Kaba Yem Kalitesinin Sınıflandırılmasında Kullanılan Göreceli Yem Değeri (GYD) ve Göreceli Kaba Yem Kalite İndeksi (GKKİ)

  Ruminant rasyonlarının önemli bir unsuru olan kaba yemlerin, hem temin edilmesi hem de kalitesi konusunda önemli sıkıntılar yaşanmaktadır. Yaşanan bu sıkıntıların yanı sıra, kaba yem kalitesinin tahminine yönelik olarak ta herhangi bir standart bulunmamaktadır. Bu durum söz konusu hayvanların beslenmesinde yoğun yem için ayrılan maliyeti önemli düzeyde artırmakta ve bunun sonucu olarak hayvancılık ekonomisi olumsuz yönde etkilenmektedir. Bu nedenlerden dolayı, kaba yem kalitesinin tahminine yönelik olarak geliştirilen Göreceli yem değeri (GYD) ve Göreceli kaba yem kalite indeksi (GKKİ) terimleri son yıllarda geliştirilmiştir. GYD, bitki hücre duvarı elemanı olan ADF (Asit deterjanda çözünmeyen lif) ve NDF (Nötr deterjanda çözünmeyen lif)’den yararlanılarak hesaplanan ve tam çiçeklenme dönemindeki yoncanın 100 kabul edilmesi esasına dayanan tek bir rakamdan oluşan bir indekstir. GYD’ne benzeyen göreceli kaba yem kalite indeksi (GKKİ) ise hesaplamada selülozun sindirilebilirliğini esas almakta ve sindirilebilir kuru madde yerine toplam sindirilebilir besin maddelerini kullanarak kaba yem kalitesini tahmin etmek için kullanılmaktadır. Kaba yemlerin kalitesini belirlemek için hayvan performansını da esas alan ve GYD ve GKKİ’nin tanıtılması ve yaygınlaştırılması hayvan besleme açısından önem taşımaktadır.

___

  • Aksoy AR., 1994. Genel Zootekni Ders Notları. Kafkas Üniversitesi, Kars.
  • Ergün A., Tuncer ŞD., Çolpan İ., Yalçın S., Yıldız G., Küçükersan MK., Küçükersan S., Şehu A., 2002. Yemler Yem Hijyeni ve Teknolojisi, Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı, Ankara.
  • Tuncer ŞD., 2012. Kaba yemlerin hayvan beslemede önemi. Hayvancılık Akademisi, 17 Aralık, Bursa.
  • Alçiçek A., Kılıç A., Ayhan V., Özdoğan M., 2010. Türkiye’de kaba yem üretimi ve sorunları. Türkiye Ziraat Mühendisliği VII. Teknik Kongresi, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO), 11-15 Ocak, Ankara.
  • Hancock DW., 2011. Using relative forage quality to categorize hay. Departmental Factsheet CSS- F048. UGA Extension.
  • Rivera D., Parish J., 2010. Interpreting Forage and Feed Analysis Report. 2620, Mississippi State University.
  • Henning JC., Lacefield GD., Amaral-Philips D., 2000. İnterpreting forage quality reports. Cooperative Extension Service. ID-101.
  • Moore JE., Undersander DJ., 2002. Relative Forage Quality: An alternative to relative feed value and quality index. In “Proceedings of the 13th Annual Florida Ruminant Nutrition Symposium”, 10-11 January, Gainesville.
  • Tremblay M., 1998. A tool for determining alfalfa quality. Saskatchewan Agriculture and Food. Saskatchewan.
  • Boman RL., 2003. New forage analysis: increased feed efficiency potential. USU Dairy Newsletter, 26, 3.
  • Marsalis MA., Hagevoort GR., Lauriault LM., 2009. Hay quality, sampling, and testing. NM State University. Circular 641.
  • Canbolat Ö., Kalamak A., Özkan CO., Erol A., Şahin M., Karakaş E., Özköse E., 2006. Prediction of relative feed value of alfalfa hays harvested at different maturity stages using in vitro gas production. Livestock Research for Rural Development, 18, 2.
  • Stallings CC., 2006. Relative feed value (RFV) and relative forage quality (RFQ). Virginia Cooperative Extension, 404-124.
  • Schroeder JW., 2012. Quality forage for maximum production and return. NDSU Extension Service.
  • Jerenyama P., Garcia AD., 2004. Understanding relative feed value (RFV) and relative forage quality (RFQ). College of Agriculture&Biological Sciences/South Dakota State University/USDA.
  • Adesogan AT., Sollenberger LE., Moore JE., 2006. Forage quality. In “Florida forage handbook”. Ed., CG. Chamblissed, Florida University.
  • Undersander D., Moore JE., 2002. Relative forage quality. Focus on forage, 4, 5. 18. Kaya Ş., 2008. Kaba yemlerin değerlendirilmesinde göreceli yem değeri ve göreceli kaba yem kalite indeksi. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, 1, 59-64.
  • Aksu T., Yörük M., 2007. Kaba yemlerin kalitesini belirlemede yeni yaklaşımlar; göreceli yem değeri (GYD) ve göreceli kaba yem kalitesi (GKYK) “29- 33.
Veterinary Sciences and Practices-Cover
  • Başlangıç: 2022
  • Yayıncı: Atatürk Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Geçiş Dönemindeki Esmer Irkı İneklerin Yavru Cinsiyetine Bağlı olarak Bazı Mineral, Hormonal ve Metabolik Parametrelerinin Karşılaştırılması

