Yeni Osmanlıcılık: Batıdan kopuş mu?

Bilindiği gibi Türkiye’de yeni kurulmuş olan Adalet ve Kalkınma Partisi (A.K.P.), 2002 yılında tek başına iktidara gelmiştir. A.K.P. pek çok konuda önceki hükümetlerden farklı politikalar uygulamamıştır. Fakat daha önce de örnekleri görüldüğü gibi, kendi bölgesinde ve yakın coğrafyada daha etkin bir dış politika izlemeyi tercih etmiştir. Kimilerince A.K.P.’nin uygulamaya başladığı dış siyaset, Türkiye’yi Batıdan uzaklaştırıp Doğuya yakınlaştırma amacı güden bir siyasettir. Bu “yeni” siyasete Yeni Osmanlıcılık adını takanlar bulunmaktadır. Bu çalışmanın üzerinde duracağı konu, A.K.P.’nin dış politika anlayışının Batıdan kopmaktan ziyade Batıyla daha sıkı ilişkiler kurma amacında olmasıdır. Çalışmanın vardığı sonuç, Yeni Osmanlıcılığın Türkiye’yi Batıdan koparmadığı şeklindeki hipotezi doğrular niteliktedir. Türkiye 2000’lerle birlikte yeni fırsat ve manevra alanları yaratma hedefiyle daha aktif dış siyaset izleme yolunu seçmiştir. Bu da Batı ile Doğu arasında bir tercih yapılmasından çok, her ikisiyle de ilişkileri daha yakınlaştırarak eskiden beri vurgulanan “köprü olma” işlevinin yeniden ön plana çıkarılması anlamına gelmektedir.

As it is known, newly founded Justice and Development Party (JDP-AKP) has come to power in 2002. In many issues, the JDP has not practiced different policies than previous governments. However, as seen in earlier examples, it has chosen to pursue a more effective foreign policy in Turkey’s own region and close geography. For some, the JDP’s foreign policy has had the aim to take Turkey away from the West and to cause becoming closer to the East. This “new” policy has been called as Neo-Ottomanism. This study will stand on the issue that the JDP's foreign policy approach aims to establish tighter relationships with the West rather than to become distant from the West. Conclusions of the study confirm the hypothesis, which argues that Neo-Ottomanism does not break relations between Turkey and the West. By the year 2000, Turkey has chosen to pursue a more active foreign policy. This has been to highlight “bridging” function between East and West rather than to prefer one or the other.

___

ARAS, Bülent ve KARAKYAPOLAT, Rabia, "Turkey and the Middle East: Frontier of the New Geographic Imagination", Australian Journal of International Affairs, Vol. LXI, No. 4, December 2007.

DAVUTOGLU, Ahmet, Stratejik Derinlik-Türkiye'nin Uluslararası Konumu, Küre Yayınlan, 6. B., İstanbul: 2001.

GÜMÜŞEL, Semin. et. al., "Türkiye, On Sene Sonra", Türkiye Newsweek, 6-13 Aralık 2009.

KOÇER, Gökhan, "Türkiye'nin Avrupa Birliği Politikası: Uluslararası İlişkiler Açısından Bir Analiz", International Journal of Economic and Administrative Studies, Vol. I, No. 2, Winter 2009.

MURINSON, Alexander, "The Strategic Depth Doctrine of Turkish Foreign Policy", Middle Eastern Studies, Vol. XLII, No. 6, November 2006.

OĞUZLU, Tarık. "Soft power in Turkish Foreign Policy", Australian Journal of International Affairs, Vol. LXI, No. 1, March 2007.

ÖZAKINCI, Cengiz, Osmanlı'dan Günümüze İslâm Üzerinde Emperyalist Oyunlar-Türkiye 'nin Siyasî İntiharı, 4. B., Otopsi Yayınlan, İstanbul: 2005.

PEKDEMİR, Melih, "GDO: 'Genetiği Değiştirilmiş Ordu' ya da 'Genetiği Değiştirilmiş Osmanlı"', BirGün, 9 Kasım 2009.

ROBINS, Philip, "Turkish Foreign Policy since 2002: Between a 'post-Islamist' Government and a Kemalist State", International Affairs, 83:1,2007.

ROULEAU, Eric, "The Challenges to Turkey", Foreign Affairs, November-December 1993.

TAŞPINAR, Ömer, Turkey's Middle East Policies-Between Neo-Ottomanism and Kemalism, Carnegie Papers Number 16, Washington D.C.: 2008.

İnternet

8Sütun Haber Portalı

American Enterprise Institute for Public Policy Research Web Site

Avrupa Birliği Genel Sekreterliği A.B.G.S.) Internet Sitesi

Bilge Adamlar Stratejik Araştırmalar Merkezi Internet Sitesi

BirGün Gazetesi Internet Sitesi

Central Asia-Caucasus Institute Silk Road Studies Program Web Site

Cumhuriyet Gazetesi Internet Sitesi

El-Cezire Internet Sitesi

Haberler.Com Internet Sitesi

Habertürk Gazetesi Internet Sitesi

Hürriyet Gazetesi Internet Sitesi

Konya Haber Internet Sitesi

Milliyet Gazetesi Internet Sitesi

Radikal Gazetesi Internet Sitesi

Sabah Gazetesi Internet Sitesi

Sol Haber Portalı

Stratejik Boyut Internet Sitesi

T.C. Dışişleri Bakanlığı Internet Sitesi

TURKSAM Internet Sitesi

Türk Politika Sitesi

White Path Web Site

World Socialist Web Site

Yeni Şafak Gazetesi Internet Sitesi