Hemşin Irkı Koyunlarda Arteria Carotis Externa ve Son Dalları Üzerine Makroanatomik Araştırmalar

  Bu araştırmanın amacı Hemşin ırkı koyunların baş bölgesinin arteriel vaskularizasyonunu sağlayan arteria carotis externa ve son dallarının makro-anatomisini incelemekti. Bu amaçla Artvin ili Ardanuç ilçesi mezbahasından elde edilen 10 adet koyun başı araştırma materyali olarak kullanıldı. A. carotis externa’dan a. auricularis caudalis, a. temporalis superficialis, a. transversa faciei isimli dalların orijin aldığı gözlendi. A. auricularis rostralis’in, materyallerin %20’sinde a. temporalis superficialis ve a. transversa faciei’ye ait ortak kökten ayrıldığı gözlendi. A. labialis superior ve a. labialis inferior’un, musculus (m.) masseter’in ön kenarında a. transversa faciei’den ayrıldığı gözlendi. A. transversa faciei’nin yalnızca m. masseter’in arteriel vaskularizasyonunu sağladığı gözlendi. A. lingualis’in devamı olan a. profunda lingua’nın, dilin apex’inde karşı tarafın benzer arteri ile ağızlaştığı gözlendi. A. alveolaris inferior’ün, a. maxillaris’den orijin aldığı ve canalis mandibularis içerisinde düz bir seyir izleyerek a. mentalis olarak sonlandığı gözlendi. A. ophthalmica externa’nın, tek kök halinde a. maxillaris’ten, a. malaris’in ise a. infraorbitalis’ten ayrıldığı gözlendi. A. palatina descendens’in, a. palatina major ve a. palatina minor olarak iki dala ayrıldığı gözlendi. Bu araştırmanın sonucu olarak Hemşin ırkı koyunların a. carotis externa ve dallarının genel olarak diğer küçük ruminantlara benzer olmasına rağmen bazı farklılıkların da olduğu tespit edildi.

___

  • Akçapınar H., 2000. Koyun Yetiştiriciliği, İsmat Yayınevi, 2. Baskı, 109-115. Ankara.
  • Dursun N., 2000. Veteriner Anatomi II. 6. Baskı, Medisan yayınevi, Ankara.
  • Baldwin, BA., 1964. The anatomy of the arteriel supply to the cranial regions of the sheep and ox. The American Journal of Anatomy, 101-118.
  • Najafi G., Ahmedi A., Razi M., 2008. The topographical anatomy, Blood and nerve supply of the carotid body in the cattle. (1-3 years old) Journel of animals and veterinary advences. 7, 673-675.
  • Kuru N., 1991. Akkaraman koyunu ve Ankara keçisinin gl. parotis’i üzerinde karşılaştırmalı makroanatomik ve subgros çalışmalar. Selçuk Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi. Türkiye.
  • May NDS., 1982. Arterial anastomoses in the head and neck of sheep. Anatomischer Anzeiger, 151, 240-246.
  • Nur İH., 1995. Merinos koyunlarında arteria ve carotis externa uç dalları üzerinde makroanatomik bir çalışma. Turkish Journal of Veterinary and Animals Sciences, 19, 417-422.
  • Erençin Z., Hassa O., Sağlam M., Evren A., 1967. Enjeksiyon yolu ile damar ve kanal sistemleri için plastik demonstrasyon metodlarının geliştirilmesi. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 14, 444-452.
  • Ayçan K., Bilge A., 1984. Plastik enjeksiyon ve korozyon metodu ile vaskuler sistemin anatomisinin araştırılması. Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi,6, 545-552.
  • Bugge J., 1963. A standardised plastic injection technique for anatomical pusposes, Acta Anatomica, 51, 177-192.
  • Çalışlar T., 1989. Evcil hayvanların anatomisi I köpek,sığır,koyun ve keçi diseksiyonu. Gür-av matbası İstanbul.
  • Tecirlioğlu S., 1986. Komparatif Anatomi Terimleri. A.Ü.Vet.Fak. Yayınları. 409, A.Ü Basımevi, Ankara.
  • Ghoshal NG., 1975. Ruminant heart and arteries. In ‘’The Anatomy of the Domestic Animals’’, Ed., BR Getty, 960-1024, W.B. Saunders company, Philadelphia.
  • Nur İH., Dursun N., 1992. Ankara keçilerinde arteria carotis externa ve uç dalları üzerinde macroanatomik ve subgros çalışmalar. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 3, 209-226.
  • May NDS., 1967. Arterial anastomoses in the head and neck of sheep. Journal of Anatomy, 101, 381-387.
  • Khamas WAH., Ghoshal NG., 1982. Blood supply to the nasal cavity of sheep (ovis aries) and its significance to brain temperature regulation. Anatomischer Anzeiger Jena, 159, 173-179.
  • Schummer A., Wilkens H., Vollmershaus B., Habermehl KH., 1981. The circulatory system,the skin, and the cutaneus organs of the domestic mammals. In ‘’The Anatomy of the Domestic Animals’’ volume 3,Ed., By Nichel, A Schummer, E Seiferle, Verlag Paul Parey, Berlin-Hamburg.
  • Akbulut Y., 2010. Zavot ırkı sığırlarda a. carotis externa ve son dalları üzerinde makroanatomik çalışmalar. Kafkas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Doktora Tezi, Türkiye.
  • Özdemir V., 2002. Mandalarda a. carotis communis ve son dalları üzerine makroanatomik araştırmalar. Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Doktora tezi, Türkiye.
Veterinary Sciences and Practices-Cover
  • Başlangıç: 2022
  • Yayıncı: Atatürk Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Light and Scanning Electron Microscopic Investigation of Postnatal Development of Vallate Papillae in the White Laboratory Mice

Sadık YILMAZ, Burhan TOPRAK

Afyon Kaymağı Üretiminde Kullanılan Süt Türünün Real-Time PCR ile Belirlenmesi

Recep KARA, Yağmur Nil DEMİREL

Koenzim Q ve Hastalıklar ile İlişkisi

Serkan SAYINER, Görkem KISMALI

Kaba Yem Kalitesinin Sınıflandırılmasında Kullanılan Göreceli Yem Değeri (GYD) ve Göreceli Kaba Yem Kalite İndeksi (GKKİ)

Mehtap GÜNEY, Nuriye Tuğba BİNGÖL, Taylan AKSU

Vaşaklarda (Lynx lynx) Arka Bacak Kemiklerinin Makro-Anatomik Olarak İncelenmesi

Meryem KARAN, Sadık YILMAZ, Zait Ender ÖZKAN, Saime Betül BAYGELDİ

Holstein Düvelerde Boynuzsuzlaştırmayı Takiben Ketoprofenin Hemostatik Parametrelere Etkisinin Değerlendirilmesi

Umit KARADEMİR, İbrahim AKIN, Kerem URAL

Geçiş Dönemindeki Esmer Irkı İneklerin Yavru Cinsiyetine Bağlı olarak Bazı Mineral, Hormonal ve Metabolik Parametrelerinin Karşılaştırılması

Emrah Hicazi AKSU, Ali Doğan ÖMÜR, Fatih Mehmet KANDEMİR, Akın KIRBAŞ

İki Tayda Sol Larengeal Hemipleji Olgusu

Ekrem Çağatay ÇOLAKOĞLU, Kazım BÖRKÜ, Ali Evren HAYDARDEDEOĞLU, Hadi ALİHOSSEİNİ

İsviçre Esmeri Irkı Bir Buzağıda Çinko Yetersizliği Nedenli ParakeratotikHiperkeratoz Olgusu

Fatma CANSIZ, Ekrem Çağatay ÇOLAKOĞLU, Ali Evren HAYDARDEDEOĞLU, Arda Selin TUNÇ, Sevil ATALAY VURAL, Hadi ALİHOSSEİNİ, Aslan KALINBACAK

Hemşin Irkı Koyunlarda Arteria Carotis Externa ve Son Dalları Üzerine Makroanatomik Araştırmalar

Semine DALGA, Kadir ASLAN