Emrah Hicazi AKSU, Ali Doğan ÖMÜR, Fatih Mehmet KANDEMİR, Akın KIRBAŞ

Holstein Düvelerde Boynuzsuzlaştırmayı Takiben Ketoprofenin Hemostatik Parametrelere Etkisinin Değerlendirilmesi

Umit KARADEMİR, İbrahim AKIN, Kerem URAL

Kaba Yem Kalitesinin Sınıflandırılmasında Kullanılan Göreceli Yem Değeri (GYD) ve Göreceli Kaba Yem Kalite İndeksi (GKKİ)

Mehtap GÜNEY, Nuriye Tuğba BİNGÖL, Taylan AKSU

Koenzim Q ve Hastalıklar ile İlişkisi

Serkan SAYINER, Görkem KISMALI

Vaşaklarda (Lynx lynx) Arka Bacak Kemiklerinin Makro-Anatomik Olarak İncelenmesi

Meryem KARAN, Sadık YILMAZ, Zait Ender ÖZKAN, Saime Betül BAYGELDİ

Light and Scanning Electron Microscopic Investigation of Postnatal Development of Vallate Papillae in the White Laboratory Mice

Sadık YILMAZ, Burhan TOPRAK

Hemşin Irkı Koyunlarda Arteria Carotis Externa ve Son Dalları Üzerine Makroanatomik Araştırmalar

Semine DALGA, Kadir ASLAN

İki Tayda Sol Larengeal Hemipleji Olgusu

Ekrem Çağatay ÇOLAKOĞLU, Kazım BÖRKÜ, Ali Evren HAYDARDEDEOĞLU, Hadi ALİHOSSEİNİ

İsviçre Esmeri Irkı Bir Buzağıda Çinko Yetersizliği Nedenli ParakeratotikHiperkeratoz Olgusu

Fatma CANSIZ, Ekrem Çağatay ÇOLAKOĞLU, Ali Evren HAYDARDEDEOĞLU, Arda Selin TUNÇ, Sevil ATALAY VURAL, Hadi ALİHOSSEİNİ, Aslan KALINBACAK

Afyon Kaymağı Üretiminde Kullanılan Süt Türünün Real-Time PCR ile Belirlenmesi

Recep KARA, Yağmur Nil DEMİREL