda Algılanışı, Birey Yayıncılık, İstanbul.
  • Aytaç, G. (2009), Karşılaştırmalı Edebiyat Bilimi, Say Yayınları, İstanbul.
  • Baytekin, B. (2006), Kuramsal ve Uygulamalı Karşılaştırmalı Edebiyat Bilim, Sakarya Yayıncılık, Sakarya.
  • Kafka, F. (1983), Erzählungen, Fischer Taschenbuch Verlag GmbH, Frankfurt am Main.
  • Kefeli, E. (2000), Karşılaştırmalı Edebiyat İncelemeleri, Bayrak Matbaacılık, İstanbul.
  • Lenz, S. (2012), Almanca Dersi. (Çev. Ayşe Sarısayın), Everest Yayınları, İstanbul.
  • Rousseu A.M. ve Pichois Cl. (1994), Karşılaştırmalı Edebiyat, (Çev. Mehmet Yazgan), Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları, İstanbul